Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει σκληρά και αδιάκοπα προκειμένου να μας κρατήσει υγιείς. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού χτίζεται καθώς μεγαλώνει και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από μικρόβια, ιούς και άλλους ξένους οργανισμούς.
Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί την υγεία μας, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα με υγιεινές συνήθειες που θα τα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.
Ανοσοποιητικό και καθαριότητα
Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι η καλή υγιεινή, αφού πολλοί από τους ιούς εξαπλώνονται από την επαφή με μολυσμένα εκκρίματα. Ειδικά αυτήν την περίοδο πρέπει να μάθουμε και τα παιδιά να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι.
Το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που χρησιμοποιεί το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επίσης απαραίτητο να κάνουν μπάνιο και να λούζονται συχνά, καθώς το δέρμα είναι η πρώτη «πύλη» μέσω της οποίας μπορεί να μπει ένας ιός στο σώμα.
Επιπλέον, πρέπει να τα κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να βάζουν τα βρώμικα χέρια τους στη μύτη, στα μάτια ή στο στόμα τους, γιατί κινδυνεύουν να «βοηθήσουν» κάποιον ιό να εισβάλει στον οργανισμό τους.
Φροντίστε να κοιμούνται καλά
Είναι γνωστό ότι ο λίγος ύπνος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μειώνονται οι ώρες ύπνου, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να κοιμούνται αρκετά, χωρίς να ξυπνούν μέσα στη νύχτα.
Γυμναστείτε μαζί το παιδί
Μπορείτε να γυμναστείτε ως οικογένεια και να βγείτε για περπάτημα ή να ασκηθείτε στο σπίτι. Η σωματική άσκηση αυξάνει τις φυσικές ασπίδες του οργανισμού.
Μην καπνίζετε στους χώρους όπου κινούνται τα παιδιά
Αν δεν μπορείτε να το κόψετε, φροντίστε να το κάνετε μόνο σε εξωτερικούς χώρους που δεν είναι κοντά τα παιδιά και ο καπνός δεν τα επηρεάζει. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα επειδή οι πνεύμονές τους και το ανοσοποιητικό τους είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης.
Αερίστε το σπίτι
Τα παράθυρα του σπιτιού καλό είναι να μένουν ανοιχτά τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού.
Ενισχύστε την άμυνά τους με ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας. Τα παιδιά λαμβάνοντας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι στις ιώσεις που τα απειλούν.
*Αφθονα φρούτα και λαχανικά. Το καλύτερο και νοστιμότερο «φάρμακο» που μπορούν να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι φρούτα και λαχανικά καθημερινά καθώς περιέχουν βιταμίνες (βιταμίνη C, B12, B6, Α φυλλικό οξύ), οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα καρότα, τα πράσινα φασολάκια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που βοηθά πάρα πολύ στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ποικιλία στα χρώματα των φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει στα παιδιά την πρόσληψη μεγαλύτερου εύρους βιταμινών. Φροντίστε λοιπόν να τρώνε τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα. Και να συνοδεύουν πάντα τα κυρίως γεύματά τους με μια σαλάτα. Καλό είναι επίσης να πίνουν φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
*Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες σε ω-3 λιπαρά.
*Γιαούρτι. Τα ευεργετικά βακτήρια που αποικίζουν το έντερο αποτελούν μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι «καλά μικρόβια» και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου.
Οι γονείς μπορούν να τα επιλέξουν για το πρωινό των παιδιών ή ως σνακ σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα τους. Σε περίπτωση που στο παιδί δεν αρέσει η γεύση του γιαουρτιού μπορεί να προστεθούν κομμάτια φρούτων και λίγο μέλι.
Τι άλλο βοηθάει
Ενα όχι και τόσο γνωστό συστατικό είναι ο ψευδάργυρος. Αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά, το αβγό.