Πολλά είναι τα παιδιά που ξαφνικά γίνονται ιδιαίτερα επιλεκτικά με το φαγητό τους και τελικά όμως γρήγορα το ξεπερνούν. Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, προκειμένου να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν κάτι για να ανακαλύψουν αν τους αρέσει ή όχι. Αντίθετα, υπάρχουν επίσης πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν όταν πρόκειται για την οικοδόμηση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού τους, καθώς μπορεί να ενισχύσουν άθελά τους την επιλεκτικότητα στο φαγητό, που μπορεί να διαρκέσει μετά κι από την νηπιακή ηλικία.
*Ποικιλία κι όχι συνέχεια τα ίδια
Ακριβώς όπως οι ενήλικες βαριούνται να τρώνε συνεχώς το ίδιο πράγμα, έτσι και τα παιδιά. Έτσι, εάν το παιδί σας τρέφεται συνεχώς με τα ίδια γεύματα και γίνεται όλο και πιο αρνητικό στο να ολοκληρώσει το γεύμα του, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη μιας διευρυμένης ποικιλίας. Αφήστε το να δοκιμάσει νέες γεύσεις και υφές, καθώς έτσι θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει πιο γρήγορα την φάση της επιλεκτικότητας ή και ακόμα να μην γίνει καθόλου επιλεκτικό.
*Όχι μεγάλες μερίδες νέων τροφίμων
Είναι καλό να εξοικειώνετε το παιδί με νέες τροφές σταδιακά και κυρίως όχι σε μεγάλες μερίδες ή ποσότητες. Αυτό δεν είναι μόνο για τον μετριασμό του κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης ή έτσι ώστε να μην σπαταλάτε φαγητό αλλά για να μην το πιέσετε. Αυτό ισχύει και ειδικά για τις περιπτώσεις όπου το παιδί έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται επιλεκτικό. Για αυτό θα ήταν καλύτερο να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο την φορά.
*Δώστε του χρόνο
Εάν περιμένετε το παιδί σας να τελειώσει ολόκληρο το πιάτο του, τότε και οι δύο μπορεί να.. καθίσετε στο τραπέζι για ώρες. Ειδικά αν προσφέρετε στο παιδί σας κάτι εντελώς καινούργιο, μπορεί να θέλει μόνο δύο μπουκιές, προκειμένου να δοκιμάσει και ενδεχομένως την επόμενη φορά να φάει παραπάνω πιο εύκολα. Είναι σημαντικό να αφήσετε χρόνο στο παιδί, προκειμένου να συνηθίσει τις νέες τροφές και σταδιακά θα θέλει να δοκιμάσει ολοένα και περισσότερες νέες γεύσεις.