Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί πώς κατάφεραν να διαπρέψουν στον τομέα τους διάφοροι επιχειρηματίες, αθλητές, καλλιτέχνες αλλά και εφευρέτες, ερευνητές ή επιστήμονες που έχουν διακριθεί στους τομείς τους ή / και έχουν συμβάλει στο να γίνουν τεράστιες πρόοδοι στα πεδία με τα οποία ασχολούνται. Ολοι αυτοί οι σημαντικοί και επιτυχημένοι έχουν ένα κοινό: Σε μικρή ηλικία απέκτησαν δεξιότητες που τους βοήθησαν να καλλιεργήσουν και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα ταλέντα, τις ικανότητες, το IQ τους… Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς τους έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους αλλά και στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε να μπορέσουν τα παιδιά τους να λάμψουν αργότερα.
Εκμεταλλεύονται τα δυνατά τους σημεία
Το παιδί-θαύμα στο σκάκι από τη Νορβηγία, ο Magnus Carlsen, έδειξε από πολύ μικρό την ικανότητα να λύνει υπομονετικά γρίφους, να φτιάχνει δύσκολα παζλ και κατασκευές λέγκο. Ο πατέρας του σκέφτηκε ότι αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ βοηθητικό στο σκάκι και έτσι τον εισήγαγε στο παιχνίδι. Τελικά ήταν τόσο καλός που οι γονείς του άρχισαν να τον πηγαίνουν σε τουρνουά. Ολα τα παιδιά έχουν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντα. Οι γονείς χρειάζεται να παρατηρήσουμε και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τα διοχετεύσουμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν κάτι στο οποίο θα είναι τελικά πολύ επιτυχημένα.
Τους δίνουν το καλό παράδειγμα
Οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών είναι συνήθως και οι ίδιοι πολύ καλοί στο επάγγελμά τους ή στην τέχνη τους. Και προσπαθούν να το δείχνουν στα παιδιά τους. Σε ένα κείμενο που είχε γράψει ο Μπιλ Γκέιτς – συνιδρυτής της Microsoft – αναφερόμενος στον πατέρα του τον είχε περιγράψει ως έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και επιτυχημένους δικηγόρους στο Σιάτλ, που ήθελε πάντα να μαθαίνει και να προοδεύει. Ετσι έμαθαν και τα παιδιά του ότι πρέπει να δουλεύουν σκληρά για ό,τι θέλουν να πετύχουν, ότι δεν υπάρχουν παρακαμπτήριοι δρόμοι προς την επιτυχία και ότι η μόνη λύση είναι η σκληρή προσπάθεια.
Βάζουν στόχο την επιτυχία
Το 2017 μια ομάδα βρετανών επιστημόνων μελέτησε τη διαφορά μεταξύ πετυχημένων αθλητών και υπεραθλητών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όλοι οι υπεραθλητές προέρχονταν από οικογενειακά περιβάλλοντα όπου είχε τεράστια σημασία η επιτυχία. Μεγάλωσαν σε σπίτια όπου ήταν δεδομένο ότι έπρεπε πάντα να προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να καταφέρουν ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα, ο πατέρας της Βίνους και της Σερένα Ουίλιαμς είχε γράψει ένα λεπτομερές πλάνο 78 σελίδων για να βοηθήσει τις κόρες του να επιτύχουν στον χώρο του τένις. Και οι κόρες του δεν ήταν ούτε 5 χρονών τότε. Κάπως έτσι οι δύο αυτές κοπέλες έγιναν μεγαλώνοντας δύο πολύ σημαντικές τενίστριες.
Τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους
Το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν αυτοπεποίθηση παίζει τεράστιο ρόλο στο μέλλον τους και στην επιτυχία που θα καταφέρουν να έχουν στη ζωή τους. Τα βοηθάει να κάνουν μεγάλα όνειρα, να έχουν στόχους και να μην πτοούνται από τις αποτυχίες. Ολοι οι επιτυχημένοι ενήλικοι που συναντάμε πίστευαν ως παιδιά ότι δεν υπήρχε κάτι που δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν και ότι οι μεγάλες επιτυχίες δεν ήταν άπιαστες. Οι γονείς τους, αντί να τους βάζουν τις φωνές και να τους κάνουν αρνητική κριτική, φρόντιζαν να τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους ώστε να θεωρούν ότι μπορούν να καταφέρουν ό,τι επιθυμήσουν και προσπαθήσουν. Και αυτό είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας.
Απαντούν υπομονετικά στις ερωτήσεις των παιδιών τους
Οι γονείς των επιτυχημένων ανθρώπων δεν αμελούν ποτέ να απαντούν σε όλες τους τις ερωτήσεις και τις απορίες και να ενισχύουν την τάση τους προς την περιέργεια. Πολλοί επιτυχημένοι επιστήμονες, αν τους ρωτήσουμε, θα μας πουν ότι θυμούνται τους γονείς τους να προσπαθούν πάντα να λύσουν όλες τους τις απορίες. Και όταν δεν γνώριζαν τις απαντήσεις, μάθαιναν στα παιδιά τους πώς να ψάχνουν για τις απαντήσεις, ψάχνοντας και οι ίδιοι μαζί τους. Συνήθως επίσης αυτοί οι γονείς κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα ώστε να βρουν τους κατάλληλους δασκάλους, προπονητές και μέντορες για τα παιδιά τους.
Επιλέγουν την εξειδίκευση
Οι γονείς πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πρέπει να προτρέπουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν πολλά και διαφορετικά πράγματα ή να τα στρέφουμε στο να προσπαθήσουν να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα στην οποία φαίνεται να τα πηγαίνουν αρκετά καλά. Από ό,τι φαίνεται, οι γονείς εκείνων των παιδιών που τελικά πετυχαίνουν τα έχουν συνήθως ωθήσει προς την εξειδίκευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν άλλα πράγματα που τα ευχαριστούν ή που θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά ότι εστιάζουν και δεσμεύονται στην ενασχόλησή τους με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η λογική είναι ότι όσο πιο γρήγορα επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούν και τελικά θα τελειοποιηθούν.
Τους μαθαίνουν να ανταγωνίζονται και να ξεχωρίζουν
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου συναγωνίζονται στο πλαίσιο της οικογένειάς τους και των φίλων τους, ακόμα και για το ποιος θα κερδίσει στα επιτραπέζια, ποιος θα φτάσει πρώτος στο περίπτερο ή ποιος θα μαζέψει γρηγορότερα το δωμάτιό του, είναι πιο προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την πίεση του ανταγωνισμού στην «πραγματική» ενήλικη ζωή. Οι ιδιαίτερα επιτυχημένοι άνθρωποι θα μας πουν ότι θυμούνται τους γονείς τους να τους μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται απλώς να είναι οι πρώτοι, αλλά να έχουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Να ξεχωρίζουν!
Βιβλιογραφία: Dr. Kumar Mehta, “The Exceptionals: How the Best Become the Best and How You Can Too”, River Grove Books