Παιχνίδια κάτω από τον ήλιο: Έτσι θα προστατέψουμε το παιδί

Ερευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα (2ου βαθμού) σε παιδιά κάτω των 15 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους.
28 Ιουνίου 2021 | 07:00

Η σχέση μας με τον ήλιο τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, μέχρι και το καπέλο για τα παιδιά θα πρέπει να είναι τόσο αυτονόητο και απαραίτητο εξάρτημα όσο και τα παπούτσια. Η ηλιοπροφύλαξη πρέπει να αρχίζει από τη βρεφική ηλικία καθώς η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος σχετίζεται με τα εγκαύματα που έχουν συμβεί στην παιδική ηλικία.

Έτσι θα προστατέψετε το παιδί από τον ήλιο

Ερευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα (2ου βαθμού) σε παιδιά κάτω των 15 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους.

Σκόπιμο είναι όμως να έχουμε υπόψη μας ακόμα ότι, όπως είναι αναμενόμενο, οι ειδικοί γίνονται πιο αυστηροί όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο παιδιών που έχουν πολλές ελιές στο σώμα τους (κυρίως αν έχουν και οι κοντινοί συγγενείς τους) και επίσης όσων έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια.

Οι δερματολόγοι εξηγούν δηλαδή ότι ο κίνδυνος για ηλιακά εγκαύματα αυξάνεται όταν κάποιος ανήκει στους φωτότυπους 1 και 2.

Eπομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία. Aς δούμε λοιπόν τις συμβουλές των ειδικών, καθώς και τα λάθη που κάνουμε και τα οποία καθιστούν αναποτελεσματική την προστασία από τον ήλιο.

Bάζετε στο παιδί το αντηλιακό πριν φτάσετε στην παραλία

Καλό είναι να απλώνετε αντηλιακό στο παιδί λίγο προτού ξεκινήσετε για την παραλία γιατί χρειάζονται 20 με 30 λεπτά μέχρι το αντηλιακό να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού.

Kάνετε παραπάνω από μία επάλειψη

Ιδιαίτερα στα παιδιά που μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν με την άμμο και ιδρώνουν, χρειάζεται να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε μία ώρα, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο.

Το νερό ανακουφίζει από τη ζέστη, αλλά δεν το προστατεύει από τον ήλιο

Οι σταγόνες του δρουν σαν φακοί, προσελκύοντας τις ακτίνες του ήλιου και αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκαύματος. Για αυτό φροντίζετε να φοράει αντηλιακό ακόμα και μέσα στη θάλασσα.

Φορέστε του καπέλο

Φροντίστε να φοράτε στα παιδιά πάντα πλατύγυρο καπέλο, ώστε να προστατεύει αρκετά τα μάτια, το πρόσωπο και τον σβέρκο, περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Μην υποτιμάτε το μπλουζάκι

Τα ελαφριά ρούχα χαλαρής ύφανσης, ιδιαίτερα όταν είναι βρεγμένα, παρέχουν μόνο μερική προστασία.

H προστασία που εξασφαλίζει στο παιδί ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να επιμένετε ώστε να το φοράει το παιδί καθημερινά στην παραλία, και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Θυμηθείτε πως, όταν το μπλουζάκι βραχεί, μειώνεται η προστασία που προσφέρει, η οποία παραμένει όμως πολύτιμη.

Μη χαλαρώνετε όσο περνούν οι μέρες

Tις πρώτες μέρες στην παραλία «κυνηγάτε» το παιδί για να του φορέσετε το καπέλο και να του βάλετε αντηλιακό. Οσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα του μαυρίζει, χαλαρώνετε την προσοχή σας και μπορεί να εκθέσετε το παιδί στην ταλαιπωρία ενός εγκαύματος.

Aυτό βέβαια συμβαίνει επειδή, πραγματικά, όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο τόσο αυξάνεται η φυσική άμυνα του δέρματος. Kαι πάλι, όμως, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

Ενα ήδη μαυρισμένο δέρμα συνεχίζει να χρειάζεται προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τις βλαβερές του επιπτώσεις.

Το καλοκαίρι τού βάζουμε αντηλιακό και στο πάρκο

O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή.

Επίσης πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα ακόμη κι αν το παιδί βρίσκεται πίσω από τα τζάμια του αυτοκινήτου και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Για αυτό συστήνεται η χρήση αντηλιακού, ακόμη κι όταν μετακινούμαστε τις μεσημεριανές καλοκαιρινές μέρες με το αυτοκίνητο.

Μην ξεχνάτε και τα ευαίσθητα σημεία

Συνήθως βάζετε αντηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάτε τον αυχένα, τα αφτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα.

Συχνές απορίες

1. Οταν έχει συννεφιά είναι απαραίτητος όλος ο… εξοπλισμός (καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό);

Η σκιά και η συννεφιά δεν προφυλάσσουν πάντα από τον ήλιο, δεδομένου ότι σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία του ήλιου αντανακλάται σημαντικά. Για παράδειγμα, στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17%-25%, οπότε το αντηλιακό είναι απαραίτητο και κάτω από την ομπρέλα. Eπιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε μας ακόμη κι όταν υπάρχει συννεφιά ή την ώρα που κολυμπάμε.

2. Ποιος είναι ο κατάλληλος δείκτης προστασίας για τα παιδιά;

Aνάλογα με την ηλικία και τη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας του παιδιού, πρέπει να χρησιμοποιούμε την αντίστοιχη αντηλιακή προστασία. Καλό είναι, αφού συμβουλευτούμε τον δερματολόγο και τον παιδίατρό μας, να επιλέξουμε ένα παιδικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και φυσικά φίλτρα.

3. Πώς μπορώ να προστατεύσω το μωρό στην παραλία;

Tα βρέφη που είναι μικρότερα των έξι μηνών δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα εκθέτουμε καθόλου στον ήλιο. Eξάλλου, σε αυτή την ηλικία η χρήση της αντηλιακής κρέμας δεν ενδείκνυται, οπότε η μόνη ασφαλής προφύλαξη είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.

Tα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να έρθουν μαζί μας στην παραλία, αρκεί να αποφεύγουμε τις ώρες μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα και να φροντίζουμε ώστε να φοράνε πάντα καπέλο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

4. Πόσο απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου στα παιδιά;

Η ηλιακή ακτινοβολία δεν βλάπτει μόνο το δέρμα, αλλά και τα μάτια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο και τα παιδιά να προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου. Για τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο.

5. Mπορεί ο ήλιος να προκαλέσει αλλεργία;

Aν παρουσιαστεί στο παιδί ένα εξάνθημα ή κοκκινίλα που δεν προέρχεται από έγκαυμα, είναι καλό να μιλήσουν οι γονείς με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί ή να απευθυνθούν σε γιατρό της περιοχής όπου παραθερίζουν.

Oι κοκκινίλες και οι ερεθισμοί συχνά έχουν αιτία την έκθεση στον ήλιο, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του γιατρού. Συνήθως, ο γιατρός δίνει μια αλοιφή, ανάλογα με το εξάνθημα, και συστήνει να προστατεύουμε το παιδί από την άμεση ακτινοβολία για λίγες μέρες.

Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version