Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει το οτιδήποτε για τη μελλοντική του εξέλιξη. Άλλωστε, η ηλικία στην οποία σας λένε ότι “θα έπρεπε” να έχει κάνει το οτιδήποτε, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μέσος όρος. Και αυτό σημαίνει ότι κάποια παιδιά – αν όχι τα περισσότερα – περνούν από τα διάφορα αναπτυξιακά στάδια σε διαφορετική στιγμή της ζωής τους. Ως γονείς όμως, είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε.
Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε ότι άλλα παιδάκια που βρίσκονται στην ίδια ηλικία μιλούν ακατάπαυστα, ενώ το δικό μας παιδί… προτιμά τη σιωπή του. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ξέρουμε αν αυτό είναι φυσιολογικό ή αν το μικρό μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του;
Γιατί αργεί να μιλήσει;
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που ένα παιδάκι που αναπτύσσεται φυσιολογικότατα αργεί να πει τις πρώτες του λέξεις. Ίσως προτιμά τις πιο ενεργητικές δραστηριότητες, όπως το σκαρφάλωμα και έχει εστιάσει όλη του την προσοχή στο να τις τελειοποιήσει.
Ίσως έχετε μάθει να “διαβάζετε” τόσο καλά τις ανάγκες του και να ανταποκρίνεστε σε αυτές, ώστε να μην χρειάζεται να προσπαθήσει να μιλήσει για να το καταλάβετε. Ίσως απλώς μεγαλώνει σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον, κι έτσι του παίρνει περισσότερο καιρό να αποκωδικοποιήσει και τις δύο γλώσσες – όμως αργότερα θα είναι εξαιρετικά ευνοημένο.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το παιδί σας δεν χρειάζεται βοήθεια.
Κάντε υπομονή και σύντομα το σπίτι σας θα γεμίζει από τις λεξούλες του.
Μήπως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα;
Φυσικά, ορισμένα παιδιά όντως παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξή τους.
Ένας τρόπος να καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με το μικρό σας, είναι παρατηρώντας τις αντιδράσεις του στη λεκτική επικοινωνία. Καταλαβαίνει όταν το ρωτάτε αν πεινάει ή νυστάζει; Ανταποκρίνεται σε εύκολες οδηγίες;
Αν όχι, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας. Εκείνος ή εκείνη θα σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις, αλλά και τον ειδικό που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.