Νέοι γονείς: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τον πρώτο μήνα με το μωρό

Οι συμβουλές που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά σας
27 Ιουνίου 2021 | 07:00

Ο πρώτος μήνας με το μωράκι σας στο σπίτι είναι ταυτόχρονα μαγικός και τρομακτικός. Όσα βιβλία και αν έχετε διαβάσει, όσα άρθρα και αν έχετε ξεψαχνίσει, το πιθανότερο είναι ότι για ένα διάστημα θα αισθάνεστε διαρκώς απροετοίμαστη. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά και να διευκολύνουν την καθημερινότητά σας.

  • Νεογέννητο & κλάμα

Τον πρώτο καιρό δεν θα καταφέρνετε πάντα να καταλάβετε γιατί είναι τόσο ταραγμένο. Σταδιακά, μέσα από δοκιμές και λάθη, όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Μέχρι τότε:

Μιμηθείτε το περιβάλλον της μήτρας

Ο «λευκός θόρυβος», το λίκνισμα, ο ήχος «Σσσς» και οι αγκαλιές ενδέχεται να το βοηθήσουν να χαλαρώσει.

Βάλτε μουσική

Παραδοσιακά νανουρίσματα, ορχηστρική μουσική και ήρεμα κομμάτια, είναι πολύ πιθανό να το καλμάρουν.

Κρατήστε το ζεστό

Ακόμη και τους θερινούς μήνες, η αίσθηση του κρύου μωρομάντηλου ενδέχεται να το αναστατώσει. Μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα ακουμπώντας τη συσκευασία τους επάνω σε ένα θερμός.

Αυτοσχεδιάστε

Κάποια μωρά δεν ηρεμούν από το λίκνισμα, αλλά από την αίσθηση… ασανσέρ. Δοκιμάστε να κάνετε squats ενώ το κρατάτε στα χέρια σας, αλλά και κάθε άλλη κίνηση που σας έρχεται στο μυαλό. Ίσως ανακαλύψετε αυτή που του ταιριάζει.

Κάντε το ένα μπανάκι

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ένα ζεστό μπανάκι ίσως καταφέρει να το χαλαρώσει.

  • Νεογέννητο & θηλασμός

Αρκετές νέες μητέρες αδυνατούν να θηλάσουν το μωρό τους εξαιτίας διάφορων παραγόντων ή επιλέγουν να μην το κάνουν, για τους δικούς τους λόγους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχές. Το βρεφικό γάλα που θα σας συστήσει ο παιδίατρός σας, θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του. Αν, όμως, σκοπεύετε να θηλάσετε, θυμηθείτε:

Ζητήστε βοήθεια

Ακόμη και η συζήτηση με μια φίλη σας που έχει βιώσει την εμπειρία του θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο στο μαιευτήριο

Μετά τον τοκετό, κάποια μαία ή νοσηλεύτρια θα σας δείξει πώς να κρατάτε το μωρό σας και πώς να το καθοδηγήσετε για να θηλάσει. Κάνετέ της εξαντλητικές ερωτήσεις και ζητήστε επιπλέον συμβουλές.

Προετοιμαστείτε

Όσο το μωρό σας θηλάζει θα πρέπει να παραμένετε ακίνητη. Όμως αυτό μπορεί να γίνει πολύ βαρετό. Έχετε πάντα μαζί σας ένα βιβλίο και ένα ποτήρι νερό. Μερικοί ξηροί καρποί μπορεί επίσης να φανούν πολύτιμοι.

Εισάγετε το μπουκάλι από νωρίς

Είτε σκοπεύετε να επιστρέψετε σύντομα στη δουλειά, είτε θέλετε να μοιράσετε τα ταΐσματα με τον σύντροφό σας, η εισαγωγή του μπιμπερό στην καθημερινότητα του μωρού σας πρέπει να γίνει πριν κλείσει τρεις μήνες ζωής, ώστε να το συνηθίσει. Περιμένετε μέχρι να είστε σίγουρη ότι έχει εξοικειωθεί με τον θηλασμό, και έπειτα ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το μπουκάλι σε πρώτη φάση για ένα από τα ταΐσματά του κάθε μέρα.

  • Νεογέννητο & ύπνος

Τα νεογέννητα κοιμούνται πάρα πολύ – έως και 16 ώρες την ημέρα. Όμως ο ύπνος τους είναι διακεκομμένος, με αποτέλεσμα να ξυπνούν τους γονείς τους διαρκώς. Έτσι, εκτός από την εξάντληση, είναι πολύ πιθανό για τους πρώτους μήνες να αισθάνεστε και εκνευρισμό. Προκειμένου να ανταπεξέλθετε:

Αποδεχτείτε το

Ναι, είστε τρομερά κουρασμένη, αλλά αν εστιάζετε όλη την ημέρα σε αυτό, απλώς προσθέτετε στην εξάντλησή σας και ψυχικό βάρος. Σύντομα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Βγάλτε βάρδιες

Είναι λογικό να αισθάνεστε υποχρεωμένη να ξυπνάτε διαρκώς τη νύχτα για να παρηγορήσετε το μωρό, από τη στιγμή που εσείς είστε σε άδεια μητρότητας ενώ ο σύντροφός σας συνεχίζει να εργάζεται. Όμως τα Σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει κάτι που να τον εμποδίζει από το να αναλαμβάνει τη βραδινή βάρδια. Άλλωστε και οι δύο πρέπει να θυμάστε ότι και αυτό που κάνετε εσείς είναι κανονικότατη εργασία. Και μάλιστα σκληρή και χωρίς ρεπό.

Κοιμηθείτε κι εσείς

Σίγουρα έχετε ξανακούσει αυτή τη συμβουλή, όμως είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να εκμεταλλεύεστε το χρόνο που κοιμάται για να πάρετε μια σιέστα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσετε αυτές τις στιγμές. Ναι, ακόμη και αν έχετε άπλυτα πιάτα τριών ημερών στον νεροχύτη.

Κάντε το καλύτερο που μπορείτε

Μην ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να αποκτήσει κακές συνήθειες. Αν το νεογέννητο δεν κοιμάται με τίποτα, το πρώτο τρίμηνο της ζωής του είστε ελεύθερη να κάνετε ότι χρειαστεί: Από το να το αφήσετε να κοιμάται πάνω σας, μέχρι να το πηγαίνετε βόλτες με το αυτοκίνητο ή με το καροτσάκι του.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version