Το πιάτο αυτό είναι υγιεινό, ετοιμάζεται εύκολα και είναι πεντανόστιμο. Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τις πένες με ένα άλλο ζυμαρικό. Επιπλέον, είναι ένας έξυπνος τρόπος να μάθουν να τρώνε το πράσο και τα παιδιά. Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C.

Πώς να επιλέξετε το πράσο 

Στην αγορά το βρίσκουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα είτε ελληνικό, είτε εισαγωγής. Επιλέξτε πράσα δίνοντας έμφαση στο έντονο πράσινο χρώμα των φύλλων τους και στο όσο το δυνατόν πιο άσπρο χρώμα του κάτω μέρους τους. Βεβαιωθείτε ότι είναι ευθύ και ότι οι ρίζες του φαίνονται (αν έχουν και χώμα, τόσο το καλύτερο).

Χωρίς να πλύνετε τα πράσα, αποθηκεύστε τα μέσα σε σακούλες φύλαξης τροφίμων και διατηρήστε τα στο ψυγείο για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 2 εβδομάδες.

Υλικά για 4-5 άτομα

 

500 γρ. πένες

5 πράσα

2 κουταλιές ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/2 ποτηράκι λευκό κρασί

5 κουταλιές ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι ξινομυζήθρα

Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

 

1. Βράζετε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν είναι έτοιμες (al dente), τις βγάζετε και τις σουρώνετε.

2. Καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν.

3. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε το σχοινόπρασο, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μαλακώσουν.

4. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και όπως το μείγμα είναι ζεστό, προσθέτετε την ξινομυζήθρα και το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.

5. Ρίχνετε πάνω στις πένες το μείγμα με τα πράσα και σερβίρετε αμέσως.