Πώς θα καταφέρει να θηλάσει; Πρέπει να βάλω πρόγραμμα στις ώρες του φαγητού και του ύπνου του; Πώς θα αντέξω τόσο ξενύχτι; Με το που έρχεται στον κόσμο το μωράκι μας, αμέτρητες απορίες μας κατακλύζουν – και οι περισσότερες απαιτούν επιτακτικά απαντήσεις, προκειμένου να καθησυχάσουμε έστω κάποια από τα άγχη μας, αλλά και το μωράκι μας που διαμαρτύρεται όσο εμείς ψάχνουμε για τις… οδηγίες χρήσης της μητρότητας. Και αργότερα, όταν έχουμε πια μάθει τα «βασικά», έρχονται νέες ανησυχίες: Δεν θα έπρεπε να έχει ήδη περπατήσει; Πώς θα εισάγω τις στερεές τροφές στη διατροφή του; Και πότε θα μάθει επιτέλους να κοιμάται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας;

Πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε καθένα από τα χιλιάδες ερωτήματα, πρέπει να ξεκινήσουμε από μερικές παραδοχές: Καμιά μας δεν γεννήθηκε ξέροντας πώς να μεγαλώσει ένα παιδί. Στην πραγματικότητα, κάθε μαμά «γεννιέται» τη στιγμή που κρατά στα χέρια της το μωράκι της. Και είναι δεδομένο πως όλες μας θα κάνουμε αρκετά λάθη στην προσπάθειά μας να τους προσφέρουμε το καλύτερο. Αν είμαστε έτοιμες να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε, και φροντίζουμε αρκετά τον εαυτό μας ώστε να είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε όλη μας την αγάπη, εν τέλει όλα θα πάνε καλά.

Το μόνο επιπλέον συστατικό που μας λείπει για να είμαστε σίγουρες ότι κάνουμε το σωστό, είναι να έχουμε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Από την πλευρά μας, ανακαλύψαμε απαντήσεις από ειδικούς για μερικά από τα πιο φλέγοντα ερωτήματα για τη μητρότητα στο deltamoms.gr.

Πώς θα αποθηκεύσω σωστά το γάλα που άντλησα με το θήλαστρο;

Ως εργαζόμενες μητέρες, βρήκαμε πολύτιμες τις συμβουλές του γυναικολόγου Βαγγέλη Δεδούλη, που εξήγησε στο deltamoms.gr τον σωστό τρόπο συντήρησης του μητρικού γάλακτος, αναφέροντας: «Αν μία μαμά θέλει να χρησιμοποιήσει το γάλα αρκετό καιρό μετά την άντλησή του, η διαδικασία είναι η εξής: τοποθετεί πρώτα το γάλα για 6-8 ώρες στη συντήρηση, σε ειδικά σακουλάκια που έχει προμηθευτεί, και έπειτα το βάζει στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη, το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μήνες».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι αν το γάλα πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα από το μωρό μπορεί να αποθηκευθεί και στη συντήρηση, αλλά «μόνο για 24 ώρες», ενώ εντός του σπιτιού «σε θερμοκρασία δωματίου (19-22 βαθμούς Κελσίου), περίπου για 3-4 ώρες».

Δείτε αναλυτικά τα βήματα για τη σωστή συντήρηση, κατάψυξη και απόψυξη του μητρικού γάλακτος εδώ.

Γιατί κοιμάται το μωρό μου την ώρα του θηλασμού;

Έχει συμβεί σε πολλές από εμάς – κι αυτό είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό από μόνο του. Πώς μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουρες; Και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε για να το ξυπνήσουμε και να συνεχίσει το φαγητό του;

Όπως εξηγεί στο deltamoms.gr η μαία, Βικτώρια Σιώτη, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που στέλνουν το μικρούλι μας στην αγκαλιά του Μορφέα, είναι η υπερβολική ζέστη που «δημιουργεί υπνηλία στο μωρό, όπως επίσης και το στήθος της μαμάς καμιά φορά. Για την ακρίβεια, το στήθος της μαμάς λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα. Όταν βάζει το μωρό τη θηλή στο στόμα του μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, γιατί το περιβάλλον είναι ζεστό».

Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, μπορεί να ευθύνεται ο βρεφικός ίκτερος που «προκαλεί υπνηλία στα μωράκια. Συνήθως, ίκτερος παρατηρείται στα νεογνά τις πρώτες μέρες που βρίσκονται στο μαιευτήριο», παρατηρεί η κ. Σιώτη.

Δείτε τέσσερις τρόπους να ξυπνήσετε απαλά το μωρό σας όταν το παίρνει ο ύπνος την ώρα του θηλασμού εδώ.

Μήπως έχει αργήσει να κάνει το πρώτο του βήμα;

Εμείς μπορεί να μετράμε αντίστροφα μέχρι τη μέρα που θα περπατήσει για πρώτη φορά προς το μέρος μας, όμως εκείνο είναι αποφασισμένο να κάνει τα πάντα με τους δικούς του ρυθμούς. Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε αν το μωράκι μας έχει αργήσει να κάνει το πρώτο του βήμα σε σχέση με τα παιδιά των φίλων μας;

Όπως εξηγεί στο deltamoms.gr η παιδίατρος, Ντανιέλα Αδάμου, μπορεί οι περισσότεροι γονείς να πιστεύουν ότι το μωρό τους θα κάνει τα πρώτα του βήματα περίπου στα πρώτα του γενέθλια, όμως η έναρξη της βάδισης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τους 9 έως τους 18 μήνες της ζωής του. Δεν πρόκειται και για μικρό διάστημα, έτσι δεν είναι;

Ακόμη, αν το μικρούλι μας πράγματι αργεί να περπατήσει, δεν αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέρα από την… υπερπροστατευτικότητά μας, που μας κάνει να τρέχουμε να αποτρέψουμε την πτώση του, κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει το πρώτο του βήμα.

Υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι που ένα παιδάκι «καθυστερεί», οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απολύτως «μέσα στο πρόγραμμα».

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, αλλά και πώς θα το βοηθήσετε να αρχίσει την… πεζοπορία εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=-3rpAbO-zes

Μπείτε στο club των διαβασμένων μαμάδων

Ναι, η μητρότητα απαιτεί περισσότερο διάβασμα και από… τις πανελλήνιες, όμως μας αποζημιώνει διαρκώς και με αμέτρητους τρόπους. Και οι χρήσιμες, απλά διατυπωμένες συμβουλές που βρήκαμε στο deltamoms.gr, κατάφεραν να μας απαλλάξουν από σημαντικά άγχη και να μας βοηθήσουν σε πολλά πρακτικά ζητήματα που αφορούν την κύηση και τη μητρότητα – αλλά και τη σχέση μας με τον εαυτό μας, που έχει επίσης ανάγκη από τη φροντίδα μας.

Όσες από εμάς επιλέξαμε να γίνουμε μέλη του deltamomsclub, αποκτήσαμε πρόσβαση σε προσωπικά εργαλεία, χρήσιμα για την εγκυμοσύνη και τις απόπειρές μας να ξαναγίνουμε μανούλες, αλλά και σε μια σειρά από προσφορές του μήνα και εκπτωτικά κουπόνια ΔΕΛΤΑ. Και για κάθε μας εγγραφή στο deltamomsclub, η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα τις μονογονεϊκές οικογένειες, σε συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί – γιατί η μητρότητα ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως για κάποιες μανούλες τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

 

Ανακάλυψε τον κόσμο του deltamoms.gr εδώ.