Τακτοποιήστε το σπίτι παρέα με τα παιδιά

Με λίγα λόγια, ένας τακτοποιημένος χώρος στον οποίο μπορούμε εύκολα να βρούμε ό,τι θέλουμε προάγει την ψυχική ηρεμία μας και σίγουρα είναι πιο χρηστικός.
10 Ιουλίου 2021 | 07:00

«Το συγύρισμα του σπιτιού σας μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας». Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η γιαπωνέζα γκουρού της οργάνωσης Μαρί Κόντο μέσα από τα βιβλία της και την τηλεοπτική εκπομπή της, η οποία δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει δημιουργήσει μεγάλη τάση… συγυρίσματος.

Η καινοτοµία της διάσηµης µεθόδου της συνοψίζεται στην τακτοποίηση του σπιτιού ανά κατηγορία αντικειµένων και όχι ανά δωµάτιο, µε απώτερο σκοπό να µείνουν µόνο αντικείµενα που φέρνουν χαρά στους κατόχους τους. Ρούχα, διακοσµητικά, έγγραφα, ακόµη και βιβλία, µπαίνουν στο στόχαστρο της µικροκαµωµένης Μαρί και αφού συγκεντρωθούν σειρά έχει το πέταγµά τους.

Και η επιστήμη υπέρ του συγυρίσματος

 

Όμως η Μαρί Κόντο δεν είναι η μόνη που υπογραμμίζει την ανάγκη ενός τακτοποιημένου σπιτιού. Οι Stephanie McMains και Sabine Kastner, ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, βρήκαν ότι η ακαταστασία μπορεί να μειώσει την ικανότητα κάποιου να εστιάσει σε ένα καθήκον, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν σε ένα ακατάστατο γραφείο. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρρας, οι οποίοι βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες έκαναν περισσότερα λάθη όταν δούλευαν σε ένα ακατάστατο περιβάλλον από ό,τι σε ένα συγυρισμένο.

Επίσης, όταν το περιβάλλον μας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσουμε περισσότερο άγχος και στρες, με μια έρευνα των ψυχολόγων Rena Repetti και Darby Saxby από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Η ακαταστασία μπορεί ακόμα να μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε, ενώ παράλληλα καθιστά πιο πιθανό να αναζητήσουμε πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με έρευνα.

Η τακτοποίηση ωφελεί την υγεία μας

 

Με λίγα λόγια, ένας τακτοποιημένος χώρος στον οποίο μπορούμε εύκολα να βρούμε ό,τι θέλουμε προάγει την ψυχική ηρεμία μας και σίγουρα είναι πιο χρηστικός. Αρχικά μπορεί να σας φανεί ακατόρθωτο το να ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά αντικείμενα και να διατηρήσετε τον χώρο συγυρισμένο – ειδικά αν δεν είστε ο πιο τακτικός άνθρωπος του κόσμου –, σταδιακά όμως και μέσα από την επανάληψη η τακτοποίηση θα σας γίνει συνήθεια.

Από τη θεωρία στην πράξη

 

Υιοθετήστε, λοιπόν, τις 7 παρακάτω συνήθειες για να έχετε πάντα ένα τακτοποιημένο σπίτι.

#1 Ξεκινήστε στρώνοντας το κρεβάτι σας

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι χαμένος χρόνος (στην τελική θα το ξεστρώσετε πάλι, σωστά;), όμως μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο πώς δείχνει το υπνοδωμάτιο και η διαδικασία παίρνει μόνο λίγα λεπτά. Για να διευκολύνετε την κατάσταση, αφαιρέστε εκείνα τα διακοσμητικά μαξιλαράκια που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ.

#2 Βάλτε προτεραιότητες

 

Φτιάξτε μια λίστα με το ποιες δουλειές θέλετε να κάνετε και στη συνέχεια κάντε τη διάκριση ανάμεσα σε αυτές που πρέπει να γίνουν και σε εκείνες που γίνεται να περιμένουν 1-2 ημέρες. Βάσει του χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας, γράψτε τους 2-3 κορυφαίους (ρεαλιστικούς) στόχους σας και εστιάστε σε αυτούς προτού καταπιαστείτε με οτιδήποτε άλλο.

