Η είδηση του ερχομού του μικρού αδελφού ή της μικρής αδελφής στην οικογένεια μπορεί να προξενήσει εκτός από μεγάλη χαρά και έντονη ανησυχία, αφού οι περισσότεροι γονείς φοβούνται ότι το μεγαλύτερο παιδί θα αναστατωθεί και θα χάσει τις ισορροπίες του. Είναι καλό να έχετε κατά νου ότι η αδελφική αντιπαλότητα αποτελεί ένα σχεδόν αναπόφευκτο αλλά και φυσιολογικό στάδιο, που περνούν όλα τα αδέρφια.
Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για το αδελφάκι του;
Βασική αιτία αυτής είναι το γεγονός ότι τα αδέλφια καλούνται να «μοιραστούν» την αγάπη αλλά και την προσοχή των γονιών τους ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κατανοήσουν ποια είναι η θέση τους στην οικογένεια, μέσα από το προσωπικό χώρο αλλά και τα υπάρχοντά τους.
Εσείς, ωστόσο, μπορείτε να τα βοηθήσετε να αντιληφθούν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, θέτοντας από νωρίς τις σωστές βάσεις ώστε να ενισχύσετε τον αδελφικό τους δεσμό, αποκτώντας έναν αγαπημένο φίλο για πάντα.
Μην κρατήσετε το μωρό μυστικό: Ακόμη και τα παιδιά ηλικίας 18 μηνών μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές, οπότε το να το κρατήσετε μυστικό δεν θα ήταν καλή ιδέα. Η συζήτηση πριν τον ερχομό του μωρού, θα το βοηθήσει να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Επισημάνετε τα θετικά, λέγοντας στο μεγαλύτερο παιδί ότι θα αποκτήσει έναν μικρό αδερφό ή μια μικρή αδελφή, που θα μπορεί να αγαπά και να παίζει, ώστε να δει τον ερχομό ως προνόμιο ή δώρο. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την συζήτηση, καθώς οι συχνές και εκτενείς αναφορές ενδέχεται να πυροδοτήσουν την αδελφική αντιπαλότητα από νωρίς.
Παρουσιάστε το μωρό ως πραγματικό πρόσωπο με τις δικές του ανάγκες και τα δικά του ενδιαφέροντα: Εξηγήστε του, για παράδειγμα πως τα μωρά χρειάζονται γάλα και πάνες και πως κοιμούνται πολύ, καθώς έτσι θα νιώσει πιο άνετα όταν έρθει, αφού θα ξέρει τι να περιμένει.
Μιλώντας μαζί του για το μωρό, δίχως να παίρνετε την προσοχή από εκείνο, θα μπορέσετε να αποφύγετε την ζήλια και να ενθουσιάσετε το μεγαλύτερο παιδί για τον ερχομό του μικρότερου.
Μην κατηγορείτε την κοιλιά σας: Όσο είστε έγκυος, ενδέχεται η φουσκωμένη σας κοιλίτσα να μην σας επιτρέπει ορισμένες κινήσεις, όπως το να παίξετε μαζί με το παιδί στο πάτωμα. Είναι σημαντικό όμως να μην του το πείτε, διότι ενδεχομένως να μπερδευτεί και να νομίσει ότι το μωρό ευθύνεται που δεν μπορείτε να παίξετε.
Δώστε στο παιδί ένα νέο παιχνίδι για να το φροντίσει: Επιστρέφοντας στο σπίτι από το νοσοκομείο μαζί με το μικρό αδελφάκι του, δώστε του ένα νέο παιχνίδι, όπως ένα ζωάκι που θα μπορεί να το φροντίσει, όπως φροντίζετε εσείς το μικρό σας.
Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να αντιληφθεί τι ακριβώς κάνετε με το μωρό αλλά και εκείνο απασχολείται με κάτι άλλο, δίνοντας σας λίγο χρόνο να συνηθίσετε τα νέα δεδομένα.