Είναι όντως φρέσκο το ψάρι; Τα μυστικά για να το ξεχωρίζετε

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός σηκώνει φρέσκο ψάρι και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, αλλά να το ετοιμάσουμε σπίτι, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.
15 Ιουνίου 2021 | 13:34

Το ψάρι είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, υψηλής διατροφικής αξίας και νόστιμη αλλά μπελαλίδικη στο μαγείρεμα γιατί όσο ωραίο μπορεί να είναι το εν λόγω πιάτο, άλλη τόση κούραση κρύβει η προετοιμασία του ως προς το μαγείρεμά του. Σημαντικό είναι ακόμα γνωρίζεις πως το ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός σηκώνει φρέσκο ψαράκι και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, αλλά να το ετοιμάσουμε σπίτι, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.

Συμβουλές για να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το φρέσκο ψάρι, όμως θα πρέπει να ακολουθείς τους ακόλουθους κανόνες.

Ξεκινάμε με μια σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δεις κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι τότε να είσαι ευχαριστημένος μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη νευρική ακαμψία- ήτοι πιο φρέσκο δε γίνεται.

Σημείωσε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι. Όσον αφορά τη σάρκα του, όταν το ζουλήξεις πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.

Τα μάτια του τώρα, πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φρεσκάδας, ο αγαπητός μας μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δε γυαλίζουν πάντα, και μπορεί να είναι θολά, παρά το γεγονός ότι είναι φρέσκος.

Πάμε στα βράγχια; Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι υγρά και όχι στεγνά.

Για ένα ασφαλέστερο «τεστ» φρεσκάδας, κάνε το εξής: Πιάσε το ψάρι από το κεφάλι και κράτα το ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο.

Αν όμως η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μάλλον δεν είναι και τόσο. Τέλος, έχε κατά νου ότι αυτά που εννοούμε ως «φρέσκα» ψάρια της αγοράς, είναι συνήθως ψαρεμένα προ τριών ημερών, ενώ τα ελληνικά ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως δύο.

Πρόσφατα Άρθρα
Θεσσαλονίκη: Μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη μόλις οκτώ μηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία 4 Απριλίου 2025, 13:45
Mε φυματίωση νοσηλεύεται ένα 2χρονο παιδί 2 Απριλίου 2025, 11:59
Για πρώτη φορά μπαμπάς ο Αντρέας Γεωργίου 1 Απριλίου 2025, 09:50
Καιρός: Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα 31 Μαρτίου 2025, 10:14
Ανησυχητικά δεδομένα: 1 στους 4 εφήβους με ψυχικές διαταραχές 29 Μαρτίου 2025, 13:19
Βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη έχει σήμερα ο καιρός 27 Μαρτίου 2025, 10:24
ΠΟΥ: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης σε παιδιά 24 Μαρτίου 2025, 15:39
Μηνιγγίτιδα: Νέο κρούσμα– Στο νοσοκομείο βρέφος 20 Μαρτίου 2025, 13:08
Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα 20 Μαρτίου 2025, 13:03
Σχολεία: Μέχρι πότε θα γίνονται ηλεκτρονικές εγγραφές 19 Μαρτίου 2025, 11:58
Αλλάζει τελείως ο καιρός – Τσουχτερό κρύο από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2025, 11:23
Αλλαγή ώρας: Πότε θα κοιμηθούμε λιγότερο; 16 Μαρτίου 2025, 14:29
Ευτυχισμένη μανούλα η Ανθή Βούλγαρη: Έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί 12 Μαρτίου 2025, 11:04
Ευάλωτα τα παιδιά στην αφρικανική σκόνη: Πώς θα προστατευτούμε 12 Μαρτίου 2025, 10:52
Καιρός: Ζέστη και αφρικανική σκόνη από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2025, 12:23
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version