Πειθαρχία: Πώς θα μάθετε στο παιδί να σας ακούει

Οι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει, χωρίς φωνές και εντάσεις
4 Ιουνίου 2021 | 07:57

Έχετε πει επανειλημμένα στο παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια του, αλλά δεν πήρατε την παραμικρή απάντηση. Του ζητήσατε να σηκωθεί από τον καναπέ και να πάει για ύπνο, αλλά εκείνο φαίνεται να έχει απορροφηθεί από την τηλεόραση. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το παιδί πράγματι δεν σας ακούει, ενώ άλλες επειδή επιλέγει να σας αγνοήσει. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι το παιδί σας δεν σας δίνει σημασία ενώ του μιλάτε. Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει.

*Μιλήστε του μόνο όταν σας προσέχει

Εάν του δώσετε οδηγίες ενώ ασχολείται με κάτι άλλο, πιθανότατα δεν θα επεξεργαστεί αυτά που του λέτε. Φωνάξτε το με το όνομά του, βεβαιωθείτε ότι η προσοχή του είναι σε εσάς, κάντε οπτική επαφή και δώστε του οδηγίες μιλώντας αργά και καθαρά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να σας ακούσει το παιδί σας. Μάλιστα, καθώς σκύβετε στο ύψος του για να του μιλήσετε, αισθάνεται πιο συνδεδεμένο μαζί σας και είναι πιο πιθανό να σας ακούσει προσεκτικά.

*Δώστε του μια επιλογή

Τα παιδιά θέλουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δίνοντας τους μια επιλογή τους δίνετε μια αίσθηση ισχύος.  Για παράδειγμα, εάν θέλετε το παιδί να φορέσει μια συγκεκριμένη μπλούζα για μια εκδήλωση, πάρτε δύο μπλούζες του και ζητήστε του να επιλέξει μια από τις δύο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλέξει αυτή που θέλετε και παράλληλα θα αισθανθεί ότι η άποψή του μετράει.

*Περιορίστε τις οδηγίες

Οι περισσότεροι γονείς δίνουν στα παιδιά τους μια σειρά οδηγιών. Για τα παιδιά όμως μπορεί να είναι ενοχλητικό να αφήνουν συνεχώς ό,τι κάνουν και να ακολουθούν τις οδηγίες σας. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις οδηγίες σας ως θόρυβο στο παρασκήνιο και να τις αγνοήσουν.

Εάν τους ζητάτε συνεχώς να κάνουν κάτι, προσπαθείτε να περιορίσετε τις οδηγίες έτσι ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να εκτιμούν αυτά που τους λέτε. Για παράδειγμα, αντί να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στο να πείσετε το παιδί να στρώσει το κρεβάτι του, προτιμήστε να αφήσετε τις οδηγίες για κάτι πιο σημαντικό, π.χ. για το να πλύνει τα δόντια του.

*Δώστε του χρόνο

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από εσάς για να κάνουν κάτι. Εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και το μυαλό τους αποσπάται από πολλά άλλα πράγματα γύρω τους. Για εσάς, μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σπαταλά σκόπιμα χρόνο. Για να το αποφύγετε αυτό, προγραμματίστε τις δραστηριότητες έτσι ώστε τα παιδιά σας να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους εκ των προτέρων.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να φύγετε από το σπίτι στις 11, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αρχίζει να φοράει τα παπούτσια του στις 10:55 π.μ. Το να του ζητάτε να βιαστεί συνήθως δεν λειτουργεί.

*Δώστε του απλές και ακριβείς οδηγίες

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τις περίπλοκες οδηγίες, καθώς δεν μπορούν να εστιάσουν για πολλή ώρα την προσοχή τους σε αυτά που τους λέτε. Είναι καλύτερο αν αναλύσετε τις οδηγίες σας σε σύντομες, άμεσες δηλώσεις έτσι ώστε το παιδί σας να καταλάβει τι λέτε.

*Πείτε “παρακαλώ”

Τα παιδιά αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά σας. Έτσι, εάν θέλετε να τους διδάξετε καλούς τρόπους, πρέπει να υιοθετήσετε αυτές τις πρακτικές στην καθημερινή σας ζωή. Αντί να τους πείτε, “Άφησέ το εκεί” ή “Μην το κάνεις”, μπορείτε να πείτε “Μπορείς σε παρακαλώ να το αφήσεις εκεί;” ή “Μην το κάνεις αυτό, σε παρακαλώ.”

Πρόσφατα Άρθρα
Έφηβοι: Τι τους ανησυχεί πραγματικά; 3 Απριλίου 2025, 08:00
Quiz: Είναι έτοιμο το παιδί για αδερφάκι; 2 Απριλίου 2025, 14:00
Παιδί ή αλλιώς ένας μικρός φιλόσοφος: Τι κάνουμε στο πέμπτο «γιατί» της ημέρας, πριν καν πιούμε καφέ; 2 Απριλίου 2025, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Κάθε μέρα πρέπει να είναι μια «ημέρα αποδοχής» 2 Απριλίου 2025, 08:00
Εφηβεία: Τι αλλαγές να περιμένουμε; 1 Απριλίου 2025, 08:00
Παιδί: Πότε έχει «εγκέφαλο ποπ κορν»; 31 Μαρτίου 2025, 14:00
Τα “τυχερά” του να έχεις αδερφή: Ποια τα οφέλη για την ψυχική υγεία; 30 Μαρτίου 2025, 14:00
Το TikTok σας έπεισε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ; 30 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδί: Ώρα αποφόρτισης για όνειρα γλυκά 29 Μαρτίου 2025, 14:00
«Τεμπέλικο» μάτι: 15% των παιδιών σχολικής ηλικίας κινδυνεύουν 29 Μαρτίου 2025, 08:00
«Adolescence»: Πόσο κινδυνεύουν οι έφηβοι από το διαδίκτυο; 29 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδιά: Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα! 28 Μαρτίου 2025, 08:00
Μπαμπάδες: Τα αστεία σας ενισχύουν την ανάπτυξη των παιδιών 27 Μαρτίου 2025, 14:00
Ανάπτυξη εγκεφάλου στην εφηβεία: Το ντόμινο σκέψης που οδηγεί στην ευτυχία 26 Μαρτίου 2025, 14:00
Άγχος: Πόσο σοβαρά επηρεάζει το παιδί μας; 26 Μαρτίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version