Αναιμία στην εγκυμοσύνη: Που οφείλεται;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας που προκαλούνται από διαφορετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ασθενειών, αλλά η πιο κοινή μορφή αναιμίας είναι η αναιμία έλλειψης σιδήρου.
21 Ιουλίου 2021 | 20:26

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, ακόμα και ο θηλασμός αποτελούν μοναδικά στάδια που συνδυαστικά με την φροντίδα του νεογέννητου μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για το γυναικείο σώμα. Η αναιμία αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό.

Τι είναι η αναιμία;

Ένα από τα πιο σημαντικά κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, το σώμα της υποτίθεται ότι παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για να συντηρήσει τις ανάγκες της καθώς και τις ανάγκες του μωρού. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά τότε αναπτύσσει αναιμία.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ιστών, των οργάνων και του εμβρύου.

Που μπορεί να οφείλεται;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας που προκαλούνται από διαφορετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ασθενειών, αλλά η πιο κοινή μορφή αναιμίας είναι η αναιμία έλλειψης σιδήρου. Όταν η διατροφή της μαμάς δεν είναι πλούσια σε σίδηρο, μπορεί να αναπτύξει αναιμία.

Οι περισσότερες έγκυες και θηλάζουσες μητέρες έχουν προσωρινή αναιμία, η οποία είναι απλώς έλλειψη σιδήρου στο σώμα τους. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι, περιλαμβάνουν:

*Απουσία τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο

Η αναιμία μετά τον τοκετό είναι συχνότερη σε γυναίκες που είχαν αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται κυρίως λόγω της χαμηλής πρόσληψης σιδήρου από τη διατροφή της μητέρας.

*Απώλεια αίματος κατά τον τοκετό

Οι γυναίκες χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Όταν το σώμα αποβάλλει αίμα, χάνει μαζί και σίδηρο, αποβάλλοντας κατά συνέπεια ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό. Συνήθως, τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η γυναίκα τρώει καλά και συνεχίζει να θηλάζει.

Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν μάλιστα περίοδο, για το διάστημα των τεσσάρων έως και έξι μηνών.

Πώς θα την διαχειριστείτε

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε την αναιμία μετά τον τοκετό, περιλαμβάνουν:

  • Είναι σημαντικό για την μαμά να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι, φασόλια, βοδινό κρέας, κοτόπουλο ή ακόμα και ενισχυμένες τροφές εάν αυτό χρειαστεί.
  • Δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου προκαλούν εξάντληση, οι μητέρες θα πρέπει επίσης να ξεκουράζονται όποτε είναι δυνατόν.
  • Τα φρούτα ειδικά τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα για αυτό και δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή σας.
  • Οι μητέρες πρέπει να αποφεύγουν τυχόν τροφές που παρεμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου όπως το γάλα.
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version