Γιατί φοβάστε να πάτε στο γιατρό;

Το ζήτημα είναι ότι κάποιες φορές ο φόβος μας γίνεται η αιτία για να βρούμε αφορμές που θα μας κάνουν να αναβάλουμε, να ακυρώσουμε ή και να μην κλείσουμε καθόλου το ραντεβού με τον γιατρό μας
5 Ιουλίου 2021 | 07:00

Ακόμα κι όταν η ιατρική επίσκεψη γίνεται για προληπτικούς λόγους και όχι επειδή υπάρχει ένα σύμπτωμα ή ένα εύρημα που χρειάζεται διερεύνηση, το στρες είναι συχνά αυτό που μας συνοδεύει στον γιατρό. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η αγωνία αυτή καθαυτή, που ως ένα σημείο είναι αναμενόμενη και δικαιολογημένη, ειδικά σε όσους έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με τα θέματα υγείας.

Το ζήτημα είναι ότι κάποιες φορές ο φόβος μας γίνεται η αιτία για να βρούμε αφορμές που θα μας κάνουν να αναβάλουμε, να ακυρώσουμε ή και να μην κλείσουμε καθόλου το ραντεβού με τον γιατρό μας, να αμελήσουμε τις προληπτικές μας εξετάσεις ή να πείσουμε τον εαυτό μας ότι το σύμπτωμά μας δεν είναι τόσο ανησυχητικό και θα περάσει…

Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα

Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία του κορωνοϊού που όλοι βιώνουμε έχει αυξήσει την αγωνία μας για τα ζητήματα υγείας και ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πολλές φορές την αφορμή για να αναβάλουμε μία εξέταση ή επίσκεψη σε γιατρό.

«Να πάω εκεί προληπτικά και να κολλήσω τελικά κορωνοϊό;», «Πού ξέρω τι μπορεί να έχει ο γιατρός που βλέπει τόσους ασθενείς;», «Κι αν κάποιος άλλος στην αίθουσα αναμονής έχει κορωνοϊό και κολλήσω;», «Θα κάνω την εξέταση όταν ηρεμήσουν τα πράγματα. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος».

Το γεγονός ότι τα ραντεβού πρέπει να κλείνονται πιο αραιά, να τηρούνται αποστάσεις και χρονοδιαγράμματα, αλλά και το ότι οι γιατροί αναγκάζονται να μας υποδεχθούν οχυρωμένοι πίσω από μάσκες, γάντια, ειδικές ποδιές κ.λπ. αλλά και το ότι και εμείς πρέπει να φοράμε όλα τα προστατευτικά που απαιτούν οι συνθήκες του κορωνοϊού, σίγουρα δεν βοηθούν την ψυχολογία μας ώστε να νιώσουμε πιο ήρεμοι και χαλαροί στη διάρκεια της εξέτασης ή της θεραπείας.

Ο φόβος για τον οδοντίατρο είναι ίσως ο χειρότερος

Ο φόβος για τον οδοντίατρο είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος. Ερευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι έχουμε νιώσει άγχος πριν επισκεφθούμε τον οδοντίατρο. Ομως τον τελευταίο χρόνο το ποσοστό των ανθρώπων που φοβούνται τον οδοντίατρο έχει αυξηθεί δραματικά. Ερευνες έδειξαν ότι η αναζήτηση «γιατί φοβάμαι τον οδοντίατρο;» στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί κατά 250%.

Τι θα μας βοηθήσει

* Οταν κλείσουμε το ραντεβού να ρωτήσουμε σχετικά με τα μέτρα που χρησιμοποιούν στο ιατρείο αναφορικά με την προστασία από τον κορωνοϊό.

* Να μοιραστούμε με τον γιατρό, τη νοσοκόμα ή τον ακτινολόγο, που θα μας κάνει την εξέταση, την αγωνία μας αλλά και να εκφράσουμε τις όποιες απορίες ή αμφιβολίες μας. Ο γιατρός θα μας εξηγήσει και διευκρινίσει ό,τι μας αγχώνει ή μας μπερδεύει.

* Οσον αφορά τον οδοντίατρο μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί του για ένα ειδικό σύνθημα (π.χ. θα σηκώσουμε το χέρι μας) που θα χρησιμοποιήσουμε την ώρα που δουλεύει στο στόμα μας, αν χρειαστεί να του δείξουμε ότι θέλουμε να σταματήσει, ότι πονάμε πολύ κ.λπ.

* Να έχουμε φάει ελαφρά και να έχουμε αποφύγει τον καφέ πριν το ιατρικό μας ραντεβού.

* Να ακούμε χαλαρωτική ή και ευχάριστη μουσική που θα έχουμε προεπιλέξει στο κινητό μας όσο περιμένουμε για την εξέταση.

* Να έχουμε μαζί μας ένα ωραίο βιβλίο ή περιοδικό για να διαβάζουμε και να κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο στην αναμονή.

* Να κρατάμε μία ειδική μαλακή μπάλα, που θα σφίγγουμε στην παλάμη μας ώστε να μειώνεται το στρες που νιώθουμε.

* Να μην πάμε πολύ νωρίτερα στο ραντεβού μας ώστε να μην αγωνιούμε περισσότερο περιμένοντας αλλά ούτε και να αργ­­ήσουμε γιατί και έτσι κινδυνεύουμε να αγχωθούμε επειδή θα τρέχουμε να προλάβουμε.

* Να προγραμματίσουμε κάτι ωραίο (π.χ. μία βόλτα στις βιτρίνες) για μετά την επίσκεψη/εξέταση ώστε να έχουμε να σκεφτόμαστε και να περιμένουμε κάτι ευχάριστο.

* Να είμαστε ντυμένοι άνετα και με ρούχα που βγαίνουν ή μετακινούνται εύκολα αν χρειαστεί για την εξέταση ή επειδή μπορεί να κρυώνουμε (π.χ. επειδή τα παράθυρα χρειάζεται να είναι ανοιχτά ώστε να αερίζονται οι χώροι, ιδίως αυτήν την εποχή λόγω του κορωνοϊού) ή επειδή μπορεί να ζεσταινόμαστε (π.χ. επειδή το ερκοντίσιον είναι κλειστό και πάλι λόγω των συνθηκών της επιδημίας).

* Να ζητήσουμε από έναν φίλο, έναν συγγενή ή τον σύντροφό μας να μας συνοδέψει και – επειδή λόγω κορωνοϊού δεν θα μπορεί να μπει στον χώρο του ιατρείου μαζί μας – να μας περιμένει απέξω ή σε ένα κοντινό παγκάκι, καφέ κ.λπ.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συμβουλευτική.

Πρόσφατα Άρθρα
Christmas nails: Αυτά είναι τα πιο κομψά γιορτινά σχέδια στα νύχια 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Είστε ξανθιές; Οι αποχρώσεις κραγιόν που πρέπει να δοκιμάσετε 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γονείς με αυτοπεποίθηση: Πώς την καλλιεργούμε; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μην είστε σαν τον Γκριντς: Έτσι θα απολαύσετε τις γιορτές με την οικογένεια 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
5 πανεύκολα γιορτινά χτενίσματα που πρέπει να κάνετε ASAP 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ: Για να είστε η βασίλισσα του πάρτι! 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Caramel nails: Η τάση που θα σας χαρίσει από τα πιο «γλυκά» μανικιούρ 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:27
Το 81% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν burnout 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:26
Icicle Eyeshadow: Η τάση στο μακιγιάζ που πρέπει να υιοθετήσετε φέτος στις γιορτές 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:25
Παιδιά ή σύζυγος: Ποιος στρεσάρει πιο πολύ τις γυναίκες; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γαλλικό μανικιούρ: Οι πιο chic ιδέες για να το κάνετε πιο εορταστικό 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νέοι γονείς: Aποφύγετε αυτές τις παγίδες… 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Passport makeup: Πώς θα δείχνετε τέλειες στη φωτογραφία του διαβατηρίου 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Icy Chrome nails: Η νέα τάση στα νύχια που είναι σούπερ για τον χειμώνα 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Celebrities: Τα γιορτινά χτενίσματα που είναι σκέτη έμπνευση 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version