Όλο και πιο δύσκολη καθίσταται η αγορά κατοικίας σε ορισμένες πόλεις του κόσμου, όπου οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται πολύ περισσότερο από τα εισοδήματα.

Η ετήσια έρευνα «Demographia International Housing Affordability» αξιολόγησε τις τιμές των κατοικιών σε 92 μητροπολιτικές περιοχές 8 χωρών: Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα (μόνο το Χονγκ Κονγκ), Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Από αυτές τις οκτώ χώρες, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μητροπολιτικές περιοχές με προσιτές τιμές στέγασης.

Προκειμένου να διαμορφωθεί η εν λόγω κατάταξη, ο μέσος όρος της τιμής των κατοικιών διαιρείται με το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού. Η εν λόγω μέτρηση έχει ιστορικά κυμανθεί στο 3, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα όταν το median multiple είναι από 3,0 και κάτω, η έρευνα χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτου “προσιτή”, από 3,1 – 4,0 “σχετικά απρόσιτη”, από 4,1 – 5,0 “σημαντικά απρόσιτη” και από 5,1 και πάνω “εξαιρετικά απρόσιτη”.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πλέον δυσβάσταχτες αγορές κατοικιών βρίσκονται σήμερα στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία, κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, και αναφέρθηκε και στην περσινή έκθεση.

Οι πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς το 2021

 

11. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία – βαθμολογία: 8,6

 

10. Λος Άντζελες, Καλιφόρνια – βαθμολογία: 8,9

 

9. Χονολουλού, Χαβάη – βαθμολογία: 9,1

 

8. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια – βαθμολογία: 9,6

 

7. Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια – βαθμολογία: 9,6

 

6. Μελβούρνη, Αυστραλία – βαθμολογία: 9,7

 

5. Τορόντο, Καναδάς – βαθμολογία: 9,9

 

4. Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία – βαθμολογία: 10,0

3. Σίδνεϊ, Αυστραλία – βαθμολογία: 11,8

 

2. Βανκούβερ, Καναδάς – βαθμολογία: 13,8

 

1. Χονγκ Κονγκ – βαθμολογία: 20,7