Το αδυνάτισμα δεν πρέπει πάντα να σχετίζεται με τη στέρηση και τον περιορισμό. Η μακροπρόθεσμα επιτυχημένη και βιώσιμη απώλεια βάρους είναι εφικτή όταν εστιάζετε πρωτίστως στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε και όχι στην ποσότητα. Φροντίστε να τρώτε υγιεινές, θρεπτικές τροφές (ακόμη κι αν είναι πλούσιες σε θερμίδες) και θα παρατηρήσετε ότι χορταίνετε με μικρότερες θερμίδες.
Μάλιστα, πολλά από τα τρόφιμα που μπορεί να πιστεύετε ότι απαγορεύονται στη δίαιτα είναι τα ίδια τρόφιμα που έχουν την ικανότητα να σας βοηθήσουν πραγματικά να επιτύχετε τον στόχο σας για αδυνάτισμα. Ορίστε 5 τρόφιμα που όχι μόνο μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, αλλά και να τα κρατήσετε μακριά για πάντα.
5 νόστιμες τροφές που δεν ξέρατε ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα
Μαύρη σοκολάτα
Μόνο μία ή δύο μπουκιές μαύρης σοκολάτας μπορούν όχι μόνο να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, αλλά και να περιορίσουν τις λιγούρες για άλλες λιχουδιές. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την όρεξη και τη συναισθηματική πείνα.
Τα φλαβονοειδή του κακάο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως η βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.
Πλήρες γάλα
Κάθε φορά που θέλετε να χάσετε βάρος επιλέγετε άπαχο γάλα και απορρίπτετε το πλήρες; Αυτή δεν είναι μια καλή κίνηση όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι περισσότερες από 18.000 γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και πλήρες γάλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες.
Ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα απομακρύνονται όταν αποβουτυρώνεται το γάλα και έτσι καταλήγει να γίνεται λιγότερο χορταστικό. Επομένως, για να χορτάσετε θα πρέπει να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα λίπους στη διατροφή τους, τείνουν να το αντικαθιστούν με ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να έχουν χειρότερη επίδραση στη συνολική υγεία. Σταματήστε, λοιπόν, να ανησυχείτε για τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ζυμαρικά
Όσον αφορά στο αδυνάτισμα, οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών έχουν δαιμονοποιηθεί. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να επιλέγετε τους σύνθετους υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Ο οργανισμός σας χωνεύει πιο γρήγορα το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, ενώ για τα αντίστοιχα προϊόντας ολικής άλεσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μένετε χορτάτη για περισσότερη ώρα. Αν πάλι δεν είστε διατεθειμένοι να αποχωριστείτε τα λευκά ζυμαρικά, καλό είναι να τα συνοδεύετε με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ώστε να περιορίσετε την γρήγορη αύξηση του σακχάρου που προκαλούν οι υδατάνθρακες.
Αυγά
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα, τα αυγά είναι μια επιλογή φτωχή σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με μόλις 70 θερμίδες ανά αυγό, δεν υπάρχει λόγος να μην απολαύσετε ολόκληρο το αυγό, τον κρόκο και το ασπράδι. Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμα και σε καθημερινή βάση (ένα την ημέρα), δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον όμως η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα.
Φιστικοβούτυρο
Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ότι το φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ίσως το βγάζετε από τη λίστα του σούπερ μάρκετ όταν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 188 θερμίδες, 144 από τις οποίες προέρχονται από το λίπος, δεν πρόκειται για αυτό που οι περισσότεροι από εμάς θα ονομάζαμε «διαιτητική τροφή». Κι όμως, έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, έρχεται να μας διαψεύσει, υποστηρίζοντας ότι τα φιστίκια σε όλες τις μορφές τους – συμπεριλαμβανομένου του φιστικοβούτυρου – μπορούν όχι μόνο να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε το περιττό βάρος, αλλά και να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό που βρήκαν ουσιαστικά οι ερευνητές ήταν ότι τα φιστίκια και τα καρύδια δεν ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη μετά τα γεύματα, ενώ προσφέρουν στον οργανισμό τις απαραίτητες φυτικές ίνες επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού.