Μια από τις δυσκολότερες «παρενέργειες» της μητρότητας είναι η έλλειψη ύπνου. Και, δυστυχώς, δεν περιμένει την έλευση του μωρού σας για να σας χτυπήσει την πόρτα.
Αν και η εγκυμοσύνη ενδέχεται να σας δημιουργεί ένα διαρκές αίσθημα εξάντλησης, όταν εντέλει καταφέρνετε να ξαπλώσετε στα αφράτα σεντόνια σας, δεν αποκλείεται να ανακαλύπτετε ότι ο οκτάωρος ύπνος έχει μεταμορφωθεί σε… άπιαστο όνειρο. Οι αιτίες για αυτό είναι πολλές και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Όμως για όλες υπάρχουν ορισμένες λύσεις.
Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη, η ορμόνη της εγκυμοσύνης, που σας κάνει να τρέχετε διαρκώς στο μπάνιο. Ταυτόχρονα, τα νεφρά σας αναλαμβάνουν πλέον να φιλτράρουν 50% περισσότερο αίμα, με αποτέλεσμα να παράγουν και περισσότερα ούρα. Στο τελευταίο τρίμηνο, το μωρό έχει πια μεγαλώσει πολύ και πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο… επείγουσα.
Η λύση: Καταναλώστε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μειώστε τα στο ελάχιστο όταν πλησιάζει η ώρα να ξαπλώσετε.
Αίσθηση δυσφορίας
Όσο η κοιλίτσα σας θα μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανακαλύψετε μία βολική στάση ύπνου. Το να ξαπλώσετε μπρούμυτα γίνεται φυσικά αδύνατον, αλλά και αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε ανάσκελα, σύντομα θα βρεθείτε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη: Μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου το βάρος της μήτρας σας θα πιέζει την κύρια αρτηρία, δημιουργώντας κυκλοφορικά προβλήματα.
Η λύση: Κοιμηθείτε στο πλάι – κατά προτίμηση στο αριστερό. Όχι μόνο θα αισθάνεστε καλύτερα την ώρα του ύπνου, αλλά και θα απαλλαγείτε από τα πρησμένα πόδια, χέρια και αστραγάλους.
Αίσθημα καύσου στο στομάχι
Οι γνωστές «καούρες» έχουν την τάση να αυξάνονται το βράδυ. Ένοχες είναι και πάλι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, οι οποίες χαλαρώνουν τους μυς που κρατούν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι. Στο τέλος της κύησης ενδέχεται τα πράγματα να γίνουν χειρότερα από την πίεση που θα ασκεί στο στομάχι σας το μωρό.
Η λύση: Αποφύγετε τις πικάντικες, τις λιπαρές και τις όξινες τροφές. Μην φάτε τουλάχιστον για δύο ώρες πριν ξαπλώσετε και προσπαθήστε να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.
Αϋπνία
Μπορεί να αισθάνεστε άψογα σωματικά – τουλάχιστον στο βαθμό του εφικτού – όμως αν δεν έχετε την κατάλληλη ψυχολογία, ο ύπνος παραμένει δύσκολη υπόθεση. Το άγχος για αυτή την υπέροχη αλλά τεράστια αλλαγή στη ζωή σας σε συνδυασμό με τις ορμόνες, ενδέχεται να κρατά τα μάτια σας ανοιχτά για ώρες ολόκληρες.
Η λύση: Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο, ενδεχομένως ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο. Μην το σκέφτεστε πολύ: Αν αγχωθείτε και για την έλλειψη ύπνου σας, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
Κράμπες στα πόδια
Αν και η αιτία τους δεν έχει εξακριβωθεί, πρόκειται για ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές εγκύους κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και το οποίο είναι συνήθως χειρότερο τη νύχτα.
Η λύση: Κατά τη διάρκεια της ημέρας πιείτε πολύ νερό και κάντε ήπιες διατάσεις στα πόδια σας. Όταν συμβαίνει δοκιμάστε να ισιώσετε το πόδι σας και έπειτα να το φέρετε απαλά προς το μέρος του κορμού σας, κρατώντας ίσιο το πέλμα. Δεν πρόκειται για άσκηση ευλυγισίας: Μην προσπαθήσετε να σηκώσετε το πόδι σας περισσότερο από όσο αισθάνεστε άνετα. Αν ο πόνος επιμένει και είναι πολύ έντονος, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Γενικές συμβουλές για όνειρα γλυκά
Ανεξάρτητα από την αιτία, υπάρχουν ορισμένα tips που θα σας χαρίσουν την ξεκούραση που έχετε ανάγκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και όχι μόνο.
- Αποφύγετε κάθε μορφή καφεΐνης.
- Μην καταναλώνετε ζάχαρη το βράδυ.
- Ασκηθείτε λίγο σε καθημερινή βάση, αλλά όχι μετά το απόγευμα.
- Φάτε ένα ελαφρύ σνακ πριν ξαπλώσετε, ώστε να μην σας ξυπνήσει ένα στομάχι που γουργουρίζει και πιείτε να ποτήρι χλιαρό γάλα.
- Κρατήστε το δωμάτιο σε μία δροσερή θερμοκρασία.
- Κάντε γιόγκα, διαλογισμό ή οτιδήποτε άλλο σας χαλαρώνει.
- Από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε, μην ξανακοιτάξετε το ρολόι.
- Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ ή να σας χαϊδέψει τρυφερά.