Μελέτη: Το κοινό κρυολόγημα ίσως προσφέρει προστασία από τον κοροναϊό

Τι υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα για το κοινό κρυολόγημα και τη σχέση του με τον κοροναϊό
15 Ιουνίου 2021 | 17:45

Η έκθεση στον ρινοϊό, τη συνηθέστερη αιτία του κοινού κρυολογήματος, δεν αποκλείεται να προστατεύει έναντι της Covid-19, δείχνει αμερικανική μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ αναφέρουν στο Journal of Experimental Medicine ότι ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων που κινητοποιούν τις ιντερφερόνες, μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που φρενάρουν τον πολλαπλασιασμό του κοροναϊού.

H ενεργοποίηση μιας τέτοιας αντίδρασης με φάρμακα ίσως αποδειχθεί πολύτιμη για την θεραπεία της Covid-19, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Έλεν Φόξμαν. Οι ιντερφερόνες χρησιμοποιούνται ήδη ως φάρμακα, επισήμανε.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν με τον ίδιο τρόπο να προστατεύουν από τη γρίπη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τις πρώτες τρεις μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης Covid-19 το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. Όμως η αναπαραγωγή του κοροναϊού επιβραδύνεται ή και σταματά σε ιστούς που είχαν προηγουμένους εκτεθεί στο ρινοϊό.

Όπως φαίνεται οι ιντεφερόνες μπορεί να καταπολεμούν την Covid-19 στα αρχικά στάδια της λοίμωξης. Σε επόμενα στάδια όμως τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να επιδεινώνουν έτσι την κατάσταση.

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία με ιντερφερόνες, παραδέχεται η Φόξμαν, η χορήγησή τους πρέπει να αρχίζει τις πρώτες μέρες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV2, όταν πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμα συμπτώματα.

Θεωρητικά, βέβαια, η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Τα νέα ευρήματα ίσως βοηθούν επίσης να εξηγηθεί γιατί τις εποχές του χρόνου που τα κρυολογήματα είναι συχνά, οι λοιμώξεις από άλλους ιούς όπως τη γρίπης τείνουν να είναι λιγότερες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version