Κανείς δεν θέλει να φάει ζεστή σούπα όταν έξω έχει καύσωνα, αλλά ένα μπολ με παγωμένη σούπα μια καυτή καλοκαιρινή μέρα μπορεί να είναι μια αναζωογονητική απόλαυση. Η κρύα σούπα μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξής σας, ενισχύοντας έτσι την απώλεια βάρους.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βρήκαν ότι όταν ξεκινάτε το γεύμα σας με μια ολιγοθερμιδική σούπα θα καταλήξετε να τρώτε 20% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό σας από ό,τι συνήθως, χωρίς να πεινάσετε περισσότερο στη συνέχεια της ημέρας. Μακροπρόθεσμα, τρώγοντας 20% λιγότερες θερμίδες κάθε μεσημέρι, θα χάνετε βάρος χωρίς καν να το έχετε προσπαθήσει ιδιαίτερα.

Τι περιέχει μια κρύα σούπα;

Οι πιο συνηθισμένες συνταγές για κρύα σούπα περιέχουν λιωμένα λαχανικά ή κομμάτια λαχανικών, όπως ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια και παντζάρια, ενώ επίσης μπορεί να περιέχουν εποχιακά φρούτα. Όταν η σούπα παρασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από φρέσκα προϊόντα, θα καταναλώνετε άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά με κάθε μερίδα. Επίσης, η σούπα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα περιέχει λίγες θερμίδες, ειδικά συγκριτικά με άλλα ορεκτικά. Τα υγρά και οι φυτικές ίνες που περιέχει μια σούπα θα επιφέρουν άμεσα το αίσθημα κορεσμού και θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα. Για να μην αναφέρουμε ότι ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Tα φρέσκα εποχιακά προϊόντα που παίρνετε από το σούπερ μάρκετ, τη λαϊκή ή τον κήπο της αυλής σας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γεύση το καλοκαίρι, επομένως δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε λιγότερο θρεπτικά συστατικά για να κάνετε τη σούπα σας νόστιμη. Τα ωμά λαχανικά και φρούτα έχουν μια μοναδική γεύση που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς να προσθέσετε κρέμα γάλακτος, αλάτι ή ζάχαρη.

Φτιάξτε γκασπάτσο με αγγούρι και αβοκάντο

Υλικά για 4 άτομα

  • 3 μέτρια αβοκάντο
  • 5 μικρά αγγουράκια
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 1 κουταλιά φρέσκο δυόσμο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Χυμό 1 λεμονιού
  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τα αβοκάντο και τα αγγουράκια. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο και παίρνετε τα φύλλα από τον μαϊντανό.

2. Τα βάζετε όλα στον πολυκόφτη και τα χτυπάτε μαζί με το ελαιόλαδο, το νερό, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και τον χυμό από το λεμόνι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή την αραιώνετε με λίγο ακόμα νερό.

3. Τη βάζετε για λίγο στο ψυγείο και τη σερβίρετε κρύα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο αγγουράκι για γαρνιτούρα και λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου.

Φτιάξτε γκασπάτσο με καρπούζι

Υλικά για 4 άτομα

  • 5 φλιτζάνια καρπούζι (ψίχα)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 φλιτζάνι μάνγκο σε κύβους
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 3 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλιά κάρδαμο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές φρέσκο
  • χυμό λάιμ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • δεντρολίβανο (για γαρνίρισμα)
  • ταμπάσκο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ψήστε τις πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, ξεφλουδίστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν. Ρίξτε τις πιπεριές και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα. Αφήστε τη σούπα στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρετέ τη παγωμένη, γαρνίροντας αν θέλετε με δεντρολίβανο. Για έξτρα γεύση, προσθέστε λίγο ταμπάσκο.