Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει την μνήμη, την συγκέντρωση και την απόδοσή μας καθημερινά ενώ η στέρησή του μπορεί να προκαλέσει την εξασθένιση των γνωστικών ικανοτήτων όπως και της μνήμης. Ταυτόχρονα η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο ύπνος επηρεάζει επίσης την φλεγμονή στον οργανισμό, με τον μη ποιοτικό ύπνο να έχει συνδεθεί έντονα με τη μακροχρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει όμως και τα συναισθήματά μας αλλά και τις κοινωνικές μας επαφές, αφού αν δεν κοιμηθούμε καλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε κοινωνικά «σήματα» και να αλληλεπιδράσουμε σωστά με τους γύρω μας. Τα προαναφερθέντα αποτελούν μερικούς από τους λόγους που τονίζουν γιατί θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να κοιμόμαστε καλά κάθε βράδυ.
Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε στην ζέστη;
Η θερμοκρασία του σώματός μας μειώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό – αλλά όχι κρύο – περιβάλλον είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο. Όταν ο χώρος που κοιμάστε είναι ζεστός είναι πιθανότερο να στριφογυρίζετε, γεγονός που θα διαταράξει τον ύπνο σας. Πριν πάτε για ύπνο, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας του σώματος για να σας προετοιμάσει για τον ύπνο.
Εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, αυτή η διαδικασία διακόπτεται, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκοιμηθείτε.
Η μελατονίνη είναι σημαντική επειδή ρυθμίζει τον φυσικό κύκλο ύπνου μας και «ειδοποιεί» το σώμα για να κοιμηθεί. Το σώμα μας αρχίζει να παράγει μελατονίνη όταν τα έντονα φώτα μειώνονται και σταματά να την παράγει καθώς γίνονται εντονότερα, ειδοποιώντας μας ότι έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι νύχτες είναι μεγαλύτερες και πιο κρύες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο για το σώμα σας να φτάσει σε μια άνετη θερμοκρασία ύπνου.
Πώς μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα παρά την ζέστη;
Ορισμένες στρατηγικές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε για να διευκολύνετε τον ύπνο παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, περιλαμβάνουν:
*Διατηρήστε εκτός τον ζεστό αέρα
Κρατήστε τον θερμό αέρα έξω από το δωμάτιο που κοιμάστε, κλείνοντας τα παράθυρα, τις περσίδες και τις κουρτίνες καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε για να αυξήσετε τις πιθανότητες ενός καλού ύπνου, δροσίζοντας το δωμάτιο πριν ακόμα ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε.
*Αφήστε μέσα τον απογευματινό αέρα
Αργά το απόγευμα ή ακόμα και το βράδυ δοκιμάστε να αφήσετε ανοιχτά τα παράθυρα και αφήστε την δροσιά να κατακλύσει το σπίτι ή τον χώρο που κοιμάστε. Έτσι μπορείτε να πετύχετε μια πιο χαμηλή θερμοκρασία του χώρου, δίχως να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κλιματισμό ή ανεμιστήρα.
*Ξαπλώστε κοντά στο δάπεδο
Όσο πιο κοντά στο έδαφος τόσο καλύτερα εάν κρίνουμε από το ιαπωνικό «futon», πολύ λεπτό στρώμα που μπορεί κανείς να απλώσει στο πάτωμα για να κοιμηθεί. Ο ύπνος κοντά στο έδαφος, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να είναι καλύτερος, επομένως μπορείτε να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε πιο χαμηλά από όσο συνήθως ή να τοποθετήσετε το στρώμα σας στο πάτωμα.