Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η πλειοψηφία των παιδιών βαριέται το διάβασμα: Από τη μία πλευρά συχνά κάνουμε το λάθος να τα πιέζουμε να διαβάσουν, πράγμα που τα κάνει να το βλέπουν σαν υποχρέωση – και οι υποχρεώσεις ποτέ δεν είναι ευχάριστες. Από την άλλη τείνουμε να συνδέουμε τα βιβλία τόσο στενά με τη μάθηση που δεν τους αφήνουμε το περιθώριο να τα αντιμετωπίσουν σαν παιχνίδι. Τέλος, μπορεί το παιδί μας να αντιμετωπίζει και κάποια μαθησιακή δυσκολία.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε το παιδί σας όχι μόνο να μην χάσει την επαφή του με όσα έμαθε το χειμώνα, αλλά και να επιστρέψει στην τάξη ξέροντας να διαβάζει ακόμη καλύτερα. Και μάλιστα χωρίς καν να συνειδητοποιεί ότι συνέβη!
Ανοίξτε τους δέκτες σας – στα αγγλικά
Διαλέξτε μαζί τους μία σειρά ή ταινίες κινουμένων σχεδίων που δεν παίζονται στην τηλεόραση, ώστε να τους κινήσετε περισσότερο το ενδιαφέρον. Προκειμένου να παρακολουθήσουν την υπόθεση, τα παιδιά θα αναγκαστούν να διαβάζουν τους υπότιτλους, με αποτέλεσμα σταδιακά να γίνουν πολύ ταχύτερα στην ανάγνωση.
Παράλληλα, θα εκτίθενται στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που θα τα βοηθήσει να συγκρατούν τα όσα μαθαίνουν στο σχολείο ή το φροντιστήριο. Ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσανασχετήσουν, πολλά όμως θα χαίρονται που βλέπουν ταινίες με υπότιτλους «όπως οι μεγάλοι».
Παίξτε επιτραπέζια
Εκτός από τα παιχνίδια που απαιτούν το σχηματισμό λέξεων, πολλά ακόμα επιτραπέζια μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά μας να διαβάζουν περισσότερο. Τα παιχνίδια γνώσεων είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό, καθώς για να παίξουν θα πρέπει να σας διαβάζουν τις ερωτήσεις.
Μπορεί να μην σας ακούγεται αρκετό, στην πραγματικότητα όμως θα συναντήσουν σίγουρα πολλές άγνωστες λέξεις σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, ακόμη και αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν αυτόν τον τύπο παιχνιδιών, μην ξεχνάτε πως κάθε επιτραπέζιο έχει και ένα φυλλάδιο με οδηγίες!
Όταν υπάρχει κάποια απορία για τους κανονισμούς του παιχνιδιού, αντί να σπεύδετε να δώσετε τη λύση, ζητήστε από το παιδί να βρει μόνο του την απάντηση, διαβάζοντας.
Σκορπίστε βιβλία στο σπίτι
Κάποιες φορές λίγη ακαταστασία μπορεί να κάνει καλό. Αντί να πιέζετε το μικρό σας να διαβάσει, πράγμα που θα μετατρέψει την ανάγνωση σε αγγαρεία, αφήστε βιβλία και κόμιξ που πιστεύετε ότι θα του αρέσουν σε διάφορα σημεία του σπιτιού: Στο δωμάτιό του, στο μπάνιο, στο σαλόνι.
Έτσι, όταν αναπόφευκτα τα πιάσει στα χέρια του θα νιώσει ότι αυτό ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία – και δεν αποκλείεται να του ανοίξει η όρεξη για περισσότερα.
Δυναμώστε τον ήχο
Προτιμήστε παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν μαζί με την ηχητική τους έκδοση. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να βλέπει τις λέξεις ενώ ακούει κάποιον άλλο να διαβάζει, συνδυάζοντας τον ήχο με την εικόνα και θα εξοικειώνεται με το βιβλίο ως διασκέδαση.
Ταυτόχρονα, η παραστατική αφήγηση της ιστορίας θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του και δεν θα του επιτρέπει να στρέφει την προσοχή του αλλού. Άλλωστε, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να μας διαβάζουν βιβλία, είτε πρόκειται για τους γονείς μας είτε για κάποιον ηθοποιό, μας βοηθά να κατακτήσουμε αναγνωστικές δεξιότητες.
Μην τα αφήσετε να δουν την ταινία πριν διαβάσουν το βιβλίο
Οι παραπάνω λύσεις θα κάνουν το παιδί σας να μάθει να διαβάζει καλύτερα και να εκτεθεί σε νέες λέξεις. Αν, όμως, δεν θεωρείτε επιτυχία τίποτα λιγότερο από το να τελειώνει με ενθουσιασμό βιβλία εκατοντάδων σελίδων, αυτή είναι η αλάνθαστη μέθοδος που αναζητούσατε.
Ένας καλός τρόπος να περιορίσετε το στοιχείο του εξαναγκασμού που ενέχει είναι να συμπεριλάβετε και τον εαυτό σας σε αυτόν τον κανόνα, λέγοντάς του ότι όταν όλοι ολοκληρώσετε το διάβασμα θα παρακολουθήσετε την ταινία μαζί.
Εναλλακτικά, μπορείτε να του προτείνετε σειρές βιβλίων φαντασίας. Συνήθως οι φαντασμαγορικές ιστορίες που διηγούνται χωρίζονται σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά βιβλία – κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σας ζητά από μόνο του το επόμενο!