Ερευνα: Γιατί μας αρέσει να διαβάζουμε ειδήσεις καταστροφής;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuron», μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να ενδιαφέρονται για τις πιο ακραίες ειδήσεις καταστροφής λόγω εγκεφάλου
15 Ιουνίου 2021 | 17:00

Σε όλους αρέσει να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Άλλοι αγαπούν να διαβάζουν τις ειδήσεις ακόμα και τις άσχημες ενώ άλλοι τις αποφεύγουν. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που είναι εθισμένοι στο να περιηγούνται στο διαδίκτυο και να βρίσκουν αυτές που αναφέρονται σε «επικείμενη καταστροφή» του κόσμου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuron», μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να ενδιαφέρονται για τις πιο ακραίες ειδήσεις καταστροφής λόγω εγκεφάλου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις λένε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο καθένας την αβεβαιότητα για το τι κρύβει το μέλλον, ίσως οφείλεται στην βιολογία του εγκεφάλου του. Η ατελείωτη αναζήτηση κακών ειδήσεων στα social media έχει γίνει όλο και πιο συχνή εξαιτίας και της πανδημίας του κοροναϊού.

«Οι άνθρωποι ελέγχουν συνεχώς τις ειδήσεις και μερικές από αυτές είναι εντελώς άχρηστες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επαναπροσδιορίζει τα κυκλώματα στον εγκέφαλό μας που έχουν εξελιχθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε σε έναν αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο», εξηγεί ο καθηγητής Ilya Monosov.

Πώς έγινε η έρευνα:

Οι ερευνητές εξέτασαν πιθήκους και διαπίστωσαν ότι δύο μέρη του εγκεφάλου τους είχαν συνδέσεις με την αβεβαιότητα για θετικά μελλοντικά γεγονότα. Η εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές έδινε το κίνητρο στους πιθήκους να ανακαλύψουν πληροφορίες για καλά πράγματα που ήταν πιθανό να συμβούν μελλοντικά. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν αυτά τα «εγκεφαλικά κυκλώματα» συμμετείχαν επίσης στην πρόβλεψη αρνητικών γεγονότων, όπως η τιμωρία.

Επίσης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν πιθήκους να αναγνωρίζουν σύμβολα που δείχνουν κάτι δυσάρεστο. «Διαπιστώσαμε ότι η στάση απέναντι στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τα αρνητικά γεγονότα μπορεί να είναι αμφίδρομη, ακόμη και μεταξύ των ζώων που έχουν την ίδια στάση σχετικά με τα θετικά συμβάντα ανταμοιβής. Για εμάς, αυτό ήταν ένα σημάδι ότι οι δύο στάσεις μπορεί να καθοδηγούνται από διαφορετικές νευρικές διαδικασίες», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Ahmad Jezzini.

Ακόμη, ο Monosov σημειώνει: «Ξεκινήσαμε αυτήν τη μελέτη επειδή θέλαμε να μάθουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλος κωδικοποιεί την επιθυμία μας να μάθουμε τι κρύβει το μέλλον για εμάς. Οι εγκέφαλοί μας δεν εξελίχθηκαν για να διαχειριστούν τον κόσμο που ζούμε τώρα. Η διαρκής διαθεσιμότητα πληροφοριών είναι μια νέα πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι η κατανόηση των μηχανισμών αναζήτησης πληροφοριών είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία και την ψυχική υγεία σε επίπεδο γενικού πληθυσμού».

Πρόσφατα Άρθρα
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο: «Βουτιά» έως 10 βαθμούς 21 Νοεμβρίου 2024, 18:07
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ζάχαρη μετά από καταγγελίες 21 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Κακοκαιρία Alexandros: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες 15 Νοεμβρίου 2024, 19:43
Προσεχώς μανούλα η Ανθή Βούλγαρη 13 Νοεμβρίου 2024, 10:18
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: «Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα» 12 Νοεμβρίου 2024, 14:02
Megan Fox: Έγκυος στο τέταρτο παιδί της 12 Νοεμβρίου 2024, 12:25
Η BLACK FRIDAY στο SHOPFLIX.GR ξεκίνησε και είναι SUPER 11 Νοεμβρίου 2024, 16:30
Η Margot Robbie έγινε μαμά 4 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Έγκυος στο τρίτο της παιδί η εντυπωσιακή Gisele 1 Νοεμβρίου 2024, 16:10
Mηνιγγίτιδα: Έκλεισαν σχολεία στην Πάτρα ύστερα από κρούσμα σε μαθήτρια 25 Οκτωβρίου 2024, 18:29
Θάνατοι μωρών στην Αμαλιάδα: Η… μυστήρια πνευμονίτιδα 24 Οκτωβρίου 2024, 09:52
Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της χειμερινής 24 Οκτωβρίου 2024, 09:37
Ο καιρός έως την 28η Οκτωβρίου 24 Οκτωβρίου 2024, 09:11
Έγκυος για δεύτερη φορά η Jennifer Lawrence 23 Οκτωβρίου 2024, 16:35
Αμαλιάδα: Τι συμβαίνει με τους θανάτους των βρεφών; 23 Οκτωβρίου 2024, 11:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version