Ευτυχώς, οι τσούχτρες και οι μέδουσες που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις. Συνήθως προκαλείται τοπικός ερεθισμός και έντονη φαγούρα, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργηθούν και φουσκάλες.
Για τα αλλεργικά βέβαια άτομα η επαφή με τις τσούχτρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Για τους υπόλοιπους, το τσίμπημά τους είναι από δυσάρεστο έως επώδυνο, γεγονός που οφείλεται στο υγρό που απελευθερώνεται αντανακλαστικά από το σώμα της τσούχτρας όποτε έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλον οργανισμό.
Το υγρό αυτό σκοπό έχει είτε να προστατεύσει την τσούχτρα από τους εχθρούς της είτε να παραλύσει τη λεία της (πλαγκτόν και άλλους μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς).
Τσούχτρες αποκαλούμε ορισμένα είδη μέδουσας, το τσίμπημα των οποίων είναι δυσάρεστο ως και επώδυνο εξαιτίας του υγρού που απελευθερώνουν αντανακλαστικά όταν έρχονται σε επαφή με άλλους οργανισμούς.
Τι κάνουμε αν τσιμπήσει τσούχτρα το παιδί
Μετά το τσίμπημά της στο σημείο της επαφής παρουσιάζονται τοπικό εξάνθημα, φαγούρα, πρήξιμο και πόνος, συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα τσιμπήματα από τσούχτρες στην πλειονότητά τους δεν είναι επικίνδυνα.
Καταρχήν λοιπόν ψυχραιμία, εάν το παιδί δεν είναι αλλεργικό, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος που θα νιώθει δεν πρέπει να σας πανικοβάλλει. Βγάλτε το από τη θάλασσα, ελέγξτε το σημείο που η τσούχτρα έχει αφήσει τα γεμάτα με δηλητήριο πλοκάμια της και κάντε τα εξής:
- Απομακρύνετέ τα από την επιδερμίδα του αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλά σας. Μην πανικοβληθείτε από την κοκκινίλα που θα δείτε στην επιδερμίδα του.
- Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που το τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. Προσοχή μη ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που το τσίμπησε η τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Οσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα του.
- Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο, λίγο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα. Θα περιοριστούν το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.
- Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο αμμωνία ή κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα, βρείτε ξίδι. Διαλύστε ένα μέρος ξίδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό στην πληγή. Θα το ανακουφίσει.
Αν είναι αλλεργικό;
Σε περίπτωση που το παιδί είναι αλλεργικό στο τσίμπημα της τσούχτρας, τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Αν δεν γνωρίζετε ότι είναι αλλεργικό, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει έντονα συμπτώματα, όπως ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή ή ζαλίζεται και θέλει να κάνει εμετό ή κάνει, τότε σπεύστε αμέσως στο νοσοκομείο.