Στην αρχή της κύησης, το μικροσκοπικό ακόμη έμβρυο κινείται ελεύθερα μέσα στη μήτρα της εγκύου. Σταδιακά, καθώς μεγαλώνει και βαραίνει, ο χώρος δεν του είναι πλέον επαρκής για τέτοιες… πολυτέλειες. Έτσι, καταλήγει σε μια τελική θέση, από την οποία θα γεννηθεί και η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του τοκετού.
Τι ρόλο παίζει η θέση του εμβρύου στον τοκετό;
Κάθετη θέση
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη θέση του μωρού κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Το πάνω μέρος του κεφαλιού του ακουμπά στην λεκάνη της μαμάς ενώ το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την πλάτη της. Έτσι, πιέζει τον τράχηλο διευκολύνοντας τον τοκετό.
Οπίσθια θέση
Αυτά τα μωράκια έχουν γυρίσει μεν προς τη σωστή φορά, με το κεφάλι τους κοντά στον τράχηλο της εγκύου, όμως έχουν το πρόσωπό τους στραμμένο στην κοιλιά της. Αυτό δυσκολεύει την κάθοδο κατά τον τοκετό, ενώ μπορεί ακόμη και να τον καθυστερήσει αν το βρέφος είναι μεγάλο σε μέγεθος. Για αυτό και συχνά επιλέγεται η λύση της καισαρικής. Κάποιες φορές, αιτία για αυτή τη θέση του μωρού είναι το γεγονός ότι η μητέρα αναγκάστηκε να περάσει μεγάλο μέρος της κύησης ξαπλωμένη.
Ισχιακή θέση
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη “λάθος” θέση του εμβρύου, το οποίο είναι “όρθιο” μέσα στη μήτρα, με τη λεκάνη του στραμμένη προς τον τράχηλο. Συνήθως, πρόκειται για μωράκια που γεννιούνται πρόωρα, πριν προλάβουν να πάρουν την σωστή θέση. Οι γιατροί πρώτα επιχειρούν να το μετακινήσουν σε κάθετη θέση και αν δεν τα καταφέρουν προχωρούν σε καισαρική.
Εγκάρσια θέση
Το μωρό βρίσκεται σε οριζόντια θέση, συνήθως με τον ώμο του πάνω από τον γεννητικό σωλήνα. Αν δεν έχει αλλάξει θέση μέχρι την ημέρα του τοκετού, οι γιατροί προχωρούν σε καισαρική τομή για να αποφύγουν επιπλοκές όπως η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου.