Καύσωνας: Τι να κάνετε για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Tips για ένα δροσερό σπίτι παρά τον καύσωνα
2 Ιουλίου 2021 | 13:28

Γράφει ο Διονύσης Κοκκολιάς*

Το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά και τώρα περνάμε μία περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Πολύς κόσμος δυσκολεύεται από αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργούνται αρκετά προβλήματα σε όλη την χώρα.Θα δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές και tips για το πώς μπορείτε να έχετε δροσιά στο σπίτι.

Φυσικά κάποια σπίτια τα οποία είναι καινούργια είναι ευνοημένα. Έχουν καλύτερα υλικά κατασκευής δίπλα κουφώματα και θερμομόνωση που εμποδίζουν μεγάλο ποσοστό της θερμότητας να μπει μέσα στο σπίτι. Η θερμομόνωση είναι μία από τις σημαντικότερες δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι του για να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές εργασίες όμως γίνονται πάντα προγραμματισμένα, έχουν κόστος, απαιτούν καλό συντονισμό και χρόνο για τη σωστή κατασκευή και ωρίμανση των υλικών. Τα σπίτια αυτά είναι πιο δροσερά και αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα με τον καύσωνα.

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα σπίτια που είναι και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών. Πάμε να δούμε μία-μία τις οδηγίες και τι μπορεί να κάνουμε.

  1. Κατεβάζουμε τις τέντες του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν το τρόπο εμποδίζουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ηλιακής ακτινοβολίας να μπει μέσα στο σπίτι και να ζεστάνει παραπάνω τον χώρο.
  2. Κλείνουμε τα παντζούρια και τα ρολά του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως και με τις τέντες έτσι και το κλείσιμο των ρολών εμποδίζει τον «ήλιο» να μπει μέσα στο σπίτι. Ετσι το σπιτι διατηρείται πιο δροσερό.
  3. Αποφεύγουμε την εκτεταμένη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και το μαγείρεμα. Δεν θέλουμε να προσθέσουμε και άλλη θερμότητα είτε από την ηλεκτρική κουζίνα, είτε από το φυσικό αέριο ή το γκάζι. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την θερμότητα που παράγεται μέσα στο σπίτι.
  4. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους ανεμιστήρες του σπιτιού.
  5. Οι ανεμιστήρες δεν κατεβάζουν τη θερμοκρασία αλλά δίνουν μία πιο ευχάριστη αίσθηση. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές πλέον η χρήση του κλιματιστικού γίνεται μονόδρομος. Όμως για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που είναι εκεί ένα μεγάλο κομμάτι του καλοκαιριού καλό είναι να χρησιμοποιούμε τους ανεμιστήρες είτε ανεμιστήρες ανεμιστήρες δαπέδου είτε ανεμιστήρες οροφής. Ειναι και πιο οικονομικοί αλλα δίνουν και μια πιο «απαλή δροσιά» από ότι τα κλιματιστικά.
  6. Συντηρούμε τα κλιματιστικά. Συντηρούμε τα κλιματιστικά για λόγους υγείας αλλά και για λόγους καλής και σωστής λειτουργίας. Με τίποτα δεν θα θέλαμε να έχει έξω 42 43 βαθμούς Κελσίου και να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλιματιστικό του σπιτιού μας. Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη και θα λέγαμε και σωτήρια. Για αυτό φροντίστε το κλιματιστικό σας να είναι σωστά συντηρημένο.
  7. Αγοράζουμε κλιματιστικά με υψηλή απόδοση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσει τα κλιματιστικά σε ενεργειακές κλάσεις με την ανώτερη από αυτές να είναι η Α+++. Φροντίστε να επιλέξετε ένα καλό και ενεργειακά αποδοτικό κλιματιστικό το οποίο να δροσίζει το χώρο αλλά να κάνει και εξοικονόμηση ενέργειας. Το κλιματιστικό καλό είναι να είναι σωστά διαστασιολογημένο και για τον χώρο που είναι να εγκατασταθεί. Μην αγοράζετε μεγαλύτερα μηχανήματα με το σκεπτικό ότι θα έχουν καλύτερη και πιο άνετη λειτουργία. Η αγορά τον κλιματιστικών για το σπίτι σας μπορεί να επιδοτηθεί από τα προγράμματα Εξοικονομώ κατ Οίκον αλλά και από το Εξοικονομώ Αυτονομώ, που τρέχουν τώρα. Σίγουρα και τα επόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για τις κατοικίες θα συμπεριλαμβάνουν και την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών.
  8. Ανάψτε και χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό από ένα διπλανό δωμάτιο από αυτό που βρίσκεστε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι αν κάθεστε στο σαλόνι του σπιτιού σας μπορείτε να ανοίξετε ένα κλιματιστικό από γειτονικό δωμάτιο όπως η τραπεζαρία ή η κουζίνα. Το δωμάτιο θα ψυχθεί λίγο πιο αργά αλλά έτσι θα αποφύγετε κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες που μπορεί να έχετε με το κλιματιστικό να λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

Αυτές λοιπόν ήταν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για δροσιά στο σπίτι σας. Αυτές τις συμβουλές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όλο το καλοκαίρι αλλά και τις ημέρες με έντονο καύσωνα.

* Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version