Τα μικρά παιδιά – γεμάτα ενέργεια και πρόθυμα να δοκιμάσουν τα όριά τους, καθώς και τα δικά μας – μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση. Ωστόσο, παρόλο που τα παιδιά δεν έρχονται με εγχειρίδιο οδηγιών, υπάρχουν ορισμένα συχνά λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε ως γονείς.
Λάθος 1ο : Δεν είμαστε συνεπείς
Τα μικρά παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν, είτε πρόκειται για την ώρα που κάνουν μπάνιο και πέφτουν για ύπνο είτε για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν για την κακή τους συμπεριφορά. Όσο πιο σταθερά και προβλέψιμα είναι τα πράγματα, τόσο πιο ξεκούραστο και ευδιάθετο είναι ένα μικρό παιδί. Φροντίζουμε λοιπόν να φτιάξουμε μια σταθερή ρουτίνα για το παιδί.
Λάθος 2ο : Βοηθάμε υπερβολικά το παιδί
Μερικές φορές μπορεί να βοηθάμε το παιδί σε πράγματα που δεν χρειάζεται. Προτού σπεύσουμε να δώσουμε βοήθεια στο μικρό μας, εξετάζουμε την πιθανότητα το παιδί να μπορεί να λύσει μόνο του το παζλ ή να είναι σε θέση να φορέσει μόνο του την μπλούζα του. Όταν προσφέρουμε υπερβολική βοήθεια στο παιδί, σαμποτάρουμε την ικανότητά του να γίνει ανεξάρτητο και την αυτοπεποίθησή του.
Λάθος 3ο : Προσπαθούμε να σταματήσουμε ένα ξέσπασμα
Μερικοί γονείς ανησυχούν ότι ένα εκτός ελέγχου παιδί τούς κάνει να φαίνονται κακοί γονείς. Αλλά όλα τα νήπια έχουν ξεσπάσματα. Όταν το κάνουν, δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να τους μιλήσουμε – ακόμα κι αν το δράμα του μικρού μας ξεδιπλώνεται μπροστά σε φίλους μας ή σε δημόσιο χώρο. Εάν οι άνθρωποι γύρω μας μάς προσφέρουν ανεπιθύμητες συμβουλές, απλά χαμογελάμε και λέμε κάτι σαν, “Θυμάσαι πώς είναι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία;”. Στη συνέχεια, βρίσκουμε ένα μέρος μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ώστε να κλάψει το παιδί, το παίρνουμε μια αγκαλιά και συνεχίζουμε την ημέρα μας.
Λάθος 4ο : Ξεκινάμε την εκπαίδευση τουαλέτας πολύ νωρίς
Μερικοί γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα όταν εκείνοι νομίζουν ότι είναι ώρα και εκνευρίζονται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελαν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις και μια μάχη εξουσίας χωρίς λόγο. Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα όταν είναι έτοιμα. Δεν πρέπει να πιέσουμε τα παιδιά ή να τα κάνουμε να νιώσουν ότι “μένουν πίσω”. Μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί για την τουαλέτα και τη χρήση της, αλλά από εκεί και πέρα οφείλουμε να σεβαστούμε τους δικούς του ρυθμούς.
Λάθος 5ο : Κάνουμε συγκρίσεις
Όλοι οι γονείς – είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι- έχουμε μερικές φορές την τάση να συγκρίνουμε το παιδί μας με τον μέσο όρο ή με τα υπόλοιπα παιδιά στον κοινωνικό μας κύκλο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Όσο ο γιατρός παρακολουθεί την ανάπτυξή του και μας διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλά, μπορούμε να χαλαρώσουμε.