Μπορεί να μετρηθεί η ευτυχία στην σχέση μας;

Για κάποιους το κυνήγι της ευτυχίας είναι εντελώς άσκοπο, ενώ για άλλους είναι κάτι που μπορεί να αυξηθεί αν αποφασίσουμε να το βάλουμε στόχο.
12 Ιουλίου 2021 | 20:15

Στις περισσότερες γλώσσες, η λέξη «ευτυχία» προέρχεται από τη λέξη τύχη. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι οι πρόγονοί μας θεωρούσαν πως η χαρά είναι προϊόν τύχης. Ότι δεν είναι ζωτικό χαρακτηριστικό μιας καλής ζωής αλλά θεωρείται bonus για όποιον τυχερό τη βιώνει. Κάποιες θεωρίες στην ψυχολογία βλέπουν την ευτυχία ως προϊόν σημαντικών νοημάτων στη ζωή, ενώ άλλες πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι ο τελικός στόχος του ανθρώπου. Για κάποιους το κυνήγι της ευτυχίας είναι εντελώς άσκοπο, ενώ για άλλους είναι κάτι που μπορεί να αυξηθεί αν αποφασίσουμε να το βάλουμε στόχο.

Οι έρευνες καταλήγουν στο ότι οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ευτυχία είναι το επαγγελματικό στάτους, το εισόδημα, η σωματική υγεία, η οικογένεια, οι κοινωνικές σχέσεις, οι ηθικές αξίες και η βίωση θετικών συναισθημάτων. Στην κορυφή όμως βρίσκονται οι σημαντικές προσωπικές σχέσεις στη ζωή μας. Η σχέση που έχουμε με τον σύντροφο, τα παιδιά και τους πιο κοντινούς φίλους μας. Αυτό είναι το ζωτικό στοιχείο που μας δίνει την απαραίτητη δύναμη και τα καύσιμα να συνεχίσουμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Τι αυξάνει τα θετικά συναισθήματα

Υπάρχει όμως ορισμός για την ευτυχισμένη σχέση; Μπορούμε να τη μετρήσουμε ποσοτικά και να καταλήξουμε ότι είναι συγκεκριμένο αυτό που κάνει ένα ζευγάρι αληθινά ευτυχισμένο; Η επιστήμη μάς ενημερώνει ότι αυτό που οδηγεί τα ζευγάρια στο να έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή, σε ποσοστό 70%, είναι η ποιότητα της φιλίας τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συζητούν τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα και να μην ξεχνούν να κάνουν κομπλιμέντα ο ένας στον άλλον, να αναφέρουν χαρούμενες αναμνήσεις και να δείχνουν την εκτίμησή τους μέσα από μικρές χειρονομίες. Το εβδομαδιαίο σεξ αυξάνει τα θετικά συναισθήματα κατά 44%.

Χρειάζεται γεφύρωση

Η ευτυχία όμως δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο μέσα από ποσοστά ερευνών. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και κάθε σχέση είναι τόσο ιδιόμορφη που δεν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό. Ολοι έχουμε διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετική εικόνα για το τι είναι χαρά. Επικοινωνούμε σε διαφορετική «γλώσσα» και καλούμαστε να συνδεθούμε ειρηνικά με έναν διαφορετικό από εμάς άνθρωπο. Εχουμε μεγαλώσει με ένα συγκεκριμένο πρότυπο ζευγαριού και (έστω και υποσυνείδητα) θεωρούμε ότι μόνο αυτό είναι το φυσιολογικό. Το ίδιο όμως ισχύει και από την πλευρά του συντρόφου μας και την κοσμοθεωρία που έχει ο ίδιος πάνω στο τι είναι ευτυχισμένη σχέση. Καλούμαστε λοιπόν να γεφυρώσουμε τις δύο οπτικές με τρόπο που να είναι λειτουργικός και χαρούμενος.

Τα βρίσκουμε πρώτα με τον εαυτό μας

Πριν όμως φτάσουμε καν στο κομμάτι της σχέσης, υπάρχει μια άλλη σχέση που πρέπει να φροντίσουμε. Αυτή με τον εαυτό μας. Οσο κλισέ και αν θεωρούμε ότι είναι, βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ απόλυτα ευτυχισμένοι σε μια σχέση όταν δεν έχουμε αγαπήσει και αποδεχθεί βαθιά τον εαυτό μας. Η ευτυχισμένη σχέση μας αξίζει σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν πρόκειται να την εκτιμήσουμε εάν δεν έχουμε κάνει ειρήνη με τις ανασφάλειες και τις δύσκολες πλευρές μας.

Υπολογίζουμε και τα σκαμπανεβάσματα

‘Οπως επίσης γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει «ευτυχισμένη σχέση» με ροζ σύννεφα, μονόκερους και λιβάδια με ήλιο και μαργαρίτες. Υπάρχουν δύσκολες μέρες με νεύρα, θυμό, προβλήματα στη δουλειά, λογαριασμούς και βαρεμάρα. Η ευτυχία κρύβεται στο να ξέρουμε ότι υπάρχουν και αυτές οι μέρες και ότι δεν ευθύνεται κανένας για αυτό. Ενηλικίωση σημαίνει να μην έχουμε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τους άλλους και να μην περιμένουμε να μας φτιάξουν εκείνοι τη διάθεση όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Και να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι σαν το καρδιογράφημα. Δεν είναι ποτέ σταθερή και αυτό είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα.

Γνωρίζατε ότι…

Τα ζευγάρια που βρίσκονται σε ευτυχισμένες σχέσεις είναι αυτά που βοηθούν ο ένας τον άλλο να φτάσει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του; Όταν διαφωνούν, το κάνουν με χιούμορ, εκδηλώνουν τρυφερότητα, δεν περιφρονούν, δεν κριτικάρουν, δεν μιλούν άσχημα και δεν δρουν αμυντικά.

«Δεν αποκτάς θάρρος με το να είσαι χαρούμενος στις σχέσεις σου κάθε μέρα. Το καταφέρνεις με το να ξεπερνάς τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες» έχει πει, πολύ σωστά, ο Επίκουρος.

Πρόσφατα Άρθρα
Μην είστε σαν τον Γκριντς: Έτσι θα απολαύσετε τις γιορτές με την οικογένεια 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
5 πανεύκολα γιορτινά χτενίσματα που πρέπει να κάνετε ASAP 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ: Για να είστε η βασίλισσα του πάρτι! 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Caramel nails: Η τάση που θα σας χαρίσει από τα πιο «γλυκά» μανικιούρ 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:27
Το 81% των εργαζόμενων μητέρων αντιμετωπίζουν burnout 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:26
Icicle Eyeshadow: Η τάση στο μακιγιάζ που πρέπει να υιοθετήσετε φέτος στις γιορτές 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:25
Παιδιά ή σύζυγος: Ποιος στρεσάρει πιο πολύ τις γυναίκες; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γαλλικό μανικιούρ: Οι πιο chic ιδέες για να το κάνετε πιο εορταστικό 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νέοι γονείς: Aποφύγετε αυτές τις παγίδες… 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Passport makeup: Πώς θα δείχνετε τέλειες στη φωτογραφία του διαβατηρίου 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Icy Chrome nails: Η νέα τάση στα νύχια που είναι σούπερ για τον χειμώνα 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Celebrities: Τα γιορτινά χτενίσματα που είναι σκέτη έμπνευση 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιορτινό μακιγιάζ: 8 hacks που πρέπει να γνωρίζετε 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τα 4 χαρακτηριστικά που δηλώνουν πως έχετε μια υγιή οικογένεια  18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Caramel balayage: Το haircolor που θα συζητήσουμε πολύ το 2025 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version