Επτά διαδεδομένοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

6+1 μύθοι για την κύηση που δεν πρέπει να πιστεύετε
18 Αυγούστου 2021 | 07:00

Τα διάφορα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συνοδεύονται από ένα σωρό προβλέψεις για το φύλο και τα χαρακτηριστικά του μωρού. Υπάρχει μια ανάλαφρη πλευρά σε αυτές τις εκτιμήσεις και συνήθως πρόκειται για δεισιδαιμονίες, που η επιστήμη έχει ξεπεράσει. Ωστόσο, όπως όλοι οι μύθοι, ζουν και βασιλεύουν από στόμα σε στόμα ακόμα και στις μέρες μας. Κι αυτό διότι έχουν ένα βασικό ατού: τις πιθανότητες. Επίσημες στατιστικές δεν υπάρχουν, αλλά μεταξύ των γυναικών που έχουν, για παράδειγμα, μυτερή κοιλίτσα κάποιες θα φέρουν στον κόσμο αγόρια και κάποιες κορίτσια.

Μπορεί, λοιπόν, να μην επιβεβαιώνεται στο 100% ο μύθος, αλλά δεν διαψεύδεται και στο 100%. Και εκεί οφείλεται το γεγονός ότι εξακολουθεί να επιβιώνει. Μην παίρνετε στα σοβαρά όλα όσα ακούγονται για το φύλο και τα χαρακτηριστικά του μωρού σας, λοιπόν. Η πραγματικότητα θα φανεί στα υπερηχογραφήματα και τελικά αφού γεννηθεί το μωρό σας. Μέχρι τότε διασκεδάστε με μερικούς από τους μύθους που αφορούν το έμβρυο και εσάς:

Καούρες σημαίνει πυκνό μαλλί

Ιδιαιτέρως διαδεδομένη είναι η εκτίμηση ότι όταν μια έγκυος έχει καούρες, σημαίνει ότι το έμβρυο αναπτύσσει πυκνό μαλλί. Παρά το γεγονός ότι ο ιατρικός κόσμος γενικά δεν το δέχεται αυτό, μελέτη του Johns Hopkins University που δημοσιεύθηκε στο «Birth» δείχνει ότι γυναίκες που παραπονούνταν για καούρες, σε υψηλό ποσοστό όντως γέννησαν μωρά με πυκνότερο τρίχωμα στο κεφάλι. Οι μελετητές το απέδωσαν σε υψηλό επίπεδο οιστρογόνων και άλλων ορμονών, που επηρεάζουν την εμβρυϊκή τριχοφυΐα και το άνοιγμα του σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα τις καούρες.

Oρεξη για γλυκά; Θα είναι κορίτσι

Η λαχτάρα για σοκολάτα ή παγωτό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με τα κορίτσια, ενώ η προτίμηση σε ξινά, όπως το λεμόνι ή οι πίκλες, με τα αγόρια. Ο συγκεκριμένος μύθος δεν «ακουμπάει» σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Οι προτιμήσεις στις γεύσεις έχουν να κάνουν απλώς και μόνο με την ανάγκη του οργανισμού να αναπληρώσει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες που βρίσκονται σε έλλειψη.

Κάθε μωρό ισούται με ένα χαμένο δόντι

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι εάν το έμβρυο δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή σας, τότε θα το «πάρει» από τα δόντια ή τα οστά σας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τυχόν προβλήματα με τα δόντια της μητέρας σχετίζονται περισσότερο με ουλίτιδες και το γεγονός ότι μπορεί να παραμελεί τη στοματική υγιεινή της, παρά με το έμβρυο. Επειδή οι ουλίτιδες είναι συνηθισμένες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς και να πλένετε καλά τα δόντια σας μετά τους εμετούς για να φεύγουν τα οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, καθώς το έχετε ανάγκη και εσείς και το έμβρυο.

Το σχήμα της κοιλιάς δείχνει το φύλο του μωρού

Ο πιο διαδεδομένος μύθος έχει να κάνει με το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου και το φύλο του εμβρύου. Λέγεται ότι εκείνες που έχουν μυτερή κοιλιά περιμένουν αγόρι, ενώ εκείνες με πιο στρογγυλή κοιλιά κορίτσι. Στην πραγματικότητα, όμως, το σχήμα της κοιλιάς σχετίζεται με τη σωματοδομή της μητέρας και την κατάσταση που βρίσκονται οι μύες της. Οσο πιο σφικτοί είναι οι μύες, μπορούν να κρατούν την κοιλιά πιο ψηλά, ενώ όταν είναι πιο χαλαροί, τότε η κοιλιά είναι πιο χαμηλά. Επιπλέον, στις γυναίκες με ψηλότερο κορμό υπάρχει περισσότερος χώρος για να διογκωθεί η μήτρα προς τα πάνω, οπότε η κοιλιά είναι ψηλά. Αντίστοιχα, σε εκείνες που έχουν στενή λεκάνη.

Ακόμη, το σχήμα της κοιλιάς επηρεάζεται από τη θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Προκειμένου να μάθετε το φύλο του παιδιού, λοιπόν, μην κοιτάτε τον καθρέφτη σας. Θα το μάθετε κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, της πρώτης σημαντικής εξέτασης, που γίνεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας, ή σε περίπτωση που υποβληθείτε σε αμνιοκέντηση γύρω στη 15η εβδομάδα.

Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο

Η διατροφή είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί σχετίζεται με την υγεία και της μητέρας και του παιδιού. Τόσο η θεωρία «να τρώει για δύο» όσο και το άγχος για να μην πάρει πολλά κιλά, είναι τα δύο άκρα στο ζήτημα διατροφής της εγκύου. Η έγκυος πρέπει να σιτίζεται σωστά, υγιεινά και ισορροπημένα. Δεν χρειάζεται να τρώει για δύο, γιατί τα περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη κρύβουν κινδύνους τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό. Ο διαβήτης της κύησης και η προεκλαμψία είναι μεταξύ αυτών. Ωστόσο, δεν πρέπει και να υποσιτίζεται εξαιτίας του φόβου ότι θα πάρει πολύ βάρος που αργότερα δεν θα μπορεί να χάσει.

Αλλωστε, αμέσως μετά τον τοκετό κατά μέσο όρο «εξαφανίζονται» περίπου 5-6 κιλά, δηλαδή τα κιλά του μωρού, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού. Εκείνα που παραμένουν μπορούν να φύγουν γρήγορα με άσκηση και προσεκτική διατροφή. Μάλιστα, εκείνες που θηλάζουν τα χάνουν ευκολότερα.

Καλύτερα ξάπλα

Η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια. Είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψει την εργασία της ή να μην κινείται πολύ. Αντιθέτως, η γυμναστική κάνει καλό. Ενα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής θα βοηθήσει την έγκυο στον έλεγχο του βάρους της, στο να έχει έναν καλύτερο και πιο ανώδυνο τοκετό και να επανέλθει στο φυσιολογικό της βάρος γρήγορα μετά τη γέννηση του μωρού. Εννοείται πως δεν πρέπει να το παρακάνετε, και ειδικά τους τελευταίους μήνες πρέπει να ξεκουράζεστε περισσότερο, καθώς θα έχετε βαρύνει και οι μετακινήσεις γίνονται πιο δύσκολες.

Το σεξ μπορεί να προκαλέσει τοκετό

Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, δεν υπάρχει φόβος το σεξ να δημιουργήσει προβλήματα. Αντιθέτως, θα συμβάλει στην καλή ψυχολογία του ζευγαριού.
Σε ό,τι αφορά το έμβρυο, αφενός είναι προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, αφετέρου μια παχιά μεμβράνη σφραγίζει τον τράχηλο της μήτρας. Ομως θα πρέπει να προσέχετε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα και τα χλαμύδια, γιατί μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό. Αλλά δεν χρειάζεται να φοβάστε για τις συσπάσεις του οργασμού γιατί δεν μπορούν να προκαλέσουν τοκετό.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version