Είτε μεγαλώνετε ένα μωράκι που υποφέρει από κολικούς, με αποτέλεσμα να κλαίει απαρηγόρητο, είτε δεν έχετε κάποιον να σας βοηθά για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, πράγμα που σας αναγκάζει να συνδυάζετε άλλες υποχρεώσεις με τη φροντίδα του, το ρηλάξ μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη λύση. Κρατά το μικρό σας αρκετά περιορισμένο ώστε να μην ανησυχείτε ότι θα πέσει, αλλά και το διασκεδάζει μέσα από το ρυθμικό λίκνισμα και τα τυχόν παιχνίδια που έχετε κρεμάσει για να του τραβούν την προσοχή. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τηρείτε και ορισμένους κανόνες ασφαλείας.
Κανόνες ασφαλείας στο ρηλάξ
- Μην το αφήνετε για πάνω από μία ώρα κάθε φορά. Από τη στιγμή που είναι σε θέση να στηρίξουν τον κορμό τους, τα μωράκια πρέπει να κινούνται όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα. Έτσι αναπτύσσουν τους μυς τους, ενώ δεν ταλαιπωρείται και η σπονδυλική στήλη τους.
- Μην παίρνετε τα μάτια σας από πάνω του. Ακόμη και αν ο λόγος που το αφήσατε στο ρηλάξ ήταν για να μπορέσετε να πλύνετε επιτέλους τα πιάτα, θα πρέπει να έχετε πάντα το νου σας στο τι κάνει το μικρούλι σας, καθώς μια απότομη κίνηση μπορεί να ανατρέψει το ρηλάξ και να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.
- Ελέγξτε αν στέκεται σωστά. Αν είναι ακόμη πολύ μικρούλι, ίσως δεν έχει τη σωστή στάση σώματος όταν κάθεται στο ρηλάξ, με αποτέλεσμα να πιέζεται η κοιλίτσα του και να του δημιουργεί δυσκολίες στην αναπνοή. Μια απλούστατη λύση, είναι να βάλετε από κάτω του μια καθαρή, μαλακή πετσέτα για να το σηκώσετε στο σωστό ύψος.
- Μην το αφήνετε να κοιμάται στο ρηλάξ. Δεν προορίζεται στο να στηρίζει σωστά το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ ο ύπνος στο ρηλάξ έχει συνδεθεί με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Όταν δείτε ότι το παίρνει ο ύπνος, απλώς μεταφέρετέ το στην κούνια του.
- Ακουμπήστε το στο σωστό σημείο. Το ρηλάξ δεν πρέπει ποτέ να ακουμπά σε στενά τραπέζια, καναπέδες ή καρέκλες, καθώς αν το μωρό κάνει μια απότομη κίνηση, είναι αρκετά εύκολο να γυρίσει ανάποδα. Φροντίστε η επιφάνεια στην οποία το ακουμπάτε να είναι μεγάλη και όσο το δυνατόν πιο σταθερή.