Όλο το διάστημα της κύησης είχε τις δυσκολίες του, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που το ίδιο ισχύει και για τον ένατο μήνα. Πλέον έχετε βαρύνει τόσο πολύ, που η σκέψη του τοκετού σάς τρομάζει πολύ λιγότερο από πριν και η λαϊκή ευχή «καλή λευτεριά» έχει αρχίσει να βγάζει αρκετό νόημα. Η βαλίτσα σας είναι έτοιμη, γεμάτη με νυχτικά και τα πρώτα πραγματάκια που θα χρειαστεί το μωρό και σας περιμένει δίπλα στην πόρτα. Όμως πριν βιαστείτε να την πάρετε και να κατευθυνθείτε προς το μαιευτήριο, βεβαιωθείτε πως τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας δεν είναι παραπλανητικά!
Πώς θα αναγνωρίσετε τους λάθος συναγερμούς
Οι συσπάσεις δεν συνοδεύονται από κολπικές εκκρίσεις
Ή οι εκκρίσεις έχουν καφέ αντί για κοκκινωπή ή ροζ απόχρωση. Στη δεύτερη περίπτωση, το σώμα σας αποβάλλει έναν φραγμό από βλέννα, ο οποίος προστατεύει το μωράκι σας από πιθανές μολύνσεις και φεύγει λίγες μέρες ή και εβδομάδες πριν τον τοκετό. Στην πρώτη περίπτωση, όμως, το πιθανότερο είναι ότι τραυματιστήκατε λίγο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της γυναικολογικής σας εξέτασης.
Ξυπνήσατε σε μια λιμνούλα υγρών – έχουν όμως οσμή
Τα αμνιακά υγρά (κοινώς: τα «νερά» που «σπάνε) είναι άοσμα. Αν ξυπνήσετε με το στρώμα σας βρεγμένο και έντονη τη μυρωδιά της αμμωνίας, το πιθανότερο είναι ότι ευθύνεται η πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη σας και όχι ο τοκετός που πλησιάζει. Άλλο ένα δείγμα πως ο αμνιακός σάκος παραμένει ακέραιος, είναι αν μπορείτε να σταματήσετε τη ροή των υγρών, πράγμα που θα ήταν αδύνατον στην αντίθετη περίπτωση.
Τα χαρακτηριστικά των συσπάσεων Μπράξτον-Χικς
Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να σας αναστατώνουν «χωρίς λόγο», στην πραγματικότητα όμως προετοιμάζουν το σώμα σας για τη γέννα. Για να μην σας εξαναγκάζουν σε ανούσιες βόλτες στο μαιευτήριο, μάθετε να τις αναγνωρίζετε: Είναι ακανόνιστες, δεν αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, γίνονται αισθητές χαμηλά στην κοιλιά σας (αντί για χαμηλά στην πλάτη), σταματούν αν αλλάξετε θέση ή ασχολία και παράλληλα με αυτές μπορείτε να αισθανθείτε το μωρό να κινείται. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε στο πλάι για να δείτε αν θα υποχωρήσουν.
Αν δεν είστε σίγουρη…
…καλέστε τον γυναικολόγο σας. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί, είναι μία βόλτα παραπάνω για εσάς και λίγος χρόνος εξέτασης για εκείνον. Μην ανησυχείτε, δεν θα σας παρεξηγήσει: Δεν είστε σε καμία περίπτωση ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία έγκυος που θα βρεθεί στο μαιευτήριο για συσπάσεις Μπράξτον-Χικς!