Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πόσο ασφαλές είναι απέναντι στην πλαστογράφηση;

Πόσο ασφαλές είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού απέναντι στην πλαστογράφηση;
9 Ιουνίου 2021 | 16:00

To ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό CΟVID-19 φτάνει σύντομα και στη Γερμανία. Πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι νόσησαν με κοροναϊό ή όσοι προσκομίζουν αρνητικό τεστ κοροναϊού θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τις παραπάνω κατηγορίες δεν θα απαιτείται υποχρεωτική τήρηση καραντίνας ή τεστ κοροναϊού. Όλα αυτά υπόσχονται χαλαρές καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο το νέο πιστοποιητικό έχει ανοίξει ήδη την όρεξη σε επίδοξους απατεώνες και συγκεκριμένα πλαστογράφους. Πόσο ασφαλές είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού απέναντι στην πλαστογράφηση;

Ο Γερμανός υπ. Υγείας Γενς Σπαν είχε ήδη αναφερθεί στους κινδύνους πλαστογράφησης τόσο του νέου πιστοποιητικού, όπως και του παλιού κίτρινου βιβλιαρίου εμβολίων του ΠΟΥ. Και τα δύο αυτά έγγραφα μπορούν να διευκολύνουν τις μετακινήσεις. Όποιος θέλει να τα παραποιήσει μπορεί καταρχάς να ρίξει μια ματιά στο διαδίκτυο. Εκτυπώσιμες ετικέτες στο μέγεθος της ετικέτας εμβολιασμού μπορεί αρχικά κανείς να αγοράσει στο ίντερνετ.

Eπίσης, διαθέσιμες στην αγορά είναι και σφραγίδες. Τον κίνδυνο παραχάραξης αντίστοιχων εγγράφων επισημαίνει και το Chaos Computer Club (CCC). Ούτε το αυτοκόλλητο εμβολιασμού αλλά ούτε η σφραγίδα και η υπογραφή γιατρού εγγυώνται απαραίτητα τη γνησιότητα αντίστοιχων εγγράφων.

Ευαίσθητη διαδικασία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία πριν από την εισαγωγή του νέου πιστοποιητικού και διαθέτουν αναλογικό βιβλιάριο, μπορούν να λάβουν το νέο ψηφιακό πιστοποιητικό από εμβολιαστικά κέντρα, ιατρεία ή ακόμη και φαρμακεία. Για παράδειγμα ο εκάστοτε φαρμακοποιός θα μπορεί να επιβεβαιώνει αν η αναλογική καταχώριση εμβολιασμού στο παλιό κίτρινο βιβλιάριο είναι πραγματική. Σύμφωνα με τον Γενς Σπαν όμως η οπτική μόνο εξέταση της αυθεντικότητας ενός τέτοιου βιβλιαρίου το καθιστά πιο ευάλωτο στην παραχάραξη. Έτσι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλαστογράφηση κατά 100%».

Από την άλλη πλευρά φαρμακοποιοί θεωρούν ότι είναι σε θέση να διακριβώσουν τη γνησιότητα τέτοιων εγγράφων. «Οι φαρμακοποιοί είναι ειδικοί στα φαρμακευτικά σκευάσματα και ένα εμβόλιο είναι ένα τέτοιο σκεύασμα» αναφέρει ο Κρίστιαν Σπλετ από τη Γερμανική Ένωση Φαρμακοποιών, καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους.

Βαριές ποινές

Στο μεταξύ το γερμανικό υπ. Υγείας απειλεί με βαριές ποινές επίδοξους πλαστογράφους αλλά και όσους κάνουν χρήση αντίστοιχων εγγράφων. Έτσι οι χρήστες πλαστών εγγράφων εμβολιασμού απειλούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή πρόστιμο, ενώ οι πλαστογράφοι με φυλάκιση δύο ετών ή πρόστιμο. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έτσι στο τέλος εξαπατά κάποιος μόνο τον εαυτό του» δήλωσε ο Γενς Σπαν. Μια έκκληση σε ηθικό επίπεδο θα έλεγε κανείς, η οποία όμως ενδεχομένως να αφήνει ασυγκίνητους αρνητές της πανδημίας και μη.

Η γερμανική αστυνομία αναγνωρίζει τον κίνδυνο, ωστόσο σύμφωνα με τον Αντρέας Ρόσκοπφ, εκπρόσωπο της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών, η αστυνομία κινείται μόνο βάσει αποδεικτικών στοιχείων στις έρευνές της. Έτσι αν επίδοξοι απατεώνες καταφέρουν να ξεγελάσουν τον πρώτο έλεγχο στα φαρμακεία, μπορούν θεωρητικά στη συνέχεια να κινηθούν με σχετική ελευθερία.

Το πιστοποιητικό της ΕΕ με την ψηφιακή υπογραφή και τον κωδικό QR έρχεται να καλύψει κενά ασφάλειας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αν ο κωδικός έχει υποστεί επεξεργασία μπορεί να εντοπιστεί με τη μορφή σφάλματος. Αλλά τι συμβαίνει αν για παράδειγμα κάποιος δανειστεί την ψηφιακή «πράσινη κάρτα» ενός άλλου; Το γερμανικό υπ. Υγείας απαντά ότι κάθε έλεγχος θα συνοδεύεται με επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας. Η Ένωση Φαρμακοποιών συνεχίζει πάντως να ασκεί πιέσεις λέγοντας ότι ακόμη τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο. Ο χρόνος όμως πιέζει. Μέχρι τέλος του μήνα το γερμανικό CovPass θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

Σεμπάστιαν Σουγκ, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version