Μετάλλαξη Δέλτα: Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ηδη πολλές χώρες παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα
26 Ιουνίου 2021 | 16:08

Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οχτώ φορές πιο μεταδοτική από την παραλλαγή ΑΛΦΑ και έχει ήδη εντοπιστεί σε 85 χώρες.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και το ECDC, το στέλεχος αυτό θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στο τέλος του Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα θα αποτελεί το 90% των συνολικών κρουσμάτων στην ΕΕ.

Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός.

Κυβερνήσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησαν σε εκκλήσεις αλλά και στην λήψη μέτρων, ώστε να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιαστικές εκστρατείες καθώς,θεωρείται πως  αν εμφανιστεί το φθινόπωρο τέταρτο κύμα εξαιτίας και της μετάλλαξης , αυτό θα πλήξει όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Σε ποιες χώρες κυριαρχεί ήδη

 

Ηδη πολλές χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ρωσία και το Ισραήλ, παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.

Η Βρετανία έχει αναφέρει απότομη αύξηση των λοιμώξεων με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο κορυφαίος αξιωματούχος δημόσιας υγείας της Γερμανίας προέβλεψε ότι θα γίνει γρήγορα και εκεί η κυρίαρχη παραλλαγή, παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο, πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Μάλιστα φέρεται ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις μολύνσεις από κοροναϊό και στη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε σήμερα ο επιστήμονας Τούλιο ντε Ολιβέιρα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να φτάνει το 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο Ισραήλ.

Ραγδαία εξάπλωση στην  Πορτογαλία

Ραγδαία εξαπλώνεται και στην Πορτογαλία. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο μεταδίδεται ταχύτατα σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως εξήγησε μία αναφορά, αργά χθες το βράδυ, με τις αρχές να προσπαθούν να σταματήσουν μία ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Το Ινστιτούτο Υγείας Ricardo Jorge εξήγησε στην αναφορά του ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα,  αντιστοιχεί σε ποσοστό 51% των μολύνσεων στην κεντρική Πορτογαλία, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι «εξαπλώνεται γρήγορα» όπως συνέβη στην Βρετανία.

Τα νέα περιστατικά μόλυνσης αυξήθηκαν χθες, κατά 1.604 κρούσματα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τη 19η Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, εφαρμόζονταν lockdown.

 

Εντυπωσιακή επικράτηση

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον ερευνητή – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη να επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι «η μετάλλαξη είναι τριπλάσια μεταδοτική από πέρσι το καλοκαίρι» μιλώντας για ραγδαία εξάπλωσή της.

Ο ίδιος έκανε λόγο για εντυπωσιακή επικράτηση παγκοσμίως του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ επικίνδυνο. «Δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε, εκτός από κλείσιμο», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μπορεί να γίνει πολύ τραγικό γιατί επεκτείνεται στις νεότερες ηλικίες, μολύνει παιδιά. Έχει τεράστιο ιικό φορτίο. Τις επόμενες μέρες και μήνες θα δείτε συνεχείς υπερμεταδόσεις. Αντί να βλέπετε ένα – δύο κρούσματα θα βλέπετε όλη την οικογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλάκης.

Απόλυτη ανάγκη ο εμβολιασμός

Στην Ελλάδα, συνολικά 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, κυρίως σε ανεμβολίαστους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη: «Είναι απόλυτη ανάγκη να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός όμως δεν είναι “άδεια για ξεσάλωμα”, για να κάνουμε ότι θέλουμε αυτό το καλοκαίρι. Κακώς βγάλαμε τις μάσκες και κυρίως γιατί αυτό δίνει το σήμα ότι “τελειώσαμε”. Αυτό είναι το τελείως λάθος μήνυμα. Θέλουμε πάνω από 80% εμβολιασμένους και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε μεγάλη διαφορά. Αυτός ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί με αυτά που ξέραμε το περασμένο καλοκαίρι. Έχουμε μια καινούρια κατάσταση. Κανείς δεν θέλει να το ακούσει γιατί όλοι θέλουμε να πάμε διακοπές…».

Πονοκέφαλος και για τη μετάλλαξη Δ+

«Τα δεδομένα που έχουμε από το Ισραήλ μας δείχνουν ότι στο Ισραήλ που είναι στο 80% εμβολιασμένοι καποια περιστατικά της μετάλλαξης είναι σε εμβολιασμένους πολίτες, κάποια είναι σε ανεμβολίαστους δηλαδή άτομα κάτω των 30 και ανήλικους. Ζητούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή», σημείωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

«Η σκέψη που έχουμε με τα ως τώρα δεδομένα λένε ότι αν είμαστε εμβολιασμένοι και με δύο δόσεις μπορεί να νοσήσουμε αλλά μειώνουμε την πιαθνότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα + που υπάρχει σε Πορτογαλία, Βρετανία και Ελβετία είναι ακόμα πιο προχωρημένο στέλεχος και προκαλεί μια ανησυχία».

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Ανάλογα με το εμβόλιο η προστασία από τη νοσηλεία όσων μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα κυμαίνεται από 92% ως 96%, ενώ από τη συμπτωματική νόσηση από 60% ως 88%, με βάση τα δεδομένα των βρετανικών αρχών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη(Σκάι), οι έρευνες δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια Pfizer ΚΑΙ AstraZeneca προστατεύει σχεδόν στο 100% από τη σοβαρή νόσηση.

Σχετικά με τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Moderna τόνισε ότι οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά είναι πιθανό ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά.

Με το στέλεχος Δέλτα οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο το 80% του πληθυσμού, καθώς «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πολύ στη φυσική ανοσία» όσων έχουν ήδη μολυνθεί από covid-19, διότι το στέλεχος αυτό ξεφεύγει τουλάχιστον εν μέρει από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων κ. Αντρέα Αμμόν η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ αναμένεται να εξαπλωθεί σημαντικά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους που δεν ανήκουν στις ομάδες-στόχους των εκστρατειών εμβολιασμού. Τα προκαταρκτικά δεδομένα, σύμφωνα με την Αντρέα Αμμόν έδειξαν ότι άτομα που έχουν λάβει μόνο μια δόση των διαθέσιμων εμβολίων θα μπορούσαν επίσης να μολυνθούν με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, ενώ αντιθέτως οι δύο δόσεις εμβολίου προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της.

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε η κ. Αμμόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιταχυνθούν οι εμβολιαστικές εκστρατείες  και είναι εξίσου σημαντικό να χορηγηθεί ο δεύτερη δόση των εμβολίων εντός του συντομότερου επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος προκειμένου να προστατευθούν εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν σοβαρά από το COVID-19.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version