#3 Κινητοποιήστε όλη την οικογένεια να συμμετέχει

 

Ναι, πολλές φορές μπορεί να φαίνεται πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό να κάνετε όλες τις δουλειές μόνη σας, αλλά αν αφιερώσετε χρόνο στο να διδάξετε τα παιδιά σας πώς να κάνουν δουλειές στο σπίτι, μελλοντικά θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας για αυτή σας την απόφαση. Ξεκινήστε με τα πιο απλά καθήκοντα, όπως να βάζουν τα παπούτσια τους στην παπουτσοθήκη όταν μπαίνουν σπίτι, να βάζουν τα ρούχα τους στον κάδο με τα άπλυτα και να βάζουν το πιάτο τους στο πλυντήριο αντί να το αφήνουν στον νεροχύτη. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλύτερο θα δείχνει το σπίτι σας αν γίνονται τέτοια μικρά πράγματα. Τις πρώτες εβδομάδες πιθανότατα θα χρειαστεί να τους το υπενθυμίζετε συχνά, σιγά-σιγά όμως θα το μάθουν και θα το κάνουν από μόνα τους.

#4 Καθιερώστε μια ρουτίνα συγυρίσματος πριν από τον ύπνο

 

Αφιερώστε οικογενειακώς 15 λεπτά κάθε βράδυ προτού κοιμηθείτε για να συγυρίσετε το σπίτι. Για κάποιον λόγο δεν είναι τόσο άσχημο να καθαρίζεις όταν το κάνουν την ίδια στιγμή και όλοι οι υπόλοιποι. Κρατήστε χρόνο και εστιάστε στις βασικές ανάγκες του σπιτιού σας. Τα παιδιά μπορεί να τακτοποιούν το δωμάτιό τους όση ώρα εσείς και ο σύζυγός σας καθαρίζετε την κουζίνα ή το μπάνιο.

#5 Κρατήστε τις βασικές προμήθειες εκεί που τις χρησιμοποιείτε

 

Φυλάξτε στο μπάνιο τα βασικά προϊόντα που χρειάζεστε για να το καθαρίσετε: ένα απορροφητικό πανί, ένα σφουγγάρι και ένα καθαριστικό που απολυμαίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε την ενοχλητική οδοντόκρεμα από τον νιπτήρα. Προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις μικρές παρεμβάσεις όποτε βλέπετε ότι χρειάζονται – οι περισσότερες θα σας πάρουν περίπου 2 λεπτά – και αυτόματα θα μειωθεί η συχνότητα που πρέπει να κάνετε γενική καθαριότητα.

#6 Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε

 

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο καιρό μέχρι να ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, έχετε όμως στο μυαλό σας ότι μόλις μειωθούν τα πράγματα που έχετε, θα μειωθεί δραστικά και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνετε και για να τα καθαρίσετε. Λιγότερα πράγματα στις επιφάνειες και στα ντουλάπια σημαίνει λιγότερη σκόνη και γρηγορότερο καθάρισμα. Στη συνέχεια, φροντίστε να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη θέση για καθετί μέσα στο σπίτι σας, ώστε να διευκολύνετε το συγύρισμα και την καθημερινότητά σας.

#7 Αφήνετε ό,τι χρησιμοποιήσατε στη θέση του

 

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά πολλοί το παραλείπουν. Το να βάζετε τα πράγματα που χρησιμοποιήσατε κατευθείαν στη θέση τους θα σας πάρει λιγότερο από 1 λεπτό και σίγουρα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα τακτοποιημένο σπίτι και ένα ακατάστατο στο τέλος της ημέρας. Αφού ξεντυθείτε, κρεμάστε τα ρούχα σας στην ντουλάπα ή ρίξτε τα στον κάδο με τα άπλυτα αντί να τα πετάξετε στην καρέκλα. Αν φάτε ένα σνακ στο κρεβάτι, βάλτε το μπολ στο πλυντήριο πιάτων αντί να το παρατήσετε στο κομοδίνο σας. Τέτοιες μικρές κινήσεις είναι συνήθειες που μπορούν εύκολα να καθιερωθούν με έναν ελάχιστο προγραμματισμό. Κάπως έτσι θα γλιτώσετε πολύ χρόνο συγυρίσματος στη συνέχεια.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version