Μετά τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό σας, το κλάμα του δεν αποτελεί πλέον το δυσεπίλυτο μυστήριο των πρώτων ημερών. Με βάση την ώρα της ημέρας ή τις κινήσεις που το συνοδεύουν, ξέρετε συνήθως αν έχει ανάγκη από φαγητό, ύπνο ή απλώς μια τρυφερή αγκαλιά. Ταυτόχρονα, όμως, αρχίζει να σας απευθύνει μια σειρά από ήχους, οι οποίοι δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνουν κατανοητοί. Ορισμένοι από αυτούς αποτελούν τις πρώτες του προσπάθειες να κοινωνικοποιηθεί, ενώ άλλοι δείχνουν πως ετοιμάζεται σιγά – σιγά (πραγματικά, πολύ σιγά) να πει τις πρώτες του λέξεις. Δεν θα ήταν όμορφο αν μπορούσατε να τους διακρίνετε και να μπορέσετε να ανταποκριθείτε κατάλληλα σε αυτούς;

Τσιρίδες

Εκτός από σημάδια ενόχλησης, οι υψηλοί τόνοι του μωρού σας εκφράζουν και τον ενθουσιασμό του! Εφόσον οι υπόλοιπες αντιδράσεις του κατατείνουν στη δεύτερη περίπτωση και αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που να του προκαλεί δυσφορία, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τη χαρά του. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την όμορφη ανταπόκριση και περιγράψτε το με χαρωπό τόνο. Ακόμη και αν δεν μπορεί να αντιληφθεί τι λέτε, η έκφρασή σας θα εντείνει τον ενθουσιασμό του ενώ παράλληλα θα ενισχύετε τη γλωσσική του ανάπτυξη.

Μουγκρητά

Αυτοί οι ήχοι συνδέονται αρχικά με τις σωματικές του λειτουργίες και κυρίως με τη διαδικασία της πέψης του, όμως σταδιακά το βρέφος αρχίζει να τους χρησιμοποιεί συνειδητά. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την ένταση, τον εκνευρισμό ή τη βαρεμάρα του και όσο πλησιάζει την ηλικία του ενός έτους διατυπώνει έτσι τις επιθυμίες του. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι ο συγκεκριμένος ήχος δεν αποτελεί βρεφική γκρίνια, προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει εκείνη την ώρα το μωρό σας. Προσφέροντάς του αυτό που σας ζητά, θα του δείξετε ότι η «γλώσσα» λειτουργεί ως μέθοδος επικοινωνίας.

Γρύλισμα

Δεν πρόκειται για έναν ήχο που αφήνουν όλα τα βρέφη, όμως είναι αρκετά συνηθισμένος ώστε να αξίζει μία θέση σε αυτή τη λίστα. Τις πρώτες φορές προκύπτει ενστικτωδώς ή τυχαία, όμως πολλά μωρά καταλήγουν να τον υιοθετούν απλώς και μόνο γιατί απολαμβάνουν τη δόνηση που προκαλεί στο λαιμό τους. Όσο μεγαλώνουν, ενδέχεται να τον χρησιμοποιήσουν και για να εκφράσουν τη δυσφορία τους.

Γέλιο

Ο μαγικός ήχος του πρώτου γέλιου του μωρού έρχεται ως σωματική αντίδραση σε ένα άγγιγμά μας – συνήθως στο γαργαλητό – περίπου στην ηλικία των τεσσάρων μηνών. Πολύ γρήγορα, όμως, το μικρό σας ανθρωπάκι θα αρχίσει να αναπτύσσει μια πρώιμη αίσθηση του χιούμορ και θα αντιδρά γελώντας στις γκριμάτσες ή τους ήχους που του κάνετε!

Αναστεναγμοί

Και αυτός ο ήχος αποτελεί αρχικά αντανακλαστική αντίδραση του μωρού, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Σταδιακά, όμως, αποκτά νόημα τόσο επειδή η σωματική αίσθηση που τον συνοδεύει είναι ευχάριστη, όσο και επειδή η δική μας αντίδραση σε αυτόν είναι θετική. Έτσι, μετατρέπεται σε ένδειξη ότι το παιδί είναι ευχαριστημένο.

Συλλαβίσματα

Μεταξύ των πρώτων τεσσάρων και έξι μηνών της ζωής του, το μωράκι σας θα αρχίσει να «μιλάει», μόνο που κανείς δεν θα μπορεί ακόμη να το καταλάβει. Τον πρώτο καιρό, οι συλλαβές που θα χρησιμοποιεί θα αποτελούνται από τους πιο εύκολους ήχους, δηλαδή το «π», το «μπ» και το «μ». Όσο μεγαλώνει, στον χαριτωμένο αλλά ακατάληπτο μονόλογό του θα αρχίσουν να προστίθενται και άλλα σύμφωνα, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να λέει τις πρώτες του πραγματικές λέξεις. Για να το βοηθήσετε, μπορείτε να του «απαντάτε» με τον ίδιο τρόπο όταν κάνει παύσεις, να του προτείνετε νέες συλλαβές περιμένοντας να δείτε αν θα σας μιμηθεί και να δημιουργείτε τραγουδάκια με «στίχους» στη γλώσσα του. Αυτού του είδους η στάση θα το βοηθήσει να αντιληφθεί τα ρυθμικά μοτίβα που ακολουθεί η γλώσσα ως αλληλεπίδραση.