Ψάχνετε ένα παιχνίδι που να διασκεδάζει το μωρό σας και παράλληλα να ενισχύει την ανάπτυξή του; Ο καθρέφτης είναι αυτό που χρειάζεστε. Τα μωρά αγαπούν τους καθρέφτες όχι επειδή είναι εγωμανή, ούτε επειδή θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα μαλλιά τους στέκονται σωστά. Για τα μωρά το παιχνίδι με τον καθρέφτη είναι συναρπαστικό αλλά και διδακτικό.
Καθώς το μικρό σας παίζει με τον καθρέφτη περνάει από διάφορα στάδια συνειδητοποίησης, αντίστοιχα με την αναπτυξιακή φάση του. Στο πρώτο στάδιο το νεογέννητο μωρό θα μπορεί να αντιληφθεί ότι κοιτάει έναν καθρέφτη, στο δεύτερο στάδιο (6 μηνών) ότι υπάρχει ένας άνθρωπος σε αυτόν, στο τρίτο στάδιο (18 μηνών) θα αντιληφθεί ότι το πρόσωπο που κοιτάζει είναι το δικό του, στο τέταρτο στάδιο (2-3 ετών) ότι ο εαυτός του υπάρχει ακόμη κι όταν δεν τον βλέπει στον καθρέφτη, μια διανοητική ικανότητα που ονομάζεται μονιμότητα του αντικειμένου, και στο πέμπτο στάδιο, όταν πλέον το παιδί είναι περίπου 4 ετών, θα συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να το δουν όλοι.
Κατανοώντας την αγάπη του μωρού για τους καθρέφτες
Η όραση του νεογέννητου μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη στην αρχή και προσελκύεται κυρίως από κινούμενα αντικείμενα, όπως ανεμιστήρες οροφής και αντικείμενα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.
Ωστόσο, μέχρι τις έξι έως οκτώ εβδομάδες και καθώς η όρασή τους έχει αναπτυχθεί καλύτερα, τα μωρά συχνά επικεντρώνονται στα ανθρώπινα πρόσωπα και συγκεκριμένα σε αυτά των γονιών τους. Τελικά, η βελτιωμένη τους όραση προκαλεί μια αλλαγή στην προτίμησή τους και έτσι προτιμούν να κοιτούν πρόσωπα αντί για άψυχα αντικείμενα.
Τι προσφέρει στα μωρά το παιχνίδι με τον καθρέφτη;
Το παιχνίδι με τον καθρέφτη βοηθά το μωρό σας να μάθει πώς να εστιάζει σε μια εικόνα, να εξερευνά τα υπέροχα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα πρόσωπο, να μιμείται εκφράσεις, να εξασκεί τον συντονισμό ματιού – χεριού και να αποκτά μια καλύτερη αίσθηση του εαυτού του.
Επιπλέον, προωθεί την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή του καθώς παράλληλα αλληλεπιδρά μαζί σας (και ίσως με τα αδερφάκια του). Τελικά, θα μάθει ότι το φιλικό πρόσωπο που κοιτάζει δεν είναι άλλο από το δικό του. Και αυτό είναι ένα πρώιμο και σημαντικό μάθημα… αυτογνωσίας.
Τεστ αυτογνωσίας
Το μωρό σας δεν θα συνειδητοποιήσει ότι κοιτάζει τον εαυτό του μέχρι να είναι περίπου 18 μηνών. Το «τεστ» για να τσεκάρετε αν καταλαβαίνει ότι κοιτάζει τον εαυτό του είναι να του κολλήσετε ένα μικρό αυτοκόλλητο στο πρόσωπο χωρίς να του το πείτε. Αν όταν καθίσει μπροστά από τον καθρέφτη, προσπαθήσει να το σκουπίσει από το πρόσωπό του και όχι από το πρόσωπο του μωρού στον καθρέφτη, τότε τα έχει καταλάβει όλα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τα μωρά και θα είναι συναρπαστικό να το παρακολουθείτε.
Ενας άλλος τρόπος για να ελέγξετε εάν το μωρό γνωρίζει την αντανάκλασή του: ενώ κοιτάζει στον καθρέφτη, βάλτε ένα παιχνίδι ή ένα αρκουδάκι πίσω του. Εάν προσπαθήσει να ακουμπήσει την αντανάκλαση και όχι να πιάσει το πραγματικό παιχνίδι πίσω του, εξακολουθεί να μη γνωρίζει ότι αυτό και η αντανάκλασή του είναι το ίδιο πρόσωπο.
Πώς θα βοηθήσετε το μωρό να παίξει με τον καθρέφτη
- Στηρίξτε καλά έναν άθραυστο καθρέφτη στον τοίχο και καθίστε απέναντι από αυτόν στο πάτωμα (όχι πολύ μακριά, καθώς η όραση του μωρού σας ακόμη αναπτύσσεται).
- Βάλτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, ακουμπώντας το πίσω στην κοιλιά σας.
- Παρουσιάστε του το όμορφο προσωπάκι του δείχνοντάς του το είδωλό του. Αγγίξτε τη μυτούλα του, χαϊδέψτε τα μαλλιά του, πιέστε απαλά τα αφτιά του και ονομάστε κάθε σημείο που ακουμπάτε. Σίγουρα, το μωρό σας δεν ξέρει ακόμη τι σημαίνουν οι λέξεις, αλλά καθώς του μιλάτε χτίζετε σταδιακά τις επικοινωνιακές και γλωσσικές του δεξιότητες.
- Βοηθήστε το να αναπτύξει τις μιμητικές του δεξιότητες, κάνοντας αστείες γκριμάτσες στον καθρέφτη (π.χ. γουρλώστε τα μάτια σας, βγάλτε τη γλώσσα σας έξω) και ζητώντας του να κάνει το ίδιο. Λίγα πράγματα είναι πιο χαριτωμένα από ένα μωρό που προσπαθεί να σας μιμηθεί και σίγουρα θα γελάσετε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.
- Χρησιμοποιήστε αγαπημένα παιχνίδια του μωρού για να εκτελέσετε ένα είδος «κουκλοθέατρου» μπροστά από τον καθρέφτη. Ενθαρρύνετέ το να πάρει μέρος στο παιχνίδι για να δείτε αν είναι σε θέση να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ του ίδιου και του καθρέφτη.
- Επίσης, μπορείτε να βάλετε το μωρό να κοιτάζεται στον καθρέφτη καθώς περνάει χρόνο μπρούμυτα, ώστε να έχει το χαριτωμένο προσωπάκι του για συντροφιά.