Παρά το γεγονός ότι οι συνεχείς ερωτήσεις των παιδιών μας μπορεί να μας εξαντλούν, αξίζει όχι μόνο να κάνουμε υπομονή, αλλά και να χαρούμε με αυτήν τους την επιμονή. Η τάση του παιδιού να κάνει ερωτήσεις είναι σημαντική για την εγκεφαλική του ανάπτυξη και την ικανότητά του να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του. Μάλιστα, ενθαρρύνοντας το παιδί να κάνει ερωτήσεις, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αγαπήσει τη μάθηση και θέτουμε τις βάσεις για μια καλή επικοινωνία μεταξύ μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί μάς ρωτάει συνέχεια “γιατί”
*Απαντάμε με ενθουσιασμό
Η στάση που έχουμε ως γονείς απέναντι στις ερωτήσεις του παιδιού, είναι σημαντική ώστε να ενισχύσουμε τη φιλομάθειά του και τη μεταξύ μας σχέση. Επομένως, πρέπει να αποφεύγουμε να αντιδράμε αρνητικά ή χλιαρά.
*Προσπαθούμε να είμαστε λεπτομερείς
Όσο πιο ακριβείς είναι οι απαντήσεις μας, τόσο περισσότερο οξύνεται η περιέργεια του παιδιού. Άλλωστε, έτσι το παιδί αισθάνεται ότι οι ερωτήσεις του είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
*Αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες
Οι ερωτήσεις των παιδιών κινούνται σε ένα τεράστιο φάσμα (από το γιατί υπάρχουν ζώα μέχρι το γιατί έχουμε νύχια) και ορισμένες φορές μπορεί να μην είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σωστά. Αντί να βγάζουμε απαντήσεις από το μυαλό μας ή να δηλώνουμε ότι δεν γνωρίζουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγκυρες πηγές στο Διαδίκτυο για να βρούμε την απάντηση. Άλλωστε και μέσα από την “έρευνα” που θα κάνουμε, θα δώσουμε στο παιδί ένα μάθημα.
*Ζητάμε την άποψή του
Ένας έξυπνος τρόπος να οξύνουμε την κριτική σκέψη του παιδιού και ταυτόχρονα να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις συνεχείς απαντήσεις, είναι να του αντιστρέψουμε την ερώτησή του. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο το προετοιμάζουμε και για το σχολείο, όπου εκείνο θα είναι που θα δέχεται τις ερωτήσεις.