Μπαίνοντας στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης σας, είναι βέβαιο πως έχετε διαβάσει όσα άρθρα έχουν πέσει στα χέρια σας και σχετίζονται με τον τοκετό. Γνωρίζετε από πότε και μετά θα πρέπει να είναι έτοιμη η βαλίτσα σας, ακόμη και τις πιο απίθανες επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν και πώς να αναγνωρίσετε τις συσπάσεις Μπράξτον – Χικς. Όμως αυτή η υπέροχη μέρα κρύβει ακόμη περισσότερους άσσους στο μανίκι της και διατηρεί ακέραιη την ικανότητά της να σας ξαφνιάσει. Άλλωστε υπάρχουν διάφορα συνηθισμένα φαινόμενα της γέννας για τα οποία δεν γίνεται λόγος συχνά!
Μπορεί να σας… διώξουν
Όταν αισθανθείτε τις πρώτες έντονες συσπάσεις ή δείτε ότι ο αμνιακός σάκος έχει διαρρηχθεί, θα τρέξετε αμέσως στο μαιευτήριο. Ωστόσο, αυτό το μέρος του τοκετού μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δυο με τρεις ημέρες! Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αν, όμως, ο γιατρός σας διαπιστώσει πως οι πόνοι σας δεν συνοδεύονται από διαστολή του τραχήλου, είναι πιθανό να σας προτείνει να κάνετε μια βόλτα και να επιστρέψετε. Αυτό είναι καλύτερο και για εσάς, σε σχέση με την αίθουσα αναμονής του μαιευτηρίου. Μην περιμένετε με σταυρωμένα τα χέρια: Όσο περισσότερο κινηθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και το μωράκι σας.
Ο γιατρός επιστρέφει αμέσως
Το άγχος γύρω από το μεγάλο γεγονός ίσως σας έχει κάνει να ξεχάσετε πως δεν είστε η μόνη που θα γεννήσετε εκείνη την ημέρα. Γι’ αυτό ο γιατρός σας μάλλον δεν θα είναι στο πλάι σας καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες! Μην ανησυχείτε. Μόλις το μωράκι σας αρχίσει να πλησιάζει, θα βρεθεί αμέσως στο πλάι σας.
Θα κοινωνικοποιηθείτε αρκετά
Εκτός από τον γυναικολόγο ξέρετε ήδη ότι θα συναναστραφείτε με την μαία και τους ή τις νοσοκόμες που θα αναλάβουν τη φροντίδα σας. Ωστόσο, αν τύχει ο τοκετός σας να κρατήσει 16 ώρες – πράγμα, δυστυχώς, διόλου απίθανο – δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποια αλλαγή βάρδιας. Περισσότερος κόσμος από ό,τι περιμένατε, έτσι δεν είναι;
Κανείς δεν ξέρει πόσο θα πονέσετε
Δεν έχει σημασία αν η μητέρα σας, η αδερφή σας, οι υπόλοιπες γυναίκες Καρκίνοι με σελήνη στον Αιγόκερω γέννησαν χωρίς έντονους πόνους και μέσα σε δέκα λεπτά. Ο μόνος τρόπος να μάθετε πόσο δύσκολος θα είναι ο τοκετός σας, είναι στην πράξη. Έτσι, αν ο γυναικολόγος σάς προτείνει επισκληρίδιο ενώ είχατε συμφωνήσει πως δεν θα κάνετε, να τον ακούσετε. Αν ο τοκετός προχωρήσει στο στάδιο κατά το οποίο πρέπει να σπρώξετε, είναι πιθανό να μην μπορεί να εφαρμοστεί πλέον, καθώς απαιτεί ακινησία για περίπου μισή ώρα.
Θα υπάρξουν μικρά… ατυχήματα
Δεν αναφερόμαστε σε κάτι τρομακτικό – ίσως μόνο λίγο ντροπιαστικό. Η πίεση που θα ασκήσετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να έρθει στον κόσμο, δεν θα επηρεάσει μόνο τις συσπάσεις της μήτρας σας. Έτσι, ενδέχεται να υπάρξουν λεκέδες περισσότερων ειδών από ό,τι είχατε φανταστεί! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε. Είναι κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες γέννες και το προσωπικό είναι προετοιμασμένο για αυτό τόσο σε πρακτικό όσο και σε… ψυχολογικό επίπεδο.
Διπλός τοκετός;
Η διαδικασία της γέννας δεν ολοκληρώνεται όταν ακούσετε το κλάμα του μωρού. Αφού κοπεί ο ομφάλιος λώρος, ο γιατρός θα τον τραβήξει απαλά από το σώμα σας και θα σας ζητήσει να σπρώξετε για να αποβάλλετε τον πλακούντα. Ευτυχώς δεν πρόκειται για μια εμπειρία ανάλογη αυτής του τοκετού. Δεν είναι παρά μια σύντομη ενόχληση μια ανάσα πριν τη γραμμή του τελικού.
Κάθε τοκετός είναι μοναδικός
Όσο καλά και αν προετοιμαστείτε, είναι βέβαιο πως όλο και κάτι θα πάει εκτός προγράμματος. Προσπαθείτε να αποδεχθείτε αυτό το γεγονός και δείξτε εμπιστοσύνη στον γιατρό και τη μαία σας. Θα δείτε πως αυτή η παραίτηση από τον έλεγχο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Εξάλλου, στο τέλος της ταλαιπωρίας θα έχετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας!