Εάν έχετε τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας άνω των δύο ετών, το πιο πιθανό είναι να έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα σε ό,τι αφορά στον ύπνο του. Για τα περισσότερα νήπια το ζήτημα είναι να μπορέσουν να κοιμηθούν μόνα τους στο κρεβάτι τους χωρίς να χρειάζονται την μαμά ή τον μπαμπά δίπλα. Είναι όμως εφικτό αυτό; Φυσικά. Αρκεί να γίνει η σωστή προσέγγιση.
Με αυτά τα βήματα θα μάθετε στο παιδί να κοιμάται μόνο του
Καθιέρωση ρουτίνας
Για να λειτουργήσει το σχέδιο, πρέπει να ξεκινήσετε με καθορισμένες ρουτίνες και συνεπή ώρα ύπνου. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες που συμβαίνουν με την ίδια σειρά κάθε βράδυ, όπως μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, διάβασμα βιβλίου. Για παράδειγμα, κάντε το ένα χλιαρό ντους, χαμηλώστε τον φωτισμό του σπιτιού και δώστε του να πιει ένα ζεστό ποτήρι γάλα.
Συζήτηση
Στη συνέχεια μπορεί να γίνει μια μικρή συζήτηση με το παιδί. Να του γίνει κατανοητό ότι είναι ώρα για ξεκούραση και ύπνο και επίσης να καταλάβει το ίδιο ότι πρέπει και μπορεί να κοιμηθεί μόνο του. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ασφαλές και άνετα. Μπορείτε να του δώσετε το αγαπημένο του λούτρινο για να το πάρει αγκαλιά ή να του διαβάσετε ένα παραμύθι και να το ηρεμήσετε. Επίσης, είναι καλό να του πείτε ότι θα βρίσκεστε έξω από την πόρτα ή στο διπλανό δωμάτιο ώστε όταν θελήσει κάτι να ξέρει που να σας βρει.
Ασφάλεια
Ένα αρκουδάκι, το οποίο μπορεί να αγκαλιάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ένα φωτάκι νυκτός μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να νιώσει πιο ασφαλές.
Έπαινος
Αν το μικρό σας καταφέρει να περάσει ένα ολόκληρο βράδυ μόνο του, το επόμενο πρωί επικροτήστε την πρόοδό του, ώστε να συνδέσει το γεγονός ότι κοιμήθηκε μόνο του με θετικά πράγματα. Για παράδειγμα, αφήστε το να διαλέξει εκείνο τι θα φάει για πρωινό ή τι ρούχα θα φορέσει.