Nυχτερινή ενούρηση – Οταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του

Είναι συνηθισμένο ένα παιδί να βρέχει το κρεβάτι του; Γιατί συμβαίνει; Πώς θα το βοηθήσετε εσείς; Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό;
22 Αυγούστου 2021 | 19:00

Μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών είναι φυσιολογικό το παιδί να βρέχει το κρεβάτι του τη νύχτα. Στην ηλικία αυτή η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στην καθυστέρηση της ωρίμασης του ουροποιητικού συστήματος, την αδυναμία δηλαδή ελέγχου των σφιγκτήρων της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, ακόμη και όταν το παιδί εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του ενώ έχει μπει στη σχολική ηλικία δεν σημαίνει ότι πίσω από αυτό κρύβεται κάτι σοβαρό. Oι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ενουρήσεις σταδιακά θα αραιώσουν και τελικά θα σταματήσουν καθώς το παιδί μεγαλώνει, χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε θεραπεία.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην τονίζετε αυτό το συμβάν σαν να είναι πρόβλημα. Oι έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνεται σημαντικά η αυτοεκτίμηση του παιδιού όταν οι γονείς ή τα άλλα μέλη της οικογένειας σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι βρέχει το κρεβάτι του. Η υπομονή και η κατανόησή σας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να σταματήσει το παιδί να βρέχει το κρεβάτι του και να έχει «στεγνές νύχτες».

Οι πιο συχνές αιτίες

Η νυχτερινή ενούρηση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή, δηλαδή σε ενούρηση που παρατηρείται σε παιδιά που από τη γέννησή τους δεν έχουν καταφέρει έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους και σε ενούρηση που εμφανίζεται ξαφνικά. Η πρωτοπαθής ενούρηση μπορεί να κρύβει κάποια κληρονομική αιτία. Αν δηλαδή ένας από τους δύο γονείς είχε το ίδιο πρόβλημα, είναι πιθανό και το παιδί του να το παρουσιάσει. Από την άλλη, η δευτεροπαθής ενούρηση εκδηλώνεται κυρίως στην πρώτη σχολική ηλικία και τα αίτια είναι συνήθως ψυχολογικά, όπως για παράδειγμα η ζήλεια για τη γέννηση ενός άλλου παιδιού, η είσοδος στο σχολείο, η αλλαγή σπιτιού, ένα διαζύγιο κ.λπ. Αυτού του τύπου η ενούρηση είναι συνήθως διακεκομμένη και παροδική.

Αλλες αιτίες

Μερικές φορές η ξαφνική ενούρηση παιδιών σχολικής ηλικίας μπορεί να είναι καμπανάκι για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η εμφάνιση μιας ουρολοίμωξης ή σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμπτώματα (π.χ. έντονη δίψα, απώλεια βάρους) άλλων νοσημάτων, όπως του σακχαρώδους διαβήτη.

Στον γιατρό

Αν το παιδί μετά τα έξι χρόνια του εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού. Αρχικά, ο γιατρός θα ζητήσει ορισμένες απλές και ανώδυνες εξετάσεις, ούτως ώστε να αποκλείσει τυχόν ανατομικές βλάβες ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, και στη συνέχεια θα ζητήσει από τους γονείς να κρατήσουν ένα «ημερολόγιο της ούρησης».

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Αν και κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, εντούτοις ορισμένες γενικές οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν. Να θυμάστε, όμως, σε κάθε περίπτωση ότι απαιτείται υπομονή και κατανόηση από την πλευρά σας.

*Μάθετε το παιδί σας να αδειάζει εντελώς την κύστη του πριν πάει για ύπνο.

* Μειώστε τους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τη νυχτερινή ενούρηση του παιδιού όπως είναι η κατανάλωση πολλών υγρών το βράδυ ή η χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιό του την ώρα του ύπνου, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

*Αν το δωμάτιο του παιδιού βρίσκεται μακριά από την τουαλέτα και εκείνο φοβάται το σκοτάδι, βρείτε από κοινού μια λύση για να μπορεί να σηκώνεται το βράδυ.

* Μη μιλάτε για το πρόβλημα του παιδιού μπροστά σε τρίτους.

* Γενικά, επικοινωνήστε με το παιδί για να καταλάβετε αν νιώθει άγχος για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και φυσικά για να το καθησυχάσετε ότι δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέται ή να νιώθει άσχημα. Αν η νυχτερινή ενούρηση συνδυάζεται με πόνο, ενημερώστε τον γιατρό.

* Συνήθως τα παιδιά που βρέχονται στον ύπνο τους νιώθουν ντροπή, άγχος, ανασφάλεια και κάποιες φορές φόβο απέναντι στους γονείς. Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να μαλώνετε ή να τιμωρείτε το παιδί επειδή βρέχει το κρεβάτι του. Μην το κάνετε να νιώθει ενοχές και να δείχνετε αγάπη και κατανόηση. Θα πρέπει να το στηρίξετε ψυχολογικά και να του πείτε ότι και άλλα παιδιά το παθαίνουν. Επίσης μην ξεχνάτε να το επαινείτε κάθε «στεγνή νύχτα».

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version