Σε νέα επιστημονική μελέτη επισημαίνεται η σχέση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του University of the Basque Country και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Research. Προηγούμενη έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η προγεννητική έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σε μικρά μωρά, αν και ήταν περιορισμένη.
Πώς επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση τα μωρά
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πώς η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μωρά σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια. Εξετάστηκαν πώς η έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM2.5) και διοξείδιο του αζώτου (NO2) στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τα συνολικά επίπεδα θυροξίνης (TT4) των βρεφών και τις συνέπειές της.
Τα PM2.5 και NO2 είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, που συνήθως προκαλούνται από κυκλοφορία, ενώ η θυροξίνη είναι η κύρια ορμόνη που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα PM2.5 κατά την εγκυμοσύνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με ισχυρά επίπεδα TT4. Εάν οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή δεν είναι ισορροπημένες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και ανασταλτική ανάπτυξη, ειδικά εάν εμφανιστεί στην παιδική ηλικία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσο αργότερα κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζεται η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο πιο επιζήμια είναι τα επίπεδα της θυροξίνης.
Επί του παρόντος παραμένει ασαφές γιατί οι κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν τόσο αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών.