Μετάλλαξη Δέλτα: «Στοχεύει» παιδιά και μη εμβολιασμένους

Πρόκειται για στέλεχος που μεταδίδεται «ακαριαία», τονίζουν οι ειδικοί και πλήττει κυρίως παιδιά, ανεμβολίαστους και ανοσοκατασταλμένους.
29 Ιουνίου 2021 | 13:43

Ραγδαία φαίνεται πως εξαπλώνεται, η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού, ανεβάζοντας στο κόκκινο την ανησυχία.

Πρόκειται για στέλεχος που μεταδίδεται «ακαριαία», τονίζουν οι ειδικοί και πλήττει κυρίως παιδιά, ανεμβολίαστους και ανοσοκατασταλμένους. Εμφανίζει παράλληλα μερική αντίσταση στην ανοσία των εμβολίων, ενώ απειλεί, με έκρηξη κρουσμάτων νοσηλειών και θανάτων, φέρνοντας ενδεχομένως το τέταρτο κύμα της πανδημίας συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων.

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αντρεα Αμόν σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο βίντεο προειδοποιεί ότι η εξάπλωση του Δέλτα σε ανεμβολίαστες ηλικιακές ομάδες θα απειλήσει τελικά και τις πιο ευάλωτες ομάδες πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό.

Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού».

Ο εμβολιασμός των εφήβων στο επίκεντρο σύσκεψης

Σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη, οι ειδικοί θα εξετάσουν τρόπους επέκτασης και επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Στο επίκεντρο των προβληματισμών τους τίθεται η πιθανότητα σύστασης προς τους γονείς για τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών και συγκεκριμένα, των εφήβων μεταξύ 12 και 15 ετών, σύμφωνα με το iatropedia. Η συζήτηση των επιστημόνων της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολιασμών, διεξάγεται σε δύο σκέλη: εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη δική τους θωράκιση, ή αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της συλλογικής ανοσίας, από το 70% στο 80%, ποσοστό το οποίο απαιτείται πλέον για τη θωράκισή μας από το στέλεχος Δέλτα.

Η επιστημονική επιτροπή θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την αύξηση του ρυθμού και του ποσοστού των εμβολιασμών, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει χρόνο πριν η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού επικρατήσει και στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός το οποίο θεωρείται σχεδόν δεδομένo από όλους τους επιδημιολόγους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό των παιδιών ενάντια στον κοροναϊό, καθώς όπως λένε, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Για να ληφθεί η σχετική απόφαση, θα πρέπει να μετρηθεί το κόστος-όφελος του εμβολιασμού με πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, εστιασμένα στην μετάλλαξη Δέλτα και τη συγκεκριμένη ευαίσθητη ηλικία μεταξύ 12 και 15 ετών.

Θα πρέπει να είναι σαφές, δηλαδή, αν υπάρχει όφελος για τα ίδια τα παιδιά να εμβολιαστούν, αντιμετωπίζοντας πάντα, έστω και την ελάχιστη πιθανότητα των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια.

«Μεγάλο πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι νέοι»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.

Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η αυξημένη ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού. «Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν

Σε ό,τι αφορά τους νέους 18-25 η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε την παροχή προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ, ως κίνητο προκειμένου να εμβολιαστούν.

«Κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο. Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύτει παραπάνω από 30%. Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε σχετικά η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή», πρόσθεσε.

«Είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση. Αυτό το λάθος έγινε στη Βρετανία. Έκαναν σε πολλούς ανθρώπους την πρώτη δόση, άργησαν τη δεύτερη και τους πρόλαβε η μετάλλαξη.», τόνισε ενώ σχετικά με το Ισραήλ ανέφερε πως υπάρχει έξαρση αλλά όχι τόσο μεγάλη. «Έχουν κρούσματα και βιάζονται να προστατευτούν κι από αυτά παίρνοντας μέτρα, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς.»

Η κυρία Λινού επικαλέστηκε και μια μελέτη που δημοσιεύετηκε στο Nature που ανέφερε πως η ανοσία κρατάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας έτσι απάντηση στο ερώτημα αν χρειάζεται τρίτη δόση.

Η προστασία των εμβολίων

«Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει», τόνισε η κ. Λινού.

«Πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική», σημείωσε, ενώ αναφορικά στο παράδειγμα του Ισραήλ τόνισε ότι μπορεί να επηρεάζει ίδιο αριθμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λίγοι.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικο στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό.Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε οτι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Για ένα μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων προστατεύτει πλήρως και για ένα μικρότερο προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσηση.Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει».

Πρόσφατα Άρθρα
Κακοκαιρία Alexandros: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες 15 Νοεμβρίου 2024, 19:43
Προσεχώς μανούλα η Ανθή Βούλγαρη 13 Νοεμβρίου 2024, 10:18
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: «Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα» 12 Νοεμβρίου 2024, 14:02
Megan Fox: Έγκυος στο τέταρτο παιδί της 12 Νοεμβρίου 2024, 12:25
Η BLACK FRIDAY στο SHOPFLIX.GR ξεκίνησε και είναι SUPER 11 Νοεμβρίου 2024, 16:30
Η Margot Robbie έγινε μαμά 4 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Έγκυος στο τρίτο της παιδί η εντυπωσιακή Gisele 1 Νοεμβρίου 2024, 16:10
Mηνιγγίτιδα: Έκλεισαν σχολεία στην Πάτρα ύστερα από κρούσμα σε μαθήτρια 25 Οκτωβρίου 2024, 18:29
Θάνατοι μωρών στην Αμαλιάδα: Η… μυστήρια πνευμονίτιδα 24 Οκτωβρίου 2024, 09:52
Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της χειμερινής 24 Οκτωβρίου 2024, 09:37
Ο καιρός έως την 28η Οκτωβρίου 24 Οκτωβρίου 2024, 09:11
Έγκυος για δεύτερη φορά η Jennifer Lawrence 23 Οκτωβρίου 2024, 16:35
Αμαλιάδα: Τι συμβαίνει με τους θανάτους των βρεφών; 23 Οκτωβρίου 2024, 11:00
Απεργία: Κλειστά τα σχολεία στις 23/10 22 Οκτωβρίου 2024, 12:49
Καιρός: Θυελλώδεις βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας 17 Οκτωβρίου 2024, 09:45
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version