Στην «Κοινωνία ώρα MEGA» μίλησε η Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου σχολιάζοντας την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε ότι υπάρχουν, επί του παρόντος, δύο προβλήματα. «Αυτοί που θα γυρίσουν από τις διακοπές πόσο έχουν μολυνθεί, πόσοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μεταδώσουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όσοι εργάζονται και επιστρέφουν στις δουλειές τους πρέπει να κάνουν rapid test και να το επαναλάβουν άλλες 2 φορές τη βδομάδα. Τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι. Είναι σκόπιμο να περιορίσουν τις εξόδους τους για μια εβδομάδα μετά τις διακοπές τους».
Όπως είπε η σωστή γνώση του προβλήματος μπορεί να είναι το κίνητρο για να τεσταριστεί κάποιος. «Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το 80% της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Μέχρι 1 Σεπτέμβρη όλος ο πληθυσμός θα έχει πιθανόν τη μετάλλαξη Δέλτα, που οι ειδικοί από το εξωτερικό λένε ότι μιλάμε για νέα ίωση», τόνισε.
Εμβολιασμένοι και μετάλλαξη Δέλτα
Αναφορικά στη νόσηση που κάνει το νέο αυτό στέλεχος, σημείωσε πως: «Νοσείς δύο φορές χειρότερα με την μετάλλαξη Δέλτα. Οι εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν βαριά. Συνήθως το περνάνε πολύ ελαφρά αλλά μολύνουν τους άλλους.».
«Όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Όταν κάνει πολλές και μεγάλες μεταλλάξεις κι έχουμε ένα νέο ιό. Το δέλτα ανήκει πιθανόν αυτές τις μεταλλάξεις τις μεγάλες.», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους».
Ερωτηθείσα για την αποτελεματικότητα των εμβολιών, ανέφερε: «Τα εμβόλια μας προφυλλάσουν από το να μπούμε στη ΜΕΘ, όμως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που κάποιος με μικρά συμπτώματα, να κάνεις μια ελαφριά μορφή Δέλτα ιού».
«Σε αυτόν τον ιό δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία αγέλης. Στην ιλαρά λέμε ότι θέλουμε ανοσία 95% και φαίνεται ότι κι αυτός ο ιός θέλει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Τώρα έχει εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού, έχουμε δρόμο μπροστά μας», τόνισε.
Αναφορικά στον πρώτο θανάτο ανθρώπου πλήρως εμβολιασμένου στη χώρα, η κυρία Γιαμαρέλλου ανέφερε πως: «Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοεπάρκια που δεν γνώριζε. Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση. Στους ανοσοκατεσταλμένους πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, το προτείνουν και τα FDA και CDC.»
Η καθηγήτρια αναφορικά στην τρίτη δόση εξήγησε ότι θα προηγηθούν, σε πρώτη φάση, η ομάδα Α ανοσοκατεσταλμένων κι όπως είπε μέχρι τέλη Αυγούστου η εικόνα θα είναι καθαρή αναφορικά στην χορήγηση τρίτης δόσης.