Όσο και αν θα θέλαμε να προσφέρουμε σε κάθε ένα από τα παιδιά μας τον δικό του, ξεχωριστό χώρο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Οι περισσότερες οικογένειες δεν ζουν σε σπίτια με αρκετά δωμάτια για κάτι τέτοιο, ούτε έχουν την πολυτέλεια να μετακομίσουν μετά την προσθήκη ενός νέου μέλους. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα μικρούλια σας θα μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητα κακό. Μέσα από αυτή την εμπειρία θα μάθουν να μοιράζονται, θα δεθούν ακόμη περισσότερο και κατά πάσα πιθανότητα θα διασκεδάσουν πολύ. Τουλάχιστον, αν φροντίσετε να προετοιμάσετε κατάλληλα το έδαφος.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
Ο βενιαμίν της οικογένειας δεν έχει ακόμη άποψη γύρω από το ζήτημα της στέγασής του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το νήπιο, το οποίο έχει ήδη αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε πολλές αλλαγές. Αν λάβουμε τα μέτρα μας και το βοηθήσουμε να δει με καλό μάτι την μετακόμιση του μωρού στο δωμάτιό του από την αρχή, θα κάνουμε πιο εύκολα τα πράγματα και για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας.
Μη βιαστείτε
Κρατήστε το μωρό στο δωμάτιό σας μέχρι να καταφέρνει να κοιμάται συνεχόμενα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας. Ούτως ή άλλως, συστήνεται τα βρέφη να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο (και ποτέ στο ίδιο κρεβάτι) με τους γονείς για τους πρώτους μήνες της ζωής τους, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν Σύνδρομο Βρεφικού Αιφνίδιου Θανάτου.
Συζητήστε το
Θυμάστε πώς του περιγράφατε τη ζωή του με ένα ακόμη αδελφάκι; Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνετε το ίδιο και για τη συγκατοίκησή τους. Πείτε του ότι πρόκειται να μείνουν μαζί, για να μπορεί να το προστατεύει τώρα που είναι μωρό και να παίζουν ανενόχλητα όταν θα μεγαλώσει λίγο. Θα μπορούσατε να προσφέρετε και ένα επιπλέον κίνητρο, όπως ένα καινούργιο κρεβάτι «για μεγάλα παιδιά». Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης είναι που θα του δώσετε και τις οδηγίες ασφαλείας: Δεν πιάνουμε το μωρό όταν κοιμάται, δεν βάζουμε τίποτα στην κούνια του και πάντα το αγγίζουμε πολύ – αλλά πολύ – απαλά.
Βρείτε την κατάλληλη στιγμή
Οι πιθανότητες τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά μειώνονται υπερβολικά αν επιχειρήσετε να κάνετε αυτή τη μετάβαση την ίδια εβδομάδα που μαθαίνετε στο νήπιο να χρησιμοποιεί το γιογιό του ή να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι. Φροντίστε να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των αλλαγών στη ζωή του μεγάλου σας παιδιού (ακόμη και αν δεν μοιάζουν σημαντικές) ώστε να έχει χρόνο να τις εμπεδώσει χωρίς να πιεστεί.
Προβλέψτε τις παρασπονδίες
Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε να πείσετε το νήπιο να συμπεριφερθεί «σαν μεγάλος αδελφός ή αδελφή», όμως δεν πρέπει να στηριχτείτε αποκλειστικά σε αυτό. Για παράδειγμα, αν το πιτσιρίκι σας έχει την τάση να σας επισκέπτεται στη μέση της νύχτας, ζητήστε του, όταν δεν μπορεί να το αποφύγει, να περπατά όσο πιο αθόρυβα μπορεί, «σαν ένα μικρό, μικρό γατάκι», για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξυπνήσει το μωρό.
Επιβραβεύστε τη σωστή συμπεριφορά
Σίγουρα η νέα συνθήκη θα φέρει νέους κανόνες, και σίγουρα η εφαρμογή τους θα συναντήσει αρχικά κάποιες δυσκολίες. Μια μικρή επιβράβευση στις περιπτώσεις που καταφέρνει να τους ακολουθήσει, μπορεί να κάνει θαύματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα με αυτοκολλητάκια και, όταν συμπληρωθεί, να του αγοράσετε ένα παιχνίδι που σας ζητά εδώ και κάποιο καιρό.