Δέκα πρωτότυπες ιδέες για αλμυρές και γλυκές μπρουσκέτες

Φτιάχνουμε τις δικές μας λαχταριστές μπρουσκέτες για τις βραδινές λιγούρες
23 Ιουνίου 2021 | 21:00

Οι μπρουσκέτες είναι τραγανές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, αλειμμένες με διάφορα καταπληκτικά μείγματα. Είναι το απόλυτο κέρασμα για ουζάκι, μπίρα, κρασί ή απεριτίφ. Η ποικιλία υλικών για τα μείγματα είναι τεράστια και η Μεσόγειος μάς προσφέρει μια ανεξάντλητη ποικιλία από αυτά. Επίσης είναι ελαφρές, εύκολες στην ετοιμασία, χωρίς μαγειρέματα και τηγανίσματα.

Οι γλυκές εκδοχές τους είναι, ίσως, πιο σύνθετες γευστικά και δημιουργικά: δεν μπορούμε να θεωρήσουμε μπρουσκέτα μια φέτα ψωμιού με σοκολατένια αλοιφή και τριμμένο μπισκότο!

Ή μήπως μπορούμε; Εξαρτάται.

Τα βασικά περί μπρουσκέτας

Χρειαζόμαστε ένα καλής ποιότητας ψωμί: πολύσπορο, χωριάτικο, ακόμα και μαπγκέτα. Οπωσδήποτε, σκόρδο, λάδι και μυρωδικά αρεσκείας μας. Η κορυφαία ελληνική μπρουσκέτα είναι το παξιμάδι με ντομάτα, μυρωδικά και λευκό τυρί –δεν είναι μόνο ο κρητικός ντάκος, αφού σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει την ίδια συνταγή με τοπικές παραλλαγές που δεν χορταίνονται.

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες κανονικού πάχους και, αν είναι φραντζόλα, μπορούμε να τις κόψουμε διαγωνίως για να βγουν πιο μεγάλες. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε είτε επάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου, είτε στα κάρβουνα είτε στη φρυγανιέρα σε μέτρια φωτιά/θερμοκρασία.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, λοιπόν, ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, τρίβουμε προαιρετικά με μια σκελίδα σκόρδου ή βάζουμε ρίγανη ή και τα δύο.

Αυτή η λογική, στην περίπτωση των αλμυρών μπρουσκετών.

Επτά αλμυρές ιδέες

1. Με ντομάτες, σκόρδο και βασιλικό

2. Με ζεστό κατσικίσιο τυρί και μυρωδικά (θυμάρι και φρεσκτοριμμένο πιπέρι)

3. Με πέστο και λιαστή ντομάτα

4. Με ανθότυρο, κατίκι, λεμόνι (ή lime!) και δυόσμο

5. Με σύκα, καρύδια, προσούτο και ανθότυρο

6. Με Philadelphia, ντοματίνια και πεπερόνι

7. Με μελιτζανοσαλάτα και κασέρι

Τρεις γλυκές ιδέες

Λίγο χθεσινό ή προχθεσινό τσουρέκι στον φούρνο ή στην φρυγανιέρα θα αποτελέσει ιδανική βάση για γλυκιά μπρουσκέτα-όχι ότι το ψωμί θα υπολείπεται γευστικά, αλλά όπως και να το κάνουμε το τσουρέκι είναι τσουρέκι.

Λίγο μέλι στην βάση της φέτας του ψωμιού ή λίγο αγελαδινό βούτυρο κάνει όλη την διαφορά.

Φτιάξτε τις γλυκές σας μπρουσκέτες…

1.Με βούτυρο, γλυκό φλούδα μανταρινιού και μια κουταλίτσα στραγγιστό γιαούρτι

2.Με ταχίνι, νιφάδες μαύρες σοκολάτας και καρύδια ή αμύγδαλα

3.Με κρέμα φουντουκιού και φρούτα της επιλογής σας (το μάνγκο είναι εξαιρετική επιλογή για το καλοκαίρι!)

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version