Η ευγνωμοσύνη δεν είναι απλώς το να λες «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», αλλά έχει να κάνει με τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνουμε όταν καλά πράγματα έρχονται στη ζωή μας, όταν εκτιμάμε όσα θετικά συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να τα θεωρούμε δεδομένα. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αποτελεί επιλογή και στάση ζωής.
Πώς θα μάθετε στο παιδί την ευγνωμοσύνη
Ενθαρρύνετε το παιδί να μοιράζεται
Τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς τους γονείς τους πώς να μοιράζονται. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά σας να σκέφτονται ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν όσα έχουν εκείνα. Η δωρεά παιχνιδιών, ρούχων και βιβλίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά να μοιράζονται. Δεδομένου βέβαια ότι μερικά παιδιά δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιχνίδια με τα οποία έχουν δημιουργήσει μια σύνδεση, είναι σημαντικό να μην πιέσετε το παιδί και να συμβιβαστείτε– ζητώντας του να επιλέξει μόνο 1-2 παιχνίδια για να τα δώσει, κάτι που θα το κάνει να νιώσει σαν να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.
Βεβαιωθείτε ότι αποτελείτε σωστό πρότυπο
Το πρώτο βήμα σε ό,τι μαθαίνετε στο παιδί, είναι να ακολουθείτε οι ίδιοι αυτά που του λέτε. Το ίδιο ισχύει και με τη διδασκαλία της ευγνωμοσύνης. Για να το κάνετε αυτό στην πράξη, καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα – π.χ. στο δείπνο – για να συζητήσετε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Για παράδειγμα, πείτε κάτι σαν, «Ήταν τόσο ωραίος ο καιρός σήμερα. Είμαι ευγνώμων για αυτό» και μετά ρωτήστε το παιδί για ποιο πράγμα νιώθει εκείνο ευγνωμοσύνη.
Μάθετέ του να λέει «ευχαριστώ»
Δίνοντας στα παιδιά τις κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές μπορείτε να ενισχύσετε την ευγνωμοσύνη τους με δύο τρόπους. Αρχικά, έτσι καταλαβαίνουν ότι για να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές του σπιτιού, απαιτείται πολλή δουλειά. Αυτή η ικανότητα ενσυναίσθησης βοηθά το παιδί να νιώσει ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που το φροντίζουν. Δεύτερον, το παιδί πιθανότατα θα αισθάνεται υπερήφανο αφού λάβει θετικά σχόλια. Έτσι, το «ευχαριστώ» σας μπορεί να ενισχύσει τη θετική συμπεριφορά του, ενώ παράλληλα θα διδάξει στο παιδί να λέει και το ίδιο «ευχαριστώ» χωρίς δική σας προτροπή.
Φτιάξτε ένα «βάζο ευγνωμοσύνης»
Το «βάζο ευγνωμοσύνης» είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να εκτιμήσουν τα θετικά στη ζωή τους. Έτσι, κάθε βράδυ προτού κοιμηθούν μπορούν να ρίχνουν σε σημειώσεις στο αντίστοιχο βάζο. Εάν το παιδί προτιμά να ζωγραφίζει, μπορείτε να φτιάξετε ένα καλλιτεχνικό τετράδιο, στο οποίο μπορεί να απεικονίζει αυτά που το κάνουν να αισθάνεται ευγνωμοσύνη.