Covid-19: Ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο;

Οι άνθρωποι που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19, κατά 73% και 59% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
9 Ιουνίου 2021 | 12:59

Οι άνθρωποι που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19, κατά 73% και 59% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σαφής εικόνα. Η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο BMJ Nutrition Prevention & Health, ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορoναϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ).

Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κοροναϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορoναϊό.

Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πρόσφατα Άρθρα
Βία κατά των γυναικών: 1 στις 3 Ευρωπαίες έχει υποστεί κακοποίηση 25 Νοεμβρίου 2024, 18:45
Αποχαιρετάμε με θλίψη τον Αντώνη Λυμπέρη 25 Νοεμβρίου 2024, 12:07
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο: «Βουτιά» έως 10 βαθμούς 21 Νοεμβρίου 2024, 18:07
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ζάχαρη μετά από καταγγελίες 21 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Κακοκαιρία Alexandros: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες 15 Νοεμβρίου 2024, 19:43
Προσεχώς μανούλα η Ανθή Βούλγαρη 13 Νοεμβρίου 2024, 10:18
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: «Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα» 12 Νοεμβρίου 2024, 14:02
Megan Fox: Έγκυος στο τέταρτο παιδί της 12 Νοεμβρίου 2024, 12:25
Η BLACK FRIDAY στο SHOPFLIX.GR ξεκίνησε και είναι SUPER 11 Νοεμβρίου 2024, 16:30
Η Margot Robbie έγινε μαμά 4 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Έγκυος στο τρίτο της παιδί η εντυπωσιακή Gisele 1 Νοεμβρίου 2024, 16:10
Mηνιγγίτιδα: Έκλεισαν σχολεία στην Πάτρα ύστερα από κρούσμα σε μαθήτρια 25 Οκτωβρίου 2024, 18:29
Θάνατοι μωρών στην Αμαλιάδα: Η… μυστήρια πνευμονίτιδα 24 Οκτωβρίου 2024, 09:52
Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της χειμερινής 24 Οκτωβρίου 2024, 09:37
Ο καιρός έως την 28η Οκτωβρίου 24 Οκτωβρίου 2024, 09:11
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version