Η γέννηση ενός μωρού αποτελεί ένα γεγονός που αλλάζει ριζικά τη ζωή και πολλές γυναίκες έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο γρήγορα μπορούν (και πρέπει) να επιστρέψουν στους «φυσιολογικούς» τους ρυθμούς. Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα ένα ιδιότροπο νεογέννητο που δεν κοιμάται και φαίνεται σαν να πεινάει διαρκώς αλλά και μικρό-τραυματισμούς από την γέννα, ίσως θα ήταν καλύτερο να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης και να μην ζορίσετε τον εαυτό σας για να επανέρθετε στα παλαιότερα δεδομένα πριν το παιδί.

Σύντομος οδηγός αποκατάστασης από τον τοκετό

«Σεβαστείτε το γεγονός ότι περνάτε από μια τεράστια αλλαγή στη ζωή και μια τεράστια ανάκαμψη», λέει η Δρ. Batya Grundland, οικογενειακή γιατρός που επικεντρώνεται στη μαιευτική και την περιγεννητική φροντίδα στο Women’s College Hospital στο Τορόντο. Αν θέλετε να επανέλθετε εύκολα και γρήγορα, τότε θα ήταν καλύτερο να:

1. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα

Από την φροντίδα του νεογέννητου μέχρι και τις επισκέψεις από τα υπόλοιπα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, είναι συνηθισμένο να το παρακάνετε αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Αλλά ακόμη και αν είχατε έναν σχετικά εύκολο τοκετό χωρίς πολλά ράμματα, έχετε περάσει από ένα μεγάλο σωματικό τραύμα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι για αυτές τις πρώτες εβδομάδες, η ξεκούραση αποτελεί προτεραιότητα.

Για τουλάχιστον τις πρώτες 24 έως 72 ώρες μετά τη γέννηση, αφιερώστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι. Πολλές μαίες προτείνουν μια ολόκληρη εβδομάδα ξεκούρασης στο κρεβάτι, αλλά για πολλές γυναίκες αυτό δεν είναι εφικτό. Τουλάχιστον προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

2. Μην αγνοείτε σωματικές και ψυχικές ενδείξεις

Παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε συνολικά και εντοπίστε τις «κόκκινες σημαίες» από νωρίς. Εάν ο πόνος μετά τη γέννηση δεν καλύπτεται από την φαρμακευτική αγωγή, εάν έχετε βαριά αιμορραγία που επιμένει ή επιδεινώνεται, καλέστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, συνιστά η Δρ. Batya Grundland.

Πέρα από τα φυσικά συμπτώματα, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τη διάθεσή σας. Εάν δεν αισθάνεστε ακόμα την σύνδεση με το μωρό σας ή εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα, επειδή οι ανησυχίες σας κρατούν ξάγρυπνη, είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσετε βοήθεια.

3. Μην ξεχνάτε την προσωπική σας φροντίδα

Η φροντίδα του νεογέννητου αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, ειδικά τις πρώτες ημέρες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελήσετε εντελώς την φροντίδα του εαυτού σας. Προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον μισή ώρα στον εαυτό σας κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο να κάνετε ντους.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας να έρθει και να αναλάβει το μωρό έστω και για αυτά τα τριάντα λεπτά, προκειμένου να μπορείτε να αφεθείτε δίχως να αγχώνεστε.

Να θυμάστε ότι η φροντίδα του εαυτού δεν αποτελεί μια εγωιστική ενέργεια αλλά είναι απαραίτητη για την ψυχική σας υγεία αλλά και για την ευημερία του μωρού, αφού η καλύτερη μαμά είναι η χαρούμενη και ισορροπημένη.

4. Μην αμελείτε το φαγητό

Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αρπάξετε οποιαδήποτε λιχουδιά βρεθεί μπροστά σας, βάλτε τα δυνατά σας και διατηρήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Τα αμύγδαλα, τα μήλα και οι μπάρες πρωτεΐνης αποτελούν καλές επιλογές για τις πρώτες εβδομάδες. Η ισορροπημένη διατροφή, θα σας βοηθήσει, να ενισχύσετε την ενέργειά σας αλλά και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την δυσκοιλιότητα, που συνήθως εμφανίζεται μετά τον τοκετό.