Όλοι μαζί στο τραπέζι – Πώς ωφελούν τα παιδιά τα οικογενειακά γεύματα;

Γιατί είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να τρώνε γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους γονείς τους; Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες για την κατανάλωση συχνών γευμάτων με όλη την οικογένεια;
22 Αυγούστου 2021 | 07:00

Το μεσημεριανό φαγητό αποτελούσε κάποτε μια ιεροτελεστία για την οικογένεια. Ηταν η ώρα που τα μέλη της βρίσκονταν μαζί στο τραπέζι και εκτός από το φαγητό συζητούσαν τα νέα της ημέρας. Τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν άλλωστε μια παραδοσιακή αξία και μια περίσταση κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά τη συγκεκριμένη συνήθεια, αφού οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές δεν αφήνουν το περιθώριο να «μοιραστούμε» με τα παιδιά και τον σύντροφό μας τα γεύματά μας γύρω από το ίδιο τραπέζι. Εχουν επιβάλει νέους κανόνες και διαφορετικές συνήθειες, που καθιστούν ανέφικτη τη συνεύρεση όλης της οικογένειας στο μεσημεριανό τραπέζι. Αυτό όμως έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Πώς επηρεάζει τα παιδιά μας

Ολο και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τη σημασία της παρουσίας όλης της οικογένειας στο τραπέζι και φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την αξία των οικογενειακών γευμάτων, τονίζοντας μια άλλη διάστασή τους. Φαίνεται πως η κατανάλωση συχνών γευμάτων με όλη την οικογένεια μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, αλλά και άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία τους.

Ειδικότερα, έχει φανεί πως τα παιδιά που καταναλώνουν πιο συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν και πιο «υγιεινές» διατροφικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, λιγότερο συχνή κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων (αναψυκτικά, τηγανητά τρόφιμα και «γρήγορο – πρόχειρο» φαγητό), καθώς και υψηλότερες προσλήψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, σίδηρος και πολλές βιταμίνες).

Επιπλέον, η αυξημένη συχνότητα οικογενειακών γευμάτων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιττών κιλών, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών στα παιδιά.

Καταπολεμώντας τη νεοφοβία

Δεν είναι όμως τα μόνα οφέλη που κερδίζουν τα παιδιά από αυτή την καλή συνήθεια. Η συχνότερη κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων μπορεί να αποτελέσει κι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τους γονείς, προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα της νεοφοβίας, της άρνησης δηλαδή των παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, αφού ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι πιθανότητες ένα παιδί να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι μεγαλύτερες όταν καταναλώνονται συχνότερα γεύματα με όλη την οικογένεια. Ακόμη, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μια καλή ευκαιρία προκειμένου το παιδί να μάθει να αξιολογεί το αίσθημα κορεσμού, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται στο πιάτο και το φαγητό, σε αντίθεση με την περίπτωση όπου το γεύμα σερβίρεται μπροστά στην τηλεόραση, για παράδειγμα, χωρίς να δίνεται προσοχή στο είδος και την ποσότητα που καταναλώνονται.

Τέλος, μέσω των οικογενειακών γευμάτων παρέχεται στους γονείς η δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πρότυπο «υγιεινών» διατροφικών συμπεριφορών, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν τα παιδιά στη μετέπειτα ζωή τους. Μάλιστα, φαίνεται πως η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων με όλη την οικογένεια επιφέρει περαιτέρω οφέλη, που δεν σχετίζονται μόνο με τη «διατροφική υγεία». Συγκεκριμένα, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι έφηβοι που καταναλώνουν πιο συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν «κακές» συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Αξίζει τον κόπο

Είναι σημαντικό να στοχεύσετε στο να καταναλώνετε τα γεύματά σας μαζί με όλη την οικογένεια όσο το δυνατόν πιο συχνά. Εκμεταλλευτείτε το πρωινό καθημερινά, όπου οι πιθανότητες να είναι όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη στο σπίτι είναι μεγαλύτερες, και φυσικά τα Σαββατοκύριακα, εφόσον το επιτρέπει το εργασιακό σας πρόγραμμα. Σκεφτείτε πως τα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί σας αλλά και η οικογένειά σας συνολικά σίγουρα είναι αρκετά προκειμένου να σας «αποζημιώσουν» για την προσπάθειά σας.

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version