Ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη – Έτσι θα την αντιμετωπίσετε

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ευχάριστες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, κατά τη διάρκειά της όμως αλλάζουν πολλά και στη στοματική της υγεία. Ποια προβλήματα εμφανίζονται στα ούλα; Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;
26 Αυγούστου 2021 | 11:00

Η ουλίτιδα εμφανίζεται, μερικές φορές, σε γυναίκες που εγκυμονούν και οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές (αύξηση κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης) που επιτελούνται στον οργανισμό τη συγκεκριμένη περίοδο.

Συνήθως, εμφανίζεται στον δεύτερο μήνα της κυήσεως και μπορεί να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με εξάρσεις και υφέσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό θα είναι, να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για προληπτικό έλεγχο πριν από την πιθανή εγκυμοσύνη.

Μερικές φορές, η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να καλύπτει και τις μύλες των δοντιών. Είναι όμως από τις ουλίτιδες που περνάνε περίπου σαράντα μέρες μετά τον τοκετό ή, μερικές φορές, συνεχίζονται και κατά την περίοδο της γαλουχίας σε ηπιότερη μορφή.

Οι έγκυοι επισκέπτονται τον οδοντίατρο, διότι βλέπουν τα ούλα τους να πρήζονται, να ματώνουν όταν τα βουρτσίζουν και επιπλέον έχουν έντονη κακοσμία.

Για να μην ανησυχείτε

Επίσης, μεταξύ έβδομου και όγδοου μήνα μπορεί να παρατηρηθεί και πάλι έντονη φλεγμονή και οφείλεται στην αύξηση μιας ακόμα γεννητικής ορμόνης: της προγεστερόνης. Η αύξηση της ορμόνης αυτής προκαλεί αγγειακές μεταβολές (διαστέλλονται οι φλέβες των ούλων), τα ούλα μαλακώνουν και γίνονται ευάλωτα σε μολύνσεις.

Το χρώμα τους μεταβάλλεται από ανοικτό ερυθρό μέχρι ερυθρομέλανο, αιμορραγούν εύκολα ενώ παράλληλα παρατηρείται έντονη αύξηση του όγκου των ούλων και των μεσοδόντιων θηλών κυρίως των άνω και κάτω προσθίων δοντιών.

Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός από τη φλεγμονώδη υπερπλαστική ουλίτιδα εμφανίζεται στα ούλα αντιδραστική μορφή όγκου γνωστή ως «επουλίδα εγκυμοσύνης» (σαν μπαλάκι σε μέγεθος ρεβιθιού πάνω στα ούλα – εξωτερικά), η οποία δεν πρέπει να φοβίζει την εγκυμονούσα, γιατί εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη.

Αν βέβαια είναι ιδιαίτερα επώδυνη και αιμορραγεί, ο θεράπων οδοντίατρος θα κρίνει ή όχι την αφαίρεσή της.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα

Ο οδοντίατρός σας, αφού διαπιστώσει ότι η ουλίτιδα προέρχεται από την εγκυμοσύνη, δίνει τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπεύει την ουλίτιδα συντηρητικά:

  • Αρχικά πρέπει να ακολουθείτε πολύ καλή υγιεινή του στόματος με συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων.
  • Στη συνέχεια, συστήνεται η χρήση ήπιων αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων ή του πατροπαράδοτου χλιαρού χαμομηλιού.
  • Αν υπάρχει τρυγία (πέτρα) στα δόντια ο οδοντίατρος, αφού ενημερώσει τον γυναικολόγο σας, με πολύ προσοχή θα την αφαιρέσει και θα περιποιηθεί τα ούλα σας με ειδικά τοπικά αντισηπτικά.
  • Καλό είναι πριν από κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρό σας ή σε οποιονδήποτε ιατρό, να ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας, καθώς γνωρίζει επακριβώς την κατάστασή σας και την κατάσταση του εμβρύου σας και μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές στον οδοντίατρό σας.
  • Η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι σύμμαχός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθάει στην υγεία των δοντιών σας.
  • Φυσικά το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να το αποφεύγετε.
  • Αν κάνετε συχνά εμετούς, ξεπλένετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ή ήπιο στοματικό διάλυμα. Το βούρτσισμα απευθείας μετά τον εμετό θα πρέπει να το αποφεύγετε καθώς τα οξέα του στομαχιού προκαλούν την άμεση, αλλά προσωρινή μαλάκυνση της επιφάνειας των δοντιών. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας να εξουδετερώσει μερικά από αυτά
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version