Τα παιδιά ακούνε όλα όσα λέμε, ακόμη κι όταν νομίζουμε ότι δεν μας προσέχουν. Και συχνά επαναλαμβάνουν όλα όσα ακούνε, ιδιαίτερα όταν καταλαβαίνουν ότι έτσι θα τραβήξουν την προσοχή μας, προκαλώντας μας γέλιο ή αμηχανία. Έτσι, τα μικρά παιδιά μπορεί απλά να επαναλαμβάνουν λέξεις που άκουσαν από άλλους χωρίς καν να καταλαβαίνουν το νόημά τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια των γονιών τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το μικρό μας λέει “κακές” λέξεις

 

-Δεδομένου ότι ως γονείς αποτελούμε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο για τα παιδιά μας, είναι σημαντικό να μην έχουμε μια συμπεριφορά που δεν θέλουμε να έχουν τα ίδια. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των κακών λέξεων. Όσες φορές κι αν πούμε στο παιδί ότι δεν πρέπει να βρίζει, αν εμείς οι ίδιοι έχουμε αυτή τη συμπεριφορά, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά. Προσπαθούμε λοιπόν να μη βρίζουμε μπροστά στο παιδί.

-Ένα μικρό παιδί που ξεστομίζει κακές λέξεις μπορεί να είναι ένα αρκετά αστείο θέαμα. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τα γέλια μας, καθώς έτσι θα του στείλουμε μεικτά σήματα και θα θεωρήσει ότι απολαμβάνουμε αυτή του τη συμπεριφορά. Αντί λοιπόν να ξεσπάσουμε σε γέλια, εξηγούμε στο παιδί με ήρεμη φωνή ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις γιατί μπορεί να στεναχωρήσουν κάποιον.

-Όταν ακούμε το παιδί να λέει κακές λέξεις, πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην αντιδρούμε υπερβολικά. Αν το μικρό μας καταλάβει ότι αυτό το λεξιλόγιο έχει τόσο έντονη επίδραση πάνω μας, είναι αρκετά πιθανό να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.

-Αν παρά το γεγονός ότι έχουμε ξεκαθαρίσει στο παιδί ότι δεν εγκρίνουμε αυτή τη συμπεριφορά, εκείνο τη συνεχίζει, τότε θα πρέπει να θέσουμε κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα, λέμε στο παιδί ότι κάθε φορά που θα λέει μια κακή λέξη θα πρέπει να βάζει στο βάζο 1 ευρώ ή ότι θα πρέπει να πέφτει για ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα.

-Στην περίπτωση που το -πιθανότατα έφηβο- παιδί χρησιμοποιεί βρισιές για να εκφράσει τον θυμό του, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε την προσέγγισή μας στη ρίζα του προβλήματος. Βοηθάμε το παιδί να βρει υγιείς τρόπους να διαχειρίζεται τον θυμό του, χωρίς να φέρνει τους άλλους σε δύσκολη θέση και χωρίς να αγνοεί τα όριά μας.