Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα συνήθως συνοδεύεται από γέλια, ξεφωνητά και κλάματα. Συναισθήματα ανάμεικτα. Εσείς μπορεί να λαχταράτε την πρώτη βουτιά, αλλά για το μωρό σας είναι μια ακόμη πρωτόγνωρη εμπειρία. Το ενδεχόμενο να μην πάνε όλα τέλεια ή έστω όπως τα έχετε σχεδιάσει δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Οπως σε όλα μέχρι σήμερα, θα πάρετε το μωρό σας αγκαλιά και θα το βοηθήσετε να εξερευνήσει κι αυτή την πτυχή της ζωής. Και βέβαια δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, γιατί όπως για όλα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος, το ίδιο ισχύει και για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα.
Βρέχουμε πατουσάκια
Ολοι οι ειδικοί καθησυχάζουν τους νέους γονείς υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η θάλασσα θυμίζει στα μωρά το «υδάτινο περιβάλλον» της μήτρας που τα φιλοξενούσε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άρα (θα) υπάρχει το ανάλογο θετικό αντανακλαστικό. Το πώς αντιδρά το μωρό σας στο νερό, όμως, το έχετε ήδη αντιληφθεί από το καθημερινό του μπανάκι πριν κοιμηθεί. Ακόμη και για τα μωρά που λατρεύουν το νερό, το μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι ακριβώς ανάλογη εμπειρία. Κυρίως λόγω της θερμοκρασίας του νερού. Ενώ στο σπίτι μπορείτε να τη ρυθμίσετε ώστε το μωρό να κάνει ένα χλιαρό, χαλαρωτικό μπάνιο, στη θάλασσα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το νερό είναι πιο κρύο από ό,τι έχει συνηθίσει το μικρό σας και η συνολική εμπειρία τού προκαλεί εγρήγορση και αναστάτωση. Το «κλειδί» είναι η τακτική που θα ακολουθήσετε: βήμα προς βήμα προσέγγιση.
Καθίστε στην ακροθαλασσιά έχοντας στην αγκαλιά σας το μωρό και βρέξτε με το χέρι σας σιγά σιγά τα ποδαράκια του, μετά τα χέρια του, μετά την κοιλιά και τελευταία την πλατούλα του. Χαϊδέψτε το και καθησυχάστε το. Αφού θα έχει συνηθίσει τη θερμοκρασία, μπείτε αγκαλιά στη θάλασσα. Είναι προτιμότερο να έχει στραμμένο το πρόσωπό του προς το δικό σας και προς την παραλία, παρά να κοιτάει τον ανοιχτό ορίζοντα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το άγχος του για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία. Διαλέξτε για το πρώτο μπάνιο μια όσο το δυνατόν πιο ζεστή και ήρεμη θάλασσα. Αφού μπείτε, κρατήστε το σταθερά και παίξτε με το νερό. Αν το μωρό είναι ήρεμο, χαλαρώστε λίγο την αγκαλιά ώστε να αποκτήσει μια αίσθηση αυτονομίας μέσα στο νερό, χωρίς βέβαια να το αφήσετε εντελώς. Αν είναι ανήσυχο ή κλαίει ασταμάτητα, δεν πρέπει να το πιέσετε. Δοκιμάστε ξανά μια άλλη ημέρα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και χρειάζεται τον χρόνο του για να εξοικειωθεί με οτιδήποτε καινούριο.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο μπάνιο δεν πρέπει να διαρκέσει παραπάνω από 10 λεπτά. Τα μωρά έως ενός έτους καλό είναι να μένουν στη θάλασσα έως 15 λεπτά και τα παιδιά έως 3 ετών να μην ξεπερνούν τα 40 λεπτά. Μετά το μπάνιο, θα πρέπει να ξεπλύνουμε καλά το παιδί με άφθονο γλυκό νερό, να το σκουπίσουμε καλά και να του ξαναβάλουμε αντηλιακό. Τα βρέφη πολύ περισσότερο, αλλά και τα παιδιά κάθε ηλικίας, θα πρέπει να φορούν απαραιτήτως αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν εκτεθούν στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες. Τα βρέφη λίγων μηνών θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στη σκιά και να φορούν βαμβακερά, δροσερά ρουχαλάκια που θα καλύπτουν όλο το σώμα τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να φορούν κοντομάνικο μπλουζάκι και καπέλο, ακόμη κι αν έχει συννεφιά. Τα παιδιά κάθε ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τον ήλιο μεταξύ 11.00 και 15.00. Στο σπίτι κάντε στο παιδί ένα καλό μπάνιο με απαλό αφρόλουτρο και εφαρμόστε μια κρέμα που θα προστατεύσει από την ξηρότητα το δερματάκι του.
Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας
- Δύο με τρεις πετσέτες, ειδικά αν η παραλία έχει άμμο.
- Αδιάβροχες πάνες
- Μια-δύο αλλαξιές ρούχα, ανάλογα με την ώρα παραμονής στην παραλία.
- Αντηλιακό.
- Αντικουνουπικό, ειδικά αν κάνετε απογευματινό μπάνιο.
- Μωρομάντιλα.
- Τσαντάκι-φαρμακείο με τα είδη πρώτων βοηθειών, μεταξύ των οποίων ένα προϊόν για τσίμπημα τσούχτρας.
- Πιπίλα.
- Δροσερό νερό.
- Φρούτο ή ένα ελαφρύ γεύμα που θα καταναλωθεί μετά το μπάνιο. Μην ξεχνάτε ότι δεν επιτρέπεται το μπάνιο αν δεν περάσουν τρεις ώρες από την κατανάλωση ενός γεύματος!
- Κουβαδάκια, νεροπίστολα για να παίξουν τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ασφάλεια του παιδιού
Είτε μικρό, είτε μεγάλο, το παιδί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέσα στη θάλασσα. Μην το αφήνετε να κολυμπά μόνο του, ακόμη κι αν έχει εκπαίδευση πισίνας. Στη θάλασσα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Τα μπρατσάκια δεν αρκούν για να το προστατέψουν, γιατί ένα ξαφνικό φύσημα του αέρα μπορεί να το παρασύρει βαθιά. Δυστυχήματα συμβαίνουν ακόμη και σε 10 εκατοστά νερού, γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνετε μόνο του ένα παιδί ούτε στα ρηχά. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να μπορείτε να φτάσετε το παιδί αν απλώσετε το χέρι σας.
Στα μεγαλύτερα παιδιά δώστε σαφείς οδηγίες: Να μην κολυμπούν κοντά σε βράχια, να μην κάνουν βουτιές με το κεφάλι σε μια παραλία που δεν γνωρίζουν καλά, να μην γυρνούν την πλάτη στα κύματα και αιφνιδιαστούν από κάποιο, να ανοιχτούν μόνο μέχρι το όριο που έχετε συμφωνήσει (μια σημαδούρα για παράδειγμα) και να φωνάξουν «βοήθεια» αν δουν κάποιον να κινδυνεύει, αλλά να μη σπεύσουν τα ίδια.
Αν το μωρό σας είναι πάνω από 6 μηνών μπορεί να μπει άφοβα στη θάλασσα, καθώς έχει αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα επαρκώς. Αποφύγετε όμως την πισίνα, γιατί μπορεί να έχει μικρόβια ή μύκητες. Μην ξαπλώνετε το μωρό απευθείας στην άμμο. Στρώστε πρώτα μια καθαρή πετσέτα